По какво се различават SiPix от eInk екраните?

Публикувано на 07.11.2010 от в Обзор 1 коментар

Въпросът дойде от Alvin преди няколко дена и докато му отговарях, осъзнах, че всъщност никога не съм писала на тази тема. Вероятно защото за мен SiPix е просто друга компания, която прави дисплеи от вида “електронна хартия”.

Общото

И двата екрана са на принципа “електронно мастило” – изображението се получава с помощта на микросферички, които се движат във флуид диелектрик под въздействието на електрическо поле.

Разликите

Докато при E Ink имаме 2 типа микрокапсули: положително заредени бели и отрицателно заредени черни, които се движат в среда на прозрачен флуид, то при дисплея на SiPix има само един цвят частици – бели, които се движат в среда на черен флуид.

Принцип на работа на SiPix електронна хартия ( Microcup® Electronic Paper)

Принцип на работа на SiPix електронна хартия ( Microcup® Electronic Paper)

Интересна характеристика на електронната хартия на SiPix е, че тя може да се огъва, без да се повреди. Прозрачния повърхностен слой не е стъкло, а PET пластмаса (аха, онова, от което се правят бутилките за минерална вода), а подложката представлява пресована квадратна или хексагонална решетка.

Тези особености позволяват на SiPix да правят и екрани с цветни участъци, като цвета в тях е предварително заложен.

Много добра представа за разликата в образа може да се получи, като се сравнят различните екрани, погледнати през електронен микроскоп.

Визуално сравняване на екраните

Естествено, от описанието на технологията не може да стане ясно кой екран е по-добър. Оценката за качеството на образа тук е субективно и зависи от наблюдаващия.

Това, което хората, виждали и двата типа екрани един до друг твърдят е, че SiPix са по-тъмни, по-малко контрастни и с малко по-блед текст от Pearl на eInk. Сравнението с Vizplex показва по-слаба разлика, но все пак SiPix отново е по-тъмен.

Снимки на електронни книги със SiPix и Vizplex или SiPix и Pearl могат да се видят в блога на Nathan за електронни четци.

У нас електронни книги с такива екрани се промотират отскоро,  като доста подробен обзор на внесения от Asbis модел Prestigio Libretto PER5062B Ebook има в сайта на Setcom.

(Лично моето мнение е, че по снимка електронен четец не се избира – най-добре е да видите модела “на живо” и по възможност да го сравните с друг E Ink  или SiPix модел. )


Един коментар

  1. […] технологията на SiPix вече съм писала, но списъкът няма да е пълен без тях. Все пак ми е […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.