На пътешествие с Nook Touch и старчето LBook

Публикувано на 24.08.2011 от в Обзор 25 коментара

От близо месец имаме Nook Touch – донесе го приятелка на приятелка, която се прибираше от САЩ. Дойде тъкмо навреме, малко преди да заминем за Ирландия. Първото пътешествие, по време на което всеки от нас си имаше електронна книжка и не мъкнехме хартиени :). А нужда от книги за четене имахме – дълго пътуване с влак, после самолет, после няколко кратки пътувания с влак, самолета и обратното дълго пътуване с влак към дома. Друго време за четене не остана – в общи линии, помиришехме ли възглавница, веднага заспивахме и без книжка за лека нощ.

  

За Nook Touch вече има много подробен и изчерпателен обзор в myebook.bg, така че няма да повтарям писаното от тях – ако планирате покупка на този модел, прегледайте Част 1, Част 2 и Част 3 от обзора в посочения сайт. В техния онлайн магазин вече може да се купи и Nook Touch.

Моите наблюдения

 1. За  едно зареждане и 25 дена умерено четене без Wi-Fi и включването му, когато се налага, батерията падна до 34%. Не съм гасила устройството, освен при излитането на самолета (не, че би пречило, но стюардесите гледаха лошо).
 2. Твърдите странични бутони за прелистване омекнаха и станаха доста по-удобни.
 3. Сензорният екран е прекалено чувствителен. В началото това ти се струва плюс, но опитвайки се да си вдигнеш шрифта в жегата, с лепкави и мръсни от пътуването пръсти, без вместо това да прелистиш… доста “благословии” отнесе дизайнера на джаджата, признавам си :). Липсва й още един физически бутон или възможността да си препрограмираш някой от 4-те за прелистване с други функции. Част от заряда на батерията си замина точно заради такива “нерегламентирани” прелиствания напред-назад.
 4. На няколко пъти Nook-a загуби страницата ми и ме върна почти в началото. Честно казано, случвало ми се е и при LBook-а и не се разстроих особено. Просто е досаден бъг, който така и не мога още да хвана в кои случаи се получава.
 5. Някой беше споменал, че при гасене се губят всички създадени рафтове (Shelves) – при мен нямаше такова нещо, моите са на мястото си, с книгите в тях.
 6. Прочетох няколко книги в ePub формат от различни източници – biblio.bg, e-knigi.net и chitanka.info – всички се отварят и четат съвсем нормално. Ползвам вградената памет, допълнителна microSD карта не съм купувала за това устройство и в този му вид (без root-ване и качване на допълнителни приложения за четене) май няма да има нужда от нея.

Старчето LBook V3

След това пътуване и в сравнение с миришещия още на завод Nook, не мога да не похваля отново ветерана си LBook V3 – с 4 годишна батерия, пукнатини по пластмасата на  корпуса и отдавна изтъркани надписи по бутоните, старчето се държа геройски и изкара безпроблемно цялото пътуване 🙂

 

С него имахме само един инцидент в началото – в нощта преди пътуването съм мушнала адаптера в (явно) неработещ контакт и четецът някак си се беше разредил до дупка. И докато се вкисвах (очертаваше се 10 часа с влак, без много възможност за сън), намерихме контакт в коридора. С надпис 110V и доста на риск, защото това е стар румънски влак все пак… но за 1 час висене и четене на сгъваемите столчета в коридора на спалния вагон, книжката се зареди достатъчно, за да изкара 2 дена пътуване с активна употреба до следващия контакт 🙂


25 Коментара

 1. Прасунидзе says:

  Само малко уточнение, влака беше руски 🙂 Румънските са доста по-мизерни, както видяхме на връщане

 2. wakeop says:

  А, той за това се е разбрал така добре с адаптера на украинската книжка 🙂

 3. Peter says:

  Привет,

  Имам няколко въпроса за Нуук, ще се радвам да ми отговорите, ако имате време за това. Устройството няма Ландскейп моуд, докато Киндъл има?
  Вашият съвет – Киндъл или Нуук, чисто като рийдъри, ако се абстрахираме, че едното има мп3, което би трябвало да го прави по-мултимедийно.
  Доколко покупката на Нуук от ибей или амазон (има лека ирония, ако е оттам 🙂 ) е вариант, а не сигурен риск? Реално, гаранция няма, нали? Мито не би трябвало да има, както и ДДС, ако е от европейските им сайтове.

  Ако се сетите нещо друго важно по темата, ще е супер да споделите:)

  Мерси много за отделеното време:)

 4. wakeop says:

  Двата модела за мен са почти равностойни като параметри, дребните разлики са въпрос на предпочитание.

