NoteSlate – електронна хартия за… драскане

Публикувано на 18.01.2011 от в Новини 4 коментара

След миналогодишния наплив на толкова разнообразни модели таблети и устройства за четене с или без тъчскрийн, концепцията за NoteSlate изглежда странно аскетична. Това е електронно устройство без никакви излишни функции. Служи само за драскане – за бележки, скици, кратки записки. Точно така, това е заместител на добрия стар тефтер-скицник.

NoteSlate е концепция на чеха Мартин Хасек*, който планира производството** да бъде в Чешката република.

За момента на официалния сайт има само най-общо описание на идеята и илюстрации на устройството. NoteSlate е все още на етап прототип.

Как ще изглежда?

Устройството ще има много прост интерфейс: екран-лист, молив с гума, 3 бутона (запазване на изображението, последно използвана скица, изтриване на текущата скица). Планират се няколко модела: базов (бял екран, черно мастило, черен/бял корпус), едноцветен (черен екран с бяло, зелено, синьо или червено мастило) и 4-цветен (черен екран с 4-те цвята мастило).

Какъв точно тип дисплей ще се използва в това устройство за момента не се споменава. Планира се операционната система да е с отворен код.

Технически характеристики

Източници


*  Транскрипцията е моя, много вероятно е да греша в произношението на името.
* * Ако се достигне до този етап. Всички са скептични, не само аз.


4 Коментара

 1. Кърмит says:

  “NoteSlate е все още на етап прототип.”
  Според мен е на етап концепция, понеже всичките тези снимки са компютърно генерирани. Няма никакви данни за реално такова устройство.

 2. wakeop says:

  Доколкото четох, разработват прототип… просто още не става за показване публично.

  Иначе идеята изобщо не е революционна, подобно устройство има и се продава, само че с LCD дисплей: http://www.myboogieboard.com/

  NoteSlate освен някакъв неуточнен тип електронна хартия се предвижда да има и още няколко екстри (wi-fi, запис на скицата, mp3 плеър, OCR), които отдавна не са технически проблем за никой.

  Та… само екрана е параметъра в това уравнение 🙂

 3. Кърмит says:

  Навярно има вече подобни устройства и като идея не е нещо революционно, но трябва да се обърне внимание и на други фактори:
  1. NoteSlate не е регистрирана нито като марка, нито като дружество.
  2. Не е ясно с какъв капитал разполагат и какъв екип имат.
  3. Инфо за производствени мощности, начин за контакт и много други неща липсват.
  Така че за мен това е концепция.
  Много по-интересни за мен са съществуващите e-reader устройства.

 4. wakeop says:

  Съществуващите e-reader устройства ми бяха много интересни преди няколко години, когато бяха нещо съвсем ново и щастливите собственици на подобни джаджи в България се познавахме едва ли не поименно…

  Сега… мина поредния CES и производителите не показаха нищо, която не сме виждали и миналата година.

  Новините са интересни, спор няма – Plastic Logic инвестира $700 милиона в завод в Русия, а Liquavista и Samsung замислят нещо заедно, но понеже нещата са още на етап концепция, за нашите потребители и търговци са без значение.

  Впрочем с концепцията също може да се търгува, а очакванията на инвеститорите да изкарват заплатите на куп хора. Справка – Фейсбук 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.