И М-тел ще предлага електронни книги

Публикувано на 02.02.2011 от в Новини 15 коментара

След Vivacom, които пуснаха в търговската си мрежа 2 модела Prestigio Libretto още преди Коледа (старателно маскирани в секция “Други”), втори мобилен оператор решава да предложи на клиентите си електронни книги и четци.

В сайта на М-тел вече има раздел “M-tel eBook”, където за сега се предлагат 2 модела Pocketbook (Pocketbook 603 с вграден 3G модул и Pocketbook 602), като освен в брой, четците могат да се закупят и на лизинг, при сключване на договор за посочените в офертата M-Tel SURF, COMBI или LOOP пакети за срок от 24 месеца.

Освен устройства за четене, за абонати на М-тел има електронен магазин за е-книги, като идеята е в него да има достъп до над 300 книги – учебни помагала, специализирана литература, заглавия от българската и световната класика и бестселъри.

Всички заглавия са на български език и се предоставят в партньорство с издателство “БГ книга”, като за момента в системата са налични едва малка част от тях.  М-тел предоставят за изтегляне и софтуер, с който могат да се четат, съхраняват и организират книгите – Adobe Digital Editions (съвместим с Windows и Mac).

Реалността

Въпреки огромния първоначален ентусиазъм сред “малката” ни, сплотена общност любители на електронни книги, първите опити да си закупим и четем някои заглавия от магазина бяха разочароващи. Оказа се, че по-любопитните и непознати заглавия за сега са само откъси от книги, част от книгите са в pdf формат, а ePub с DRM няма да може да се чете директно на Kindle (конвертирането в друг формат е свързано с премахването на DRM, което леко обезсмисля защитата).

Все пак мнението, което доминираше е, че ако и М-тел не успеят да раздвижат бизнеса с електронни книги и да ентусиазират малко повече издателствата, то в близките 5-6 години няма да можем да очакваме да си купуваме легално бестселъри на български в електронен формат.

/* Естествено, онлайн книжарницата на M-tel може да се ползва само от техни абонати с регистрация в сайта, а аз (като абонат на друг оператор) успях да разгледам за какво става дума и да издърпам 1-2 книги само благодарение на интересен бъг в системата им. */


15 Коментара

 1. Не съм спец по DRM, но ePub файловете на Мтел нямат проблеми с Kindle. Всичко минава през Calibre като 2+2=4 🙂


 2. wakeop

  @alvin
  То и аз прекарах някаква боза през Calibre, но беше от безплатните “откъси от книги”…
  По обясними причини не успях да си купя нищо защитено на ePub 🙂


 3. Здравейте,
  радвам се че има ентусиазъм сред любителите на е-книгите. Надявам се да ни простите малките технически проблеми на старта, наистина доста от книгите не се визуализираха вчера и днес, но работим по изчистване на бъговете. За да можем да предложим интересни неща, издателствата трябва да се вземат в ръце и да предложат такива 🙂 Най- интересното което се очаква е силното присъствие на Колибри, Труд, Прозорец надявам се скоро и АМГ. Работим и над колекцията на Захарий Стоянов. Засега повечето големи издателства отказват да участват, но се надявам скоро да ги убедим че в България има пазар на електронни книги и има възможност за коректен бизнес. Ще се радвам да ми пишете за всякакви проблеми които срещате ползвайки услугата на мейл ebook@bgkniga.bg
  Диана, БГкнига


 4. wakeop

  @Диана
  Извинявам се за модерацията, коментарът беше задържан заради мейла.

  Иначе със самите книги проблеми нямаше… поне това, което дръпнах, се визуализираше коректно. Ясно е, че в издателствата е топката.

  Ако успеете да убедите и Глобул да се включи с някаква подобна инициатива, купувачите на електронни книги ще се увеличат поне с един 😀


 5. Kopo

  @Диана
  А предвиждате ли освен в ePub да предлагате и в azw? С изключение на wakeop всички останали мои познати са Kindle.
  А Колибри ще пуснат ли и останалите си книги? за момента са с не повече от 10% от каталога.


 6. kopo, едва ли .azw 🙂 виж, някое .mobi като нищо. Пък и .epub не ни бърка, просто трябва да имат едно на ум, че ще се конвертира, а хората като почнеш да ги караш да конвертират и да боравят със софтуер, те се научават да прескачат DRM и какво ли не още 😉

  диана,
  има нещо кофти във форматирането на книгите, текстът не е подравнен двустранно (“изпънат” от край до край) и на екран до 6″ изглежда кофти.
  Или проблемът е само в моя телевизор?


 7. То и аз не чета директно ePub с LBook-а (т.е. вижда се нещо, но не става за четене), така че също съм в графата потребители, дето ще губят за още 1 лв време да си конвертират книгите 🙂

  Пуснах следобяд на посочения мейл колекция от въпроси, включително и за допълнителни формати за kindle… надявам се на отговор в близките дни и ще докладвам 🙂


 8. Pingback:
  Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Разговор с Диана Бойчева от БГ Книга

 9. За потребителите, които не са клиенти на М-тел, съществува възможност да купуват електронни книги, чрез предплатени карти за мобилни услуги(нещо като Прима, но не за разговори).
  Диана


 10. Благодаря, Диана, това беше полезна информация 🙂


 11. GutenbergJunior

  Диана е един от малкото хора в България, които разбират нуждата от платени сайтове със съдържание (книги). За съжаление, един от малкото.

  Основната маса издатели и и разпространители виждат, че са изправени срещу всепомитащото цунами на новите реалности, но не само не правят нищо по въпроса, но и по някакъв техен си начин, че всичко ще се размине.

  Инициативата на М-тел от една страна е достойна за уважение, но от друга говори за липса на същото това уважение.

  Примерите са много, само един ще приведа за илюстрация:
  Електронно копие на книга, за цена 10.00 лева, на pdf. Кой четец с 6” енкран може да се ползва за четене на тази книга?

  Но нека вярваме в доброто в хората. Още повече, че до лятото ще се появят поне още 2 сайта за пазаруване на книги през интернет.


 12. Людмил

  Радвам се,че ще мога да си закупувам е книги. Кога ще мога да ги купя от някакъв сайт?


 13. GutenbergJunior

  От 1 май ще заработи много добър магазин за съдържание. Нямам разрешение от собственика да публикувам името на сайта, но щом го получа – веднага.


 14. wakeop

  @GutenbergJunior
  Благодаря за инфото, веднага щом стартира ще го разгледам подробно 🙂


 15. Pingback:
  Fili?re livre » Archives du Blog » Bulgarie : 1000 livres num?riques en pr?paration

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.