За хибридния LCD/E-Ink дисплей на Apple

Публикувано на 12.04.2011 от в Обзор 4 коментара

Признавам си, нямам много време тази година – не само за блогване, а дори и само да следя новините около електронните книги. И когато Kopo ми постави въпроса : “Да си чела нещо по конкретно за хибридния дисплей на Apple?”, замигах на парцали. Тц, не бях чела (не ми е за пръв път да проспивам някоя технологична революция), но ме заинтригува.

Накратко, какъв е този нов дисплей?

Това е по-скоро патентована концепция за хибриден дисплей, съчетаващ два типа технологии – E-Ink и течнокристална (LCD), които могат да са активни едновременно в различни секции от екрана. По този начин при наличие на динамично съдържание (видео) ще се използва режим LCD, а при текст и друго статично съдържание, екранът е превключва в E-Ink режим.

Патентът (SYSTEMS AND METHODS FOR SWITCHING BETWEEN AN ELECTRONIC PAPER DISPLAY AND A VIDEO DISPLAY) е от 2009-та, като за пръв път става публичен на 7 април 2011г. Новината на български тръгна от TechNews.bg по материал на AppleInsider.

Както се вижда от илюстрацията, екранът ще се състои от 3 слоя, като електронната хартия ще бъде над видео дисплея, а най-отгоре ще има сензорен панел.

Това, което ме заинтригува е:

Как по-точно E-Ink слоя ще става прозрачен?

Както е известно, електронната хартия представлява лист от много малки прозрачни капсулки, като всяка капсула съдържа маслен разтвор от отрицателно заредени частички черно багрилно вещество (електронно мастило), смесено с положително заредени бели пигментни частици. Микрокапсулите са разположени в слой от течен полимер, притиснат между две електродни матрици, като в оригиналната концепция горната матрица е от прозрачен материал, а долната е плътна.

Вариант “вертикални електроди”

Според илюстрацията в патента на Епъл и обясненията към нея, модифицираната електронна хартия може да има вариант, в който да се добавят и електроди (620-623) от двете страни на всяка капсулка, като ако им се приложи заряд,  положително (бели, 612) и отрицателно (черни, 614) заредените частици ще се ориентират вертикално в двете странични стени на капсулката като тънък, практически невидим за потребителя филм и по този начин слоя електронна хартия става прозрачен спрямо намиращия се под него LCD слой.

Фиг. 6а показва работата на хибридния дисплей в режим “електронна хартия” (тук логично и долния слой трябва да е прозрачен) , а при фиг. 6b е показан режимът “видим LCD участък”

Вариант “избутване на микрокапсулите в контейнер”

При този вариант прозрачността на LCD пиксела се осигурява като капсулите се “избутват” (механично или чрез магнитна сила, вибрации и т.н.) в специални вдлъбнатини (503) в повърхността. Аналогична сила се използва и за връщането на капсулите отново по местата им (520-524).

Вариант “превръщане на сферичките в газ”

Тази концепция като че ли е представена най-мъгляво, но в общи линии идеята е, че при загряване частиците 412 и 414 в една микрокапсула (410) сменят агрегатното си състояние до газообразно и по този начин целия слой електронна хартия (406) става полупрозрачен, като дава възможност видео слоя под него да стане видим.

***

Според мен най-близо до истината са вариантите от фиг 5 и 6, още повече, че подобни концепции вече има. Все пак това все още е само идея, а дали и как точно ще бъде реализирана ще видим в следващата версия на iPad, може би 🙂


4 Коментара

 1. GutenbergJunior says:

  Това са патенти от сорта “захващане на капия” – типично заградителни мероприятия.

  Кокато се появи съобщение, че някой продукт е защитен с около 700 патента, може да сме сигурни, че 698 са защитни.

  Изобщо, идеятаза хибриден дисплей, по мое скромно мнение не е работеща.

 2. wakeop says:

  Абе и на мен така ми се струва… не толкова, че напират да го правят, колкото да не би някой друг да го направи.

  Иначе идеята за хибриден дисплей не е чак толкова неработеща. Просто ще е скъпичко и качеството на образа ще е по-лошо, отколкото при отделните екрани.

  Но ще е забавно, докато си четеш вестника, да цъкнеш плей бутончето на черно-бялата снимка и тя да се превърне в цветно видео… само в този правоъгълник :))

 3. GutenbergJunior says:

  :))

  А като цъкнеш другото бутонче, от другия край се подава кристална чаша с Дъмпъл, 12 годишен…

  Ама равинчено въображение, ей…

  пп. В което няма нищо лошо – така се клати прогреса…:)

 4. wakeop says:

  Ааа, не… не е моето, на някой от Епъл е било точно така развинтено 🙂 Тяхна е идеята да се сменя типа на екрана само в отделни участъци.

  Аз хибридния екран преди 2 години си го представях по друг начин: твърд LCD отдолу с тъчскрийн и каквото си трябва за нормален таблет и тънък гъвкав eInk отгоре, който ще се прибира като щоричка на руло в контейнерче в корпуса встрани или отгоре.

  Ама ме досрамя даже да блогна за тази кретения… камо ли да проверявам дали някой не го е патентовал вече ;))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.