Защо O’Reilly се отказва от DRM?

Публикувано на 26.03.2011 от в Интервю 3 коментара

Издателят на техническа литература Тим О’Рейли преобръща своята $100-милионна O’Reilly Media в e-book сила – при това като загърбва анти-пиратските мерки.

(Извадки от интервюто на Джон Брюнър с Тим О’Рейли е публикувано във Forbes, а аз ще се опитам да преведа няколко интересни пасажа… и предварително се извинявам за качеството на превода. Толкова мога.)

Jon Bruner: От всички ваши заглавия вие махате DRM (цифрово управление на правата), което лимитира споделянето и копирането на файлове. Не ви ли притеснява пиратството?

Tim O’Reilly: Не. И какво от това? Да предположим, че моята цел е да продам 10 000 копия от нещо си. И да кажем, че ако с DRM аз продам моите 10 000  копия и спечеля парите си, а без DRM 100 000 копия са в обръщение и аз все още продавам 10 000 копия. Кой резултат е по-добър? Аз мисля, че да имаме 100 000 копия в обръщение и да продаваме 10 000 е по-добре, отколкото да имаме само 10 000 платени и никой друг да няма полза.

Хората, които по принцип не си плащат, така или иначе няма да ви платят. Ние сме удовлетворени, когато хора, които не могат да си позволят нашите книги ги получат безплатно, стига да направят нещо полезно с тази информация.

Мисля, че е важно да вярваме в тази основна пазарна логика. Освен това DRM пречи на работата на потребителите. Така хората много по-трудно приемат вашия продукт.

JB: А при някой много по-голям издател? Да предположим, че Амазон премахне DRM?

TO: Амазон  успешно прави това и сега, с Kindle. Съвсем нормално е за мен да дам правата за своя Kindle акаунт на членове от моето семейство или на приятелите си и всичко, което си купя за Kindle, да се изпрати на всеки един от тях.

JB: Но това е малък мащаб. Ние говорим за десетки хиляди пиратски копия в мрежата, ако Амазон премахне DRM.

TO: Просто си мисля, че цялата логика на DRM е погрешна. Има една пекарна в Бъркли, която всеки ден изхвърля голямо количество пресен хляб в контейнера за боклук зад магазина си. И има един куп хора, които си вземат хляб от там. Аз ви гарантирам, че там има и достатъчно такива, на които дори и да им кажете за тази възможност, те няма да го направят. Много от източниците на безплатно съдържание са все едно се ровиш в бунище.

JB: Продажбите на електронни книги представляват една четвърт от приходите ви, с  42% ръст през изминалата година. Имахте ли нужда от силен печатен бранд, за да го постигнете?

TO: Ние безусловно се появихме онлайн и без силна печатна марка. По дяволите, ние навлязохме в печата без силен книгопечатен бранд.

JB: Borders наскоро обяви банкрут, а Barnes&Noble се опитват да избегнат поглъщане. Това ли е краят на печатната книга?

TO: Напротив. Мисля, че сме свидетели на трансформацията на пазара. Голямото предизвикателство не е в смъртта на печата, въпросът е как книгите ще се променят. Вземете за пример картите: печатните карти в по-голямата си част са на изчезване, онлайн картографирането вече е норма. В това развитие на нещата, какво очакваме да се е променило  в картите: те включват указания, бензиностанциите в близост, търговците в околността. Форматът на книгата ще се промени, разбира се, но това ще е самата форма.

[ Пълната, нередактирана транскрипция на интервюто можете да намерите в блога на Forbes ]3 Коментара

 1. GutenbergJunior says:

  След това много силно интервю искам да чуя какво ще кажат и нашите издатели…

  Но… има да чакам.

 2. wakeop says:

  Най-вероятно нищо няма да кажат, дори няма да го прочетат.
  Но аз мога да им подскажа няколко довода:

  1. При техническата литература “срокът на годност” е доста по-малък. Книгата “Да научим X”, където X е софтуер ще се продава, докато е актуална текущата версия на X. Така че О’Рейли е абсолютно прав за тези 10 000 – това са хората, на които информацията им трябва сега и веднага и те ще си я купят, защото от това зависи да изкарат пари, да си вземат изпита и т.н.
  Този тип книги рядко се преиздават, освен като преработени издания, така че варианта да се смучат 50 години кинти от един бестселър тук го няма.

  2. Нашите родни източници на безплатно съдържание съвсем не са като бунище и определено са по-богати и по-добре организирани от платените.
  Това някак си превръща купуването на електронна книга у нас единствено в морален избор.

 3. […] интервюто с Tim O’Reilly за Forbes вече писах, а това, че официалната поява на mirasol […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.