AeroBee: цветен гъвкав QR-LPD екран

Публикувано на 20.04.2011 от в Обзор Остави коментар

Преди година японската компания Bridgestone демонстрира на изложение в Токио своя разработка на гъвкава електронна хартия, наречена QR-LPD (Quick Response Liquid Powder Display). В средата на този месец екранът вече си има име: AeroBee и има разработени А3 и А4 цветни прототипи с него.

Въпреки че за китайския пазар вече има 8.2, 13.1 и 21-инчови модели електронни устройства с QR-LPD дисплей под марката на Vivitek, изглежда Bridgestone се е ориентирала към бизнес потребителите и набляга на приложението на електронната си хартия като информационни дисплеи в магазините, обществения транспорт и като заместител на хартията в офиса.

Какво са постигнали за тази една година?

Едно видео филмче замества цял пост, не го пропускайте :). За мен определено има разлика между видяното на миналогодишното изложение в Токио и сега.

Екранът е с 4096 цвята, което е реализирано чрез добавянето на цветни филтри.

Технически характеристики на прототипа

Какво представлява QR-LPD накратко?

Технологията е подобна на тази на E Ink, с тази разлика, че идеално кръглите бели и черни наногранули не се движат в течна среда, а във въздушна, защото имат  много нисък коефициент на триене едни спрямо други.

Положително заредени черни и отрицателно заредени бели частици “течен прах” са затворени между 2 плочи, като горната е прозрачна. Когато електричният потенциал на горната плоча е по-висок от този на долната, белият прах се придвижва нагоре и съответният участък на екрана става бял. И обратно – когато горната плоча е с по-нисък потенциал от долната, черният прах се придвижва нагоре и в мястото върху дисплея се формира черен цвят.

Отсъствието на течност прави тези екрани доста по-бързи от класическата електронна хартия – теоретично времето на превключване между черно и бяло е от порядъка на 0,2 ms. И тъй като и горната,  и долната подложки са от еластичен материал (Bridgestone по принцип е производител на гуми, покрития за фотоволтаични панели и т.н.), самият екран е нечуплив, може да се огъва и е много тънък (0,29 mm ), което го прави и доста по-лек.

Производството е с висока производителност по рулонна технология  и донякъде напомня на това за екраните SiPix – шестоъгълна (или с друга геометрия) подложка се “пълни” с 2-та вида прах и се запечатва с прозрачния слой.

В заключение: все още няма данни за цени и кога точно бихме могли да очакваме такива четци на пазара, но определено си струва да се следи и тази технология.

Източници на информация

***

Благодаря на Влади за редакцията по отношение на терминологията. Ако намирате разлика между текста, писан на обед и в момента – това е причината 🙂


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.