Най-интересното през февруари

Публикувано на 28.02.2011 от в Новини 9 коментара

През последните 1-2 години около електронните книги и четци се случват толкова много неща, че ми е трудно да пиша за всичко, което ми се е сторило любопитно. Все пак за отминалия месец ще се пробвам да обобщя накратко по-интересното (според мен):

Asus DR-900 започна да се продава в Русия

В началото на месеца четецът с 9-инчов Sipix екран се появи на пазара в Русия на цена около $500.

Моделът има Wi-Fi, 2GB Flash, microSD card slot, вградени говорители и аудио изход за слушалки. Батерията издържа 4 дена с включено и 2 седмици с изключено Wi-Fi.

Цената на устройството според мен е доста висока, а и у нас вече се предлагат 9.7 инчовите Pocketbook 902 Pro, Pocketbook 903 Pro (с тъчскрийн) и Kindle DX, които са eInk базирани.

Hanlin A6 със Sipix екран

Интересен обзор на новия модел на Jinke – Hanlin A6 има в блога на The Digital Reader.

На външен вид четецът много наподобява Kindle3, има 6-инчов Sipix екран с тъчскрийн и Wi-Fi. Възможностите му за четене не са особено впечатляващи – устройството има 5 размера на шрифта, отметки и можете да добавяте бележки.

Bookeеn експериментираха с видео на eInk Pearl

Интересен експеримент с възпроизводство на видео върху eInk Pearl дисплей демонстрираха от R&D отдела на Bookeen. За демонстрацията са използвани само компоненти, налични вече на пазара – TI OMAP 3621 (Cortex A8) процесор, който май се ползва и в Nook Color и стандартен Pearl екран.

Идеята тук е не да гледаме видео на черно-бял екран, а да се демонстрира какво още може да се направи по отношение на скоростта на реакция на eInk екраните с помощта на софтуерна оптимизация.

Samsung и Liquavista

След като в края на януари Samsung купиха Liquavista, месец по-късно, на 15 февруари 2011г., Samsung Electronics Co., Ltd. проведе церемонията по откриването на Samsung LCD Netherlands R&D Center (SNRC).

(Liquavista е рожба на Philips Research Labs и е основана през 2006-та като тяхно поделение със седалище в Айндховен. Компанията работи върху създаването на цветни екрани, които да заменят съществуващите LCD или както рекламира на сайта си своята технология – това е LCD 2.0.  Обвързването на Liquavista със Samsung дава шанс на тази технология да се появи на пазара в най-различни устройства.)

Alex eReader на Spring Design е мъртъв!

Базираният на Android четец с 2 екрана (6-инчов E Ink и 3.5-инчов тъчскрийн) вече не е в наличност на пазара и производството му е прекратено. Компанията официално съобщи, че инвеститора е оттеглил финансирането си.

Alex eReader наподобяваше на външен вид много на B&N Nook, но поради високата си цена ($399) не успя да се наложи на пазара. Моделът не беше обвързан с определена книжарница, а плановете на  Spring Design да го обвържат с Borders eBookstore пропаднаха, след като Borders фалираха.

Повече подробности за NoteSlate

На официалния сайт на NoteSlate се появиха повече подробности за устройството. Таблетът ще има 13 инчов (760 x 1080 px или 190 x 270 mm) монохромен дисплей, 1-bit, без antialiasing, четец за SD карти, 3.5mm аудио жак, mini USB порт и Wi-Fi. Батерията ще издържа на около 180 часа работа. NotesLate ще се задвижва от свой собствен Linux-базиран фърмуер.

На мен този 1-битов дисплей без antialiasing ми звучи като провал на концепцията и честно казано съм скептична, но ще видим. Бих ползвала с удоволствие скициращо устройство в един цвят на тази цена, но грубото пикселовано изображение не ми върши работа. За комфортно четене на текст със сигурност няма да става.


9 Коментара

 1. Кърмит says:

  “Цената на устройството според мен е доста висока, а и у нас вече се предлагат 9.7 инчовите Pocketbook 902 Pro, Pocketbook 903 Pro (с тъчскрийн) и Kindle DX, които са eInk базирани.”

  Можеш ли да ме насочиш къде се продава Pocketbook 903 Pro в България?

  NoteSlate – “Бих ползвала с удоволствие скициращо устройство в един цвят на тази цена, но грубото пикселовано изображение не ми върши работа. ”

  А каква е тази цена, понеже на сайта им не видях нищо конкретно. И все още това ми прилича на ученически бисер – т.е концепция от лаик, който си няма и идея от технология и/или дизайн.

 2. wakeop says:

  @Кърмит

  Pocketbook 903 Pro съм виждала само в онлайн магазина на myebook.bg, ако пуснеш търсене в гугъл за 9,7″ e-book четец така или иначе те излизат в началото.
  Впрочем ето: http://shop.myebook.bg/product_info.php/cPath/44/products_id/169

  А NoteSlate си е концепция. В сайта им пишеше, че ще е 99$ и явно се опитват да измислят нещо, с което да се вместят в тази цена.
  На мен идеята за скицник, с който мога да се излегна в леглото ми харесва, но наистина 1-битово изображение ми идва прекалено грубо. Дизайна му не е лош или поне не е по-лош от този на таблета, който ползвам сега за скициране.
  Това няма да е четец за е-книги, въпреки че в някои статии се опитват да му вменят и такива функции.
  Не знам дали ще могат да изкарат читав прототип с тази концепция, ще видим. За сега работят основно по сайта си :))

 3. Кърмит says:

  Как съм могъл да напиша България с малка буква, не мога да си обясня. Срам и позор.
  @wakeop, благодаря за отговора. Отдавна го надуших на myebook.bg, но се надявах да мога някъде да го разгледам предварително и да го подържа в ръка преди да реша дали да го купя. Все пак 820 лв не са малка сума.

  Относно NoteSlate – vaporware му приляга идеално.

 4. wakeop says:

  Оправих я буквата, за да не страдаш 🙂

  Предполагам, ако отидеш в офиса на хората и ги помолиш да видиш на живо този модел, няма да ти откажат.
  На мен ми е прекалено скъп.

 5. GutenbergJunior says:

  Екраните Sipix са отвретителни – и като контаст, и за обновяване. Голяма мъка. Всъщност, за да е коректно би трябвало да кажа – все още.

  В България такъв екран може да се види на Престижио – един от моделите е със Sipix. Отврат.

 6. Доста скъпи решения 🙂

 7. GutenbergJunior says:

  Скъпи решения?

  http://shop.myebook.bg/product_info.php/cPath/38/products_id/33

  250 лева за това устройство не е скъпо, според мен…

 8. wakeop says:

  Мда, на тази цена си е съвсем достъпно…

  Явно има предвид, че не можеш да цъкаш глупави флаш игрички на него 🙂

 9. One good news: ePub Format Converter is a specially designed software for users to complete epub format conversion. You can easily and quickly convert epub file, what’s more, the ePub Format Converter supports converting in batches and with the intuitive and clear interface, it is very easy even for the beginner.
  With the help of ePub Transfer, you can enjoy ebooks after conversion through iPad, iPhone, iPod Touch, Sony Reader or other eBook Readers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.