Новите модели на Amazon

Публикувано на 28.09.2011 от в Новини 9 коментара

Чаках толкова дълго следващите версии на Kindle, че чак претръпнах и загубих интерес. Обаче новите модели са на лице, на доста привлекателна цена и в различни вариации, така че който е строшил екрана на своя Kindle и се оглежда за сервиз – няма смисъл, купете си нов.

Kindle Fire

Android таблет със 7-инчов цветен IPS екран. За съжаление не е цветен eInk, а и на цената от 199$ няма и как да е за момента. Конкурира директно Nook Color (както и бъдещия Nook Color 2), като с резолюцията си от 1024х600 пиксела, най-вероятно 1.2 GHz двуядрен процесор и 8 часа време на работа на батерията е доста приятна алтернатива на съществуващите таблети. Ще бъде на пазара от 15 ноември, само за САЩ.

Бюджетния Kindle

Без клавиатура и сензорен екран, с реклами, но на достъпната цена от 79$, този модел пряко конкурира старите модели Pocketbook, Prestigio и Sony. Единственият сериозен недостатък е липсата на пряка поддръжка на ePub (естествено и FB2). Компактен 6 инчов eInk модел, чудесен за първо устройство в семейството. Версията без реклами е 109$, но ако се спирате на този модел – не си струва 30$ отгоре, рекламите не са по-дразнещи от тези на блога, в който четете това.

Можете да поръчате още утре.

 Kindle Touch

Пряк конкурент на Nook Touch и Kobo Touch. На цена от 99$ с реклами, 139$ без реклами и 149$ с 3G, този модел предлага 6 инчов eInk Perl последно поколение и 2 месеца работа на батерията при половин час четене дневно и изключен Wi-Fi. Само не ми е ясно какъв им е проблемът да пуснат и ePub (всъщност ясно ми е, ама… ) иначе джаджата е добра алтернатива на двата конкурентни модела, особено ако пазарувате е-книги от Amazon.
На пазара в САЩ от 21 ноември.

Старите версии Kindle 3 и Kindle DX с клавиатура продължават да се продават… за сега.


9 Коментара

 1. Боян says:

  Просто за информация, устройствата с реклами са продават само за американския пазар. тази ad-ware версия се беше появила още за Kindle3…

 2. wakeop says:

  @Боян
  Да… и сума ти народ познати си накупи точно тази версия Kindle3.
  Поръчки на приятели, които си идват насам, командировки и т.н.

 3. malinmarinov says:

  Миналата година края на август Амазон представи първи Pearl E-ink display. Края на септември Sony представи серията Sony PRSх50 с Pearl E-ink display и infrared touch под него. 6 месеца след него Nook представи Pearl E-ink display + infrared touch + Android. Сега края на септември Амазон представи драматично ниска цена…. Само това. Няма цветен дисплей, няма EPUB поддръжка дори и в новия фърмуер 4.0.1 – а бяха обещали. Всички които са държали макия модел казват, че не е възможно да се прелисти страницата със страничните бутони без да се държи Kindle-а с 2 ръце. Хода на бутона е под 45 градуса и иска подпиране на отсрещната страна. Kindle touch пък е без хардуерни бутони за прелистване. Да гиганти са и могат да си позволят цена под себестоиноста – ще избият от продаване на садържание. Но нещо избързват и предлагат недомислени неща. На търговски език се казва “заплюване на територия”, а поне до сега предлагаха обмислени и прицезирани продукти – било то и операторски четци. Няма иновоциа тази година от Амазон. Вапроса не е дали ще извадят 10′ таблет убиец по цена на iPad през март догодина, а кои ще извади първи цветен Pearl E-ink display. Таблети на килограм. А че ще падне голямо root-ване е ясно. Дали само цената е важна. Това лято безплатното 3G на Kindle-а ми свърши страшна работа когато нямах WiFi, а таблета на Амазон няма 3G. Тогава защо да е той. Андроида му е рязан и сравнително стар. Няма достъп без root-ване до Маркета. Като цяло прибързано, но на супер ниска цена. Май това все пак е печалившо.

 4. malinmarinov says:

  P.s. не видях Edit за коментарите и се извинявам за провописните грешки, но пиша от Kindle-а в този късен час и стават грешки. Можете да триете на воля.

 5. wakeop says:

  Писането на такъв дълъг коментар от Kindle е само по себе си геройство, как така ще трия :)))

  Иначе цветен eInk…
  http://www.perevodov.net/products/jetBook_Color/
  не знам с продажбите как стоят нещата, не съм довършвала поръчката докрай 🙂

  Книжарниците вадят евтини (често и на себестойност) четци, защото това е единствения начин да наложат електронното четене. Помниш какво беше преди няколко години: малък брой фенове, готови да платят високата цена за четеца и почти никакво съдържание (т.е. съдържание имаше, но пак дело на упорити фенове).

  Ниската цена е печеливша в момента, идея нямаш колко много хора се навиха да си купят четец точно заради тези орязани и необмислени модели.

  Впрочем аз и на Nook Touch-a си му намирам много кусури (сензорния не ми е много удобен, искам още 1 хардуерен бутон за настройките на типографията). После се сещам, че е 2 пъти по-евтин от стария ми четец и мирясвам.

 6. malinmarinov says:

  Имаше момент, когато Nook беше напред пред Kindle заради рутването и възможността за четене с CооlReader3, FBReader и т.н. , докато излезе CооlReader3 за Kindle. CооlReader3 за Kindle не е портван за Kindle, а се пише директно от автора му за Kindle. На 02.08.11 излезе в.0.1 със 75% покриване на възможностите от версията за другите платформи. Инсталира се лесно и работи перфектно с кирилица, всичко се настройва. На 30.09.11 излезе бета4 в.0.1.3 и е над 95% покритие. До месец ще има финална. Избягва се конвертиране, работи с FB2.zip и много други формати. За мен, и не само, CооlReader се доближава максимум до пресъздаване на хартиената книга. Бележки под черта, сричкопренасяне за български и т.н., Така че на пазара според моите изисквания има само 2 модела – Nook Touch и Kindle 3 – желателно с 3G. Поне за една година напред има свястно решение.
  ———
  От Зурлести приказки – “Завръщането на Мистер Свинко” ли е последна или съм пропуснал нещо?

 7. wakeop says:

  в интерес на истината, още не съм си рутнала нуук-а. Не исках преди пътешествието, а след него просто не остава време да се занимавам с книжката, само чета във влаковете. Вградения четец бива.

  (да, това е последната приказка… авторът и музата му се пренесоха в къща с двор и в момента се учат на земеделие… подозирам, че следващата зурлеста приказка ще е на тема тикви 😀 )

 8. malinmarinov says:

  Новия Kindle 4 е вече в София наличен, засега. Незавесимо, че от Амазон го наричат само Kindle, а старият К3 вече го наричат Kindle Keyboard: http://shop.myebook.bg/product_info.php/cPath/22/products_id/223

  Ако сметнете че е реклама триите. Съседи са ми и скокнах да го видя, но dari от myebook.bg пише ревю от първа ръка – така че няма на има неща от сорта “една жена каза на Лейдис Маркет в София…”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.