Sony Reader PRS-T1 – първи впечатления

Публикувано на 03.03.2012 от в Обзор 3 коментара

Дълго избирах този четец, защото ще е за майка ми и трябваше да е максимално удобен за нуждите й, за това вероятно ще съм доста по-критична от обикновено. Ако го купувах за мен, щях да кажа, че е перфектен 🙂

Комплект

Стандартният комплект съдържа само четец, стилус и usb кабелче, така че всички останали аксесоари трябва да си осигурите допълнително. Кутията не е предвидена за честа употреба, така че ако купувате за подарък, отваряйте внимателно.

Sony PRS-T1 е предвиден да се зарежда от компютър и ако все пак решите да купувате адаптер, имайте предвид, че не всички модели стават. Поръчах устройството от myebook.bg заедно с  Hama Piccolino и с него четецът изобщо не влизаше в режим на зареждане. С адаптера от моя Nook Touch се зареди без проблем (макар и малко бързо, за 1.5 часа).

Оказа се, че при адаптерите Hama Piccolino има някаква модификация в партидите, така че задължително питайте търговеца, преди да купувате. Или не рискувайте и си вземете адаптер за Kindle – с тях PRS-T1 също няма проблем (аз се възползвах от любезно предоставената ми възможност и замених адаптера с този на Amazon).

Цвят на пластмасата, цвят на калъфа

Това е първият пластмасов модел на Sony и честно казано на живо ми хареса повече, отколкото на снимките. Не изглежда евтин и китайски, каквито бяха обвиненията по форумите :). Sony предлага модела в 3 разцветки: черен, бял и винено червен. Калъфчетата (в същите разцветки) се продават отделно и оригиналните са доста скъпи, но по-евтиния аналог на myebook за този модел изглежда добре, обхваща сигурно четеца и има място за стилуса. На мен ми хареса.

Избрах бял цвят на четеца, за да елиминирам бликовете и отпечатъците пръсти по пластмасата, защото корпуса отпред е силно гланциран. Бялата версия изглежда елегантно (особено във виненочервено калъфче), но все пак имайте предвид, че екранът оптически ще ви сивее повече, отколкото с черен корпус.

Другото ми съображение е отново чисто практично: купувам четеца за човек с проблемно зрение, особено в сумрак… и понеже често ми се е случвало да седна или да се облегна на черния си четец в черен калъф (който не забелязвам в тъмната стая привечер), реших да избегна този риск, като избера ярки и контрастни цветове: бял четец в червен калъф.

Какво става, след като натиснем Power бутона?

Софтуерът ме пита за езика на интерфейса (няма български), държавата (избрах Other, защото това касае Sony Store, което майка ми няма да ползва), нагласих датата и часа… и готово.

От бързото първоначално “разцъкване”, докато се зареждаше четеца, останах с впечатлението, че това е най-интуитивния интерфейс, който съм ползвала за eInk четец до момента. Не ми се наложи да правя справки с ръководството, не ми се наложи и да се замисля кое къде може да бъде из менютата. Комбинацията от сензорен екран и достатъчно физически бутони е удобна.

Изненадах се, защото отзивите за този модел бяха, че е по-сложен за ориентиране от Nook Touch. Всъщност всичко, което ще се ползва често при четене е на удобно място, по-забутани са настройките, които се ползват рядко.

За майка ми ще се наложи да напиша ръководство на български с картинки, защото тя английски не знае, а френския отдавна е забравила, но пък така ще имам повод да задържа четеца 1-2 седмици и да му се порадвам и аз :).

Екран

Това е единственото леко разочарование за момента. По дефиниция е Pearl, но сивее почти като Vizplex-a на стария ми LBook V3.

Това усещане е субективно и се базира единствено на сравнение с притежавани от мен четци (по случайност с много бели екрани) и с такива, които съм виждала на живо. Разликата е прекалено малка и трудно се вижда с просто око. Забелязва се по-добре, когато се опитвате да четете в сумрак или в слабо осветено помещение.

Ако белотата на екрана е от толкова голямо значение при избора ви на четец, насочете се към друг модел, примерно  Nook Touch или Kobo Touch (този, който видях беше с доста бял и контрастен екран). И непременно избирайте “на живо”, защото при бюджетните модели е въпрос на късмет и търговците няма как да знаят, преди да отворят кутията.

