Wordoholic пристрастена!

Публикувано на 11.07.2011 от в Обзор Остави коментар

Купихме си евтин 7 инчов китайски таблет с Android 2.2. Уж нямахме намерение да го ползваме за четене, обаче любопитството надделя и след кратък преглед на тази тема във форума на mobileread накачих всичко, което успях лесно да открия за дърпане като apk извън Android Market-a. Тоест Kindle за Android, FBReader, Cool Reader, Aldiko Book Reader, Nomad Reader (по препоръка на malinmarinov) и… ей така, просто защото ми беше лесно  – Wordoholic Reader.

Честно казано, като функционалност за четене, Wordoholic Reader е сравним с останалите приложения, които тествах. Поддържа feedbooks като онлайн каталог, има и достатъчно настройки и режими на работа, присъщи и на повечето от изброените приложения за четене:

настройки дневен профил режим за учене

Режим “за учене” и “за четене”

Оказа се, че това е екстрата, заради която Wordoholic ми е по-удобен от останалите. В режим за четене няма маркиране на думите и може да се прелиства удобно и от сензорния екран. В режим за учене обаче, при маркиране на думата Wordoholic ми вади предложение да я преведа и при инсталиран Wordoholic Dictionary извежда значението й според всички зададени за ползване речници, които съм качила и в които я намира.

след маркиране на дума за превод

връзка с Wordoholic Dictionary

В интерес на истината, Cool Reader също има връзка с речник (Fora Dictionary или ColorDict), но маркирането на думата минава през извеждането на помощното меню, което на мен ми е малко по-неудобно, особено ако често се налага да си превеждам нещо от текста.

Wordoholic Dictionary

Инсталирането на речниците става изключително просто: намирате си нужните речници в .dsl или .xdxf формат, копирате ги в папка /wordoholic-dictionary/import и избирате Import от менюто на Dictionaries.

  

Wordoholic Dictionary е самостоятелно приложение, но интеграцията с Wordoholic Reader е направена доста добре и е удобна за ползване. От речника има връзка и към още едно приложение – Wordoholic Learner, което все още не съм пробвала.

В сравнение с Fora, в Wordoholic Dictionary намирам само един съществен недостатък: връзката с Google преводач я има само ако ползваш речника като самостоятелно приложение. При превеждане на дума чрез маркиране от четеца могат да се ползват само инсталираните офлайн речници.

(Интересна дискусия относно Wordoholic намерих и във форума на androidbg.com)

 


Leave a Reply