  От 4 години ползвам eInk четец, който има mp3 плеър и съм го пускала само веднъж – съвсем в началото, за тест :). Същата е ситуацията и с Landscape режима – имала съм го и почти не съм го ползвала – единствено за pdf книги, които са в неподходящ за 6 инча екран формат и които не мога да конвертирам в нещо друго, а държа да ги прочета. В общи линии редки случаи… но при мен. При някой друг вероятно е фактор.
  Впрочем и за Landscape има някакво решение, не съм го пробвала обаче: http://nook.im/links/437

  Аз предпочетох Nook Touch основно заради това, че е нов модел (т.е. по-интересен ми е, Kindle 3 все пак съм виждала неведнъж, половината ми приятели имат тоя четец).

  Другото ми съображение е, че Nook чете ePub с DRM директно. Kindle все още не поддържа този формат, а аз си понакупих малко книжки в ePub и ми трябваше устройство, с което да ги чета, без да се правя на хакер. Стария ми четец също не поддържа ePub, ако бях взела Kindle, трябваше да мисля и за 3-ти 🙂

  Третото съображение: Nook може да се рутне до Андроид 2.1 и да му се качат 2-3 полезни приложения.

  За покупката: гаранция на практика няма. Моят Nook е купен от B&N и пак не разчитам на гаранцията – да го пратя до САЩ и да ми го върнат… умряла работа, по-добре да си взема нов. Струваше ми около 200 лв, ако за разправията около евентуален ремонт се размина само с половината от тази сума, би трябвало да черпя.
  С Kindle взет от Амазон ситуацията е същата… един приятел чупи вече втори.

  Ако искаш гаранция, купи си от тук, вече продават и 2-та модела… просто цената е доста по-висока, но пък можеш да застраховаш книжката за дребна сума.

 5. Peter says:

  Хе-хе, много мерси за супер бързия отговор. Това със застраховката, четох, можело да стане и с ридър, който не е купен от съответния магазин.
  А иначе, наистина, Нуукът изглежда доста по-интересен, само това с избледняването на екрана звучи малко обезпокоително – ако е взет директно от B&N дали ти го заменят? Иначе, казваш, 200 лв.? Супер, чиста цена:) От европейските ибей и амазон е около 280 лв., като от тях не би трябвало да има мито и ддс…нали?Аз съм си взимал книги, за които съм плащал само доставката, но като е техника…?

 6. wakeop says:

  Не знам за екрана, още не е избледнял 🙂
  Мен повече ме тормози това, че е прекалено чувствителен и понякога не се разбираме много добре с жестове :))

  От ибей сме купували евтин 7 инчов таблет, мито и ддс не ни искаха, джаджата дойде в пощата… но продавачът беше от UK.

  Може и да го застраховам Nook-а, щом няма изискване да е купен тук… вярно, че много внимавам с техниката си, но само на късмет не може да се разчита.

 7. wakeop says:

  А, да, купи си защитен калъф, не се стискай за това. Определено удължава живота на книжката.
  Оригиналните са скъпи, но има доста прилично ушити и добре подплатени… просто гледай да е за конкретния модел.

 8. Peter says:

  Мерси много за всичко:) Във http://myebook.bg предлагам застраховка, а във форума им пишеше, че не е нужно да е купен от тях.
  Ще разгледам за калъфче, ако се реша на покупка отвън, после ще пиша как е минало:)

 9. wakeop says:

  Ако не бързаш много с покупката, изчакай да излезе някакво по-проверено инфо за новия Kindle…
  Носят се слухове, че и той ще е с тъчскрийн: http://techland.time.com/2011/08/22/rumor-kindle-scribe-amazons-next-e-reader/

 10. GutenbergJunior says:

  wakeop, Обърна ли внимание колко месеца е гаранцията за NOOK в myebook?

  Изненада… 24 месеца.

 11. wakeop says:

  GutenbergJunior, тази сутрин изхвърлих (т.е. предадох за рециклиране) половин къща работеща техника (перални, монитори, стари мобилни телефони, компютърни чарколяци, шевни машини, тостери и т.н.) – всичко с отдавна изтекла и никога не ползвана гаранция. Някои са купувани и втора употреба, та хептен…
  Хвърлям ги, защото не ме кефи външния им вид и техническите им характеристики и отдавна ползвам други, не защото са дали дефект.

  Моментът просто не е подходящ, иначе гаранцията е важна, не споря 🙂

 12. Стефан says:

  Привет!
  Откъде си набавихте калъфа за Нука и от естествена кожа ли е? Цена?
  Благодаря…

 13. wakeop says:

  От Амазон… но с поръчка от Щатите и за 3 броя – 12$ беше, когато купувахме. Изкуствена кожа, но добра имитация.

  http://www.amazon.com/CaseCrown-Regal-Barnes-Simple-Reader/dp/B0055VGSEQ/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1315671593&sr=8-4

  Извинявам се, че толкова късно отговарям, но се местихме днес и тъкмо тествам нета в новата къща 🙂

 14. Стефан says:

  А, мнооого късно – къмто 2 часа след въпроса. Де всички да отговаряха в такъв порядък.
  Благодаря за инфото, честита нова къща и хубаво, че го има този сайт.
  Успех!