И да приключим с недостатъците

защото май няма да има други:

1. Sony PRS-T1 чете ePub без вградени шрифтове на кирилица и без допълнителни хакове, но не и с шрифта си по подразбиране (наречен Original). Трябва да влезете в настройката за смяна на размер на шрифта и да изберете който и да е от другите. И това нямаше да е никакъв проблем, ако софтуерът не помнеше индивидуално настройките за всяка книга (тоест операцията ще трябва да се прави за всяка книга на български поотделно).
Ето пример как нещо, предвидено като екстра, се проявява като бъг.

Прочетох 45 от 68 страници форум на руски и реших, че всички недостатъци вече ги знам и няма проблем да поръчам устройството. Малко след като приеха поръчката ми продължих да чета и открих описан този проблем в някоя от оставащите ми. Изобщо не е болка за умиране, но се надявам да има начин да подменя този шрифт след време.

2. В настройките няма опция за промяна на междуредовото разстояние.  Принципно и при хартиените книги няма, ама нали за това си купуваме електронни четци 🙂
Малко по-голямото междуредово разстояние подобрява рязко четивността на текста и намалява умората на очите, но пък хаби повече батерията. Знаех предварително, че тази опция в T1 липсва… просто ми е странно защо е проблем да я има.

***

Ако ви се струва, че не харесвам PRS-T1… не е така :). Това е най-удобния модел, който съм виждала до момента (с изключение на LBook V3, който ми е осигурявал максимален комфорт през 5-те години ползване).

В следващите статии ще се концентрирам върху екстрите и хубавите ми моменти с PRS-T1. Просто когато човек прави избор, подробностите са важни: за мен тези недостатъци не са минусите, заради които бих се отказала от покупката. За друг може да са решаващи.

 


3 Коментара

 1. ereader-maniac

  “Поръчах устройството от myebook.bg заедно с Hama Piccolino и с него четецът изобщо не влизаше в режим на зареждане. С адаптера от моя Nook Touch се зареди без проблем (макар и малко бързо, за 1.5 часа).

  Оказа се, че при адаптерите Hama Piccolino има някаква модификация в партидите, така че задължително питайте търговеца, преди да купувате.”

  Да. Явно Сони са решили да карат хората да си къпуват техния адаптер, който не е много евтин. И затова прилагат трик за да не може да се зарежда въпросната книга с горното зарядно HAMA. Но това не значи, че въпросният трик на Сони не може да се преодолее 🙂 За да се заежда сонито двата дата порт на усб-зарядното трябва да се дадат накъсо. Т.е. единият вариант е да се разглоби въпросното зарядно и на платката от задната страна на усб-порта, пин 2 и 3, които са в средата, трябва да се запоят заедно. Другият по елементарен начин е просто да си купите усб удължител като на снимката – http://unicom.bg/index.php/usb-2-0-extension-cable.html. След това срязвате на две въпросния кабел. Кабелът се състои от 4 кабелчета, оплетка и фолио. Първо оголваме около 5-6 см. и от двете парчета кабел. След това откъм мъжката букса отрязваме белия и зеления кабел и ги изолираме. след това оголваме 2-3 см от черния и червения кабел. След това правиме абсолютно същото и със кабела от страната на женската букса, но с разликата, че тук оголваме и белия и зеления кабел и ги свързваме заедно, и след това ги изолираме с малко тиксо. След това свързваме червения кабел от едното парче съответно за червения кабел от другото парче. Правим същото и за черния кабел. След това за всеки случай свързваме и оплетката от едното парче за оплетката на другото, изолираме всичко с тиксо и готово – имаме си зарядно за PRS-t1 🙂


 2. malinmarinov

  Оригиналния Sony PRSA-AC1A charger за PRST1 е 2A ! Обикновенните USB зарядни рядко надминават 1А. За да разпознае Sony-то адаптора наистина централните два пина трябва да са накъсо. Не само Sony модифицират зарядните си. Apple също го правят.

  Списък на ставащите и неставащи адаптери за Sony PRST1: http://wiki.mobileread.com/wiki/PRST1_Compatible_wall_chargers

  Източник: http://wiki.mobileread.com/wiki/PRST1_Rooting_and_Tweaks#Getting_out_of_Demo_Mode


 3. Pingback:
  Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Sony PRS-T1 е удобен и за възрастни хора

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.