Гъвкава електронна хартия

Публикувано на 15.11.2010 от в Обзор 1 коментар

Когато става дума за покупка на електронен четец, винаги правим някакъв компромис с размера на екрана. Всеки си мечтае за повече от 6 инча, за да може да чете комфортно таблоиди или техническа литература, но никой не обича да носи големи и тежки устройства в чанта. А ако екрана можеше да се сгъва или завива на руло?

Readius на Philips / Polymer Vision

Началото е поставено от Philips през 2006-та, когато стартира проекта Readius – електронен четец мечта, с невероятно стилен дори и за момента дизайн и сгъваем 5 инчов екран.

В началото на 2007 г. Polymer Vision – създаденото през 2003-та подразделение на Philips, което се занимава с гъвкава електронна хартия, се отделя като самостоятелна компания. Въпреки положителните отзиви и готовността на фирмата за серийно производство до средата на 2008-ма година, 2-те разновидности на Readius не виждат бял свят. Причина – забавяне на икономическия растеж и липсата на финансиране, което през юли 2009 г. довежда младата компания до банкрут.

С покупката на Polymer Vision от азиатската компания Wistron като че ли на Readius отново му бе даден шанс, още повече, че се появиха слухове за пусков срок на пазара през 2010-та, а и сайта на продукта все още е жив… но годината отмина, а Readius все още го няма в магазините – за съжаление на всичките му фенове.

Вижте прототипът в действие от това видео . Докато все още някой говори за Readius и може да се открие инфо за него.

Сони

В това, че Sony се насочва приоритетно към гъвкавите дисплеи няма нищо странно, просто за всеки, прочел горния материал за Polymer Vision вече е ясно, че Sony нито са първи, нито демонстрират нещо невиждано.

Цели 4 години по-късно Sony показа прототип на “уникалната” хартия на ежегодното си изложение Dealer Convention в Токио. Компанията не дава подробности относно разработката, но планира да използва гъвкавата електронна хартия в четците си до 2 години.

LG

LG показа прототип на 19-инчовата си гъвката електронна хартия през януари 2010. Дори се появи информация, че първите 11.5 инчови устройства с екран от LG ще бъдат под марката Skiff e-Reader, но на сайта на компанията все още няма нищо, въпреки обещанията за продажби през отминалата пролет. Жалко, дизайнът и размерът бяха наистина впечатляващи.

Liquavista

Liquavista е друга рожба на Philips Research Labs и е основана през 2006-та като тяхно поделение със седалище в Айндховен. Компанията работи върху създаването на цветни екрани, които да заменят съществуващите LCD или както рекламира на сайта си своята технология – това е LCD 2.0.

Технологията electrowetting (електронамокряне?) на Liquavista е достатъчно интересна за отделна статия, а и тук говорим за гъвкави дисплеи, за това ще спомена само новината, че  в края на октомври тази година Liquavista демонстрира прототип на гъвкав цветен дисплей. Вярно, видеото за сега не е особено впечатляващо, но ще следя този канал с интерес.

Технологията дава възможност за производство на емисивни (с  подсветка), рефлективни (използващи околната светлина) и комбинирани дисплеи. Първите устройства с новите видове дисплеи се очакват на пазара до 2 години.

Bridgestone

През април 2010-та японската компания Bridgestone демонстрира на изложение в Токио своя разработка на гъвкава електронна хартия, наречена QR-LPD (Quick Response Liquid Powder Display).

Технологията е подобна на тази на E Ink, с тази разлика, че идеално кръглите бели и черни наногранули не се движат в течна среда, защото са с много нисък коефициент на триене едни спрямо други. Отсъствието на течност прави тези екрани доста по-бързи от класическата електронна хартия – теоретично времето на превключване между черно и бяло е от порядъка на 0,2 msec.

SiPix

За технологията на SiPix вече съм писала, но списъкът няма да е пълен без тях. Все пак ми е странно защо все още няма модел електронен четец с този екран, който да използва точно възможностите му за огъване.

Plastic Logic

Носят се слухове, че все още са живи. Във всеки случай техния четец QUE няма да се пуска на пазара в първоначалния му вид.


Един коментар

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.