 15. Дончо says:

  Мога да кажа само суперлативи за тригодишния ми LBook. Вече доста поизтъркан, преживял моето и на жена ми четене, сега големият син му взема здравето. Още не е мръднал, само батерията малко поизтля и сега не може да изкара толкова време, колкото преди.
  Купих го 2008ма, точно след материал в този блог. Верен приятел, който се надявам да трае още дълго.
  Може ли една препоръка? Сложи си WPTouch plugin, че иначе четенето през мобилни устройства е по-трудно? Аз го ползвам от много време и съм много доволен!

 16. wakeop says:

  @Дончо
  Ох, ще сложа… то направо и темата съм тръгнала уж да пренаписвам, че на тази се учих… само да мине данданията около преместването, че време не остава 🙂
  10х за съветите 🙂

  Иначе за LBook-a – аз мисля да си взема нова батерия за моя, щом не успяха и хамалите да го потрошат, явно си струва още малко да се ползва 🙂

 17. Peter says:

  Такааа, точно се бях навил за Нуук-а и…:)Сега изборът пак става труден. Не ме кефи, че Киндълът остава без опция за още памет, още повече че има мп3?!!!Готино е, че Нуук-ът има Андроид.Дисплеят, предполагам, е същият. Дали тъч или мулти тъч – все тая:)Все още не мога да реша чий дизайн е по-як. Браузърът май и на двата е компромисен.

  Какво ще кажете, струва ли си чакането още няколко месеца за Киндъл или да скачам на Нуук-а?Интересно ми е вашето мнение, изглежда като да е по-скоро въпрос на вкус, но все пак:)

  Мерси предварително 🙂

 18. wakeop says:

  @Peter

  Значи, ако трябваше пак да избирам, при тази разлика в цената между еквивалентен Nook и Kindle – пак изборът ми ще е Nook, основно заради ePub-a и Андроида.

  30-тина $ разлика не е чак толкова много, че да си струва да се занимавам с конвертиране на файлове до края на живота на джаджата, а на български електронни книги излизат основно в ePub (и FB2)…в Амазон още няма.

  Това ми е съображението, иначе и новите Киндъл ми харесват, даже повече от ver.3 с клавиатурата 🙂

  Бразуването на 6 инчов eInk е по принцип голям компромис… на мен и на 7 инчов LCD таблет ми е тегаво, като трябва да се кьоря с някой ситен шрифт и да скролирам насам-натам сто часа 🙂

 19. Peter says:

  Да,май ще е Нуук:) Вече съвсем се доубедих:)

 20. wakeop says:

  Още малко обмисляне няма да навреди 🙂
  Четох някакво твърдение, че батерията на нуука не държи толкова, колкото на киндъл с клавиатура.

  Аз такова сравнение няма как да направя, но ми прави впечатление, че в стенбай режим има повече утечки, отколкото стария ми LBook. Той можеше да стои с месеци без да се ползва и без да мърда почти батерията, а Нуука само от седене се разрежда за 1 месец.
  Тук последните 10-тина дни чета хартиена книга и не съм го пипала, а индикатора е мръднал с 15%.

 21. Peter says:

  Ако е Li-Polymer е нормално, те показват издръжливостта си при ползване. А защо не го спираш, тогава би трябвало да не харчи никаква?

  От друга страна, то ако ще е Киндъл, ще е този новият им Тъч. Не ме кефи, че устройството остава някакси неинтерактивно – каквото имаш, това е. Докато маркет-ът все пак дава възможности. За по-доброто обслужване на Амазон…хм, има достатъчно сайтове за безплатни книги, така че е прежалимо.

 22. wakeop says:

  Не съм свикнала да ги изключвам, първият ми четец дори нямаше пауър бутон.
  Но… при тази цена няма какво да му търся кусури 🙂

 23. Peter says:

  Нова идея и, така като гледам, май последна – iRiver HD ! Изглежда уникално като дизайн, а и дисплей от 1024х768 не е за пренебрегване! Има слот за SD карта, чете всякакви формати!

 24. […] V3 (първа произведена партида, 2007); Nook Touch (2011); Kobo Touch (2011); Kindle 4 (2011); Sony PRS-505 (2007) и Sony PRS-500 […]

 25. […] за хора като мен, ползващи Linux. И докато на по-новия си Nook поне мога да чета epub и pdf със защита, то на стария Lbook V3 […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.