Избор на eInk четец за възрастен човек – 2

Публикувано на 13.02.2012 от в Обзор 1 коментар

В предишната част на “Избор на eInk четец за възрастен човек” споменах за условията, на които е добре да отговаря устройството. Пропуснах да уточня цената: до около 300 лв, което допълнително ограничава избора в моя случай.

Kindle 4

Това щеше да е естествения избор, ако ставаше дума за англоговорящи. Kindle 4 е ценово достъпен дори и според нашите стандарти и дори и да се купува от тук.

Предимства:

Недостатъци

Заключение: Не е подходящ модел, минусите могат да се пренебрегнат само в краен случай, ако някой приятел успее да ми донесе Kindle with Special Offers за $79.

Sony Reader PRS-T1

Не бях и мечтала за този модел, основно заради по-високата цена и заради по-трудната доставка, но информацията от malinmarinov ме накара да размисля. Официално в Sony Store PRS-T1 на цена $99 ще се продава от 14.12.2012 и да, определено си струва .

Възможностите на четеца могат да се видят достатъчно добре и от това видео.

Предимства

Недостатъци

Заключение: Дори и на цената от 365лв, за която може да се купи в България четецът си струва и е чудесен избор. Но между 99-доларов PRS-T1 и най-евтиния Pocketbook 611 за 255 лв просто няма смисъл да се прави сравнение – ако мога да се добера до T1 на тази цена, ще го направя.

Nook Touch

(Вмъквам го в класацията пак при условие, че може да се внесе за около $100+VAT, колкото струва в момента в сайта на B&N или при покупка от Amazon. )

Разглеждам само устройството във варианта с оригиналния софтуер, тъй като имам преки наблюдения доколко объркващ може да е Android за майка ми.

Предимства

Недостатъци

Заключение: недостатъците лесно могат да се преглътнат, ако човек успее да се сдобие с това устройство за до 200 лв. Мисля, че най-трудното в обучението ще е как и къде се качват книги на устройството.

Pocketbook Basic 611

Моделът е естествен избор, ако търсим лесно за употреба, евтино устройство, което да поддържа множество формати. Подробно ревю за модела има в the-ebook.org. Покупката в България може да се направи от e-book Ltd. , електронния магазин на Книжна борса Искър или от Хеликон на цена от 255лв за четец без защитен калъф и зарядно.

Предимства

Недостатъци

Заключение: Ако не намеря евтин и удобен модел с E Ink Pearl дисплей, Pocketbook 611 е добър избор. Все пак трябва да се провери доколко удобни ще са хардуерните бутони. Вариант е и по-стария модел 301 (стига да се намери някъде, защото вече не се произвежда), но само ако цената е атрактивна.

DIVA E6 Pro / Prestigio eBook Reader PER3162B

 

 

На практика това е едно и също устройство под различни марки (и с леки разлики, основно в корпуса), за това ще ги разглеждам заедно. Оригиналният хардуер е разработен от Gajah International / OAXIS.

Всъщност (според информация в mobileread.com):

Ревю за модела на Prestigio има във форума на setcombg.com. Доста по-подробен обзор на същото устройство, но под марката Nexx за руския пазар има в The Ebook. За Diva E6 Pro не успях да намеря никакви по-подробни лични впечатления, което ме навежда на мисълта, че освен с доброто разположение на бутоните по корпуса, няма с какво друго да привлече вниманието.

Предимства

Недостатъци

Заключение: Май не си струва риска. Привлече ме дизайнът, но ме отблъсна липсата на отзиви от сериозните фенове на електронни четци. Трябва да се види на живо, за да се прецени.

Onyx Boox A62 (Еркюл Поаро)

Споменавам го заради удобно изглеждащия джойстик, екрана E-Ink Pearl HD в комбинация със сензорен и доста богатия набор софтуерни възможности. Недостатък е високата цена (над 400 лв) и неприятния момент с покупката – не се продава у нас, не успях да намеря модела в Амазон или ebay. Офлайн магазини за модела има в Русия, Полша и Испания.

Подробно ревю на A62 има в project-ebooks.ru. Изглежда ми като модел за ценители.


Един коментар

  1. gutenbergjunior

    Pocketbook 611 е спрян от производство…


Leave a Reply