NoteSlate – електронна хартия за… драскане

Публикувано на 18.01.2011 от в Новини 4 коментара

След миналогодишния наплив на толкова разнообразни модели таблети и устройства за четене с или без тъчскрийн, концепцията за NoteSlate изглежда странно аскетична. Това е електронно устройство без никакви излишни функции. Служи само за драскане – за бележки, скици, кратки записки. Точно така, това е заместител на добрия стар тефтер-скицник.

NoteSlate е концепция на чеха Мартин Хасек*, който планира производството** да бъде в Чешката република.

За момента на официалния сайт има само най-общо описание на идеята и илюстрации на устройството. NoteSlate е все още на етап прототип.

Как ще изглежда?

Устройството ще има много прост интерфейс: екран-лист, молив с гума, 3 бутона (запазване на изображението, последно използвана скица, изтриване на текущата скица). Планират се няколко модела: базов (бял екран, черно мастило, черен/бял корпус), едноцветен (черен екран с бяло, зелено, синьо или червено мастило) и 4-цветен (черен екран с 4-те цвята мастило).

Какъв точно тип дисплей ще се използва в това устройство за момента не се споменава. Планира се операционната система да е с отворен код.

Технически характеристики

Източници


*  Транскрипцията е моя, много вероятно е да греша в произношението на името.
* * Ако се достигне до този етап. Всички са скептични, не само аз.


4 Коментара

 1. Кърмит

  “NoteSlate е все още на етап прототип.”
  Според мен е на етап концепция, понеже всичките тези снимки са компютърно генерирани. Няма никакви данни за реално такова устройство.


 2. Доколкото четох, разработват прототип… просто още не става за показване публично.

  Иначе идеята изобщо не е революционна, подобно устройство има и се продава, само че с LCD дисплей: http://www.myboogieboard.com/

  NoteSlate освен някакъв неуточнен тип електронна хартия се предвижда да има и още няколко екстри (wi-fi, запис на скицата, mp3 плеър, OCR), които отдавна не са технически проблем за никой.

  Та… само екрана е параметъра в това уравнение 🙂


 3. Кърмит

  Навярно има вече подобни устройства и като идея не е нещо революционно, но трябва да се обърне внимание и на други фактори:
  1. NoteSlate не е регистрирана нито като марка, нито като дружество.
  2. Не е ясно с какъв капитал разполагат и какъв екип имат.
  3. Инфо за производствени мощности, начин за контакт и много други неща липсват.
  Така че за мен това е концепция.
  Много по-интересни за мен са съществуващите e-reader устройства.


 4. Съществуващите e-reader устройства ми бяха много интересни преди няколко години, когато бяха нещо съвсем ново и щастливите собственици на подобни джаджи в България се познавахме едва ли не поименно…

  Сега… мина поредния CES и производителите не показаха нищо, която не сме виждали и миналата година.

  Новините са интересни, спор няма – Plastic Logic инвестира $700 милиона в завод в Русия, а Liquavista и Samsung замислят нещо заедно, но понеже нещата са още на етап концепция, за нашите потребители и търговци са без значение.

  Впрочем с концепцията също може да се търгува, а очакванията на инвеститорите да изкарват заплатите на куп хора. Справка – Фейсбук 🙂


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.