Хартиената библиотека

Публикувано на 14.04.2014 от в Обзор Остави коментар

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Причината все по-рядко да се появяват публикации тук е, че проектът “Къща и градина” продължава да ме ангажира емоционално и физически повече. А и ми се струва, че електронните книги вече са естествена част от живота на съвременния човек и революционни новини около тях, за които да си струва да се пише, се срещат все по-рядко [*1].

Поводът за тази публикация е въпрос в социална мрежа “Купувате ли хартиени книги?”, приключилата наскоро Конференция “Digital Biblio Technologies” – Електронни издателски технологии и тази статия в Книголандия.

Купувам ли и защо купувам хартиени книги?

Всъщност започнах да купувам повече от преди. Причината е тривиална – периодът с местенето от родителския дом към студентски и после други квартири приключи. Имаме лично пространство и си правим планове да го обитаваме по-продължително.

След известен период на експерименти в къщи установихме, че минималистичното обзавеждане ни харесва само, когато сме в хотел. И понеже работим от къщи, някак си по-добре се концентрираме, когато седим сред етажерки с книги, отколкото срещу ТВ шкаф.

Какви книги предпочитам на хартия?

Едно жилище с обитаема площ от 80 кв.м. не предразполага към огромна библиотека. А и предпочитам на художествената литература да се наслаждавам на e-Ink четец. В реалната ми библиотека намират място:

1. Много любими автори, на които просто държа да имам поне една книга.

2. Поредици със сантиментална стойност, събирани повече от десетилетие. Ако не се преиздават са ми още по-ценни.

3. Учебници и справочници със сантиментална стойност.

Вероятността “Навигация, лоция и мореходная астрономия” да ми потрябва в Своге клони към абсолютна нула, но е от времето, когато “търсех себе си” и ми е мила :). С роботика се надявам някога да се захвана отново… като хоби. Виж “Корабни такелажни работи” ще ми е от полза и в градината – покрай всички неща, които искам да правя с въжета.

4. Книги за вдъхновение.

Обикновено това са богато илюстровани енциклопедии, свързани по някакъв начин с работата или хобитата ни.

5. Полезни справочници, несвързани с работа на компютър – дърводелство, градинарство, билкарство, шиене, плетене и т.н.

Да,  в интернет има всякаква информация на тези теми, но не винаги е удобно да се моташ с таблет из градината, гората или в работилницата. Много често такива занимания подхващаме, когато няма ток или е спрял нета.

6. Детски книжки.

Може и да имаме вече сиво в косите, но обичаме да се хильотим на книжки за хлапетии с илюстрации, като тези на Свен Норквист.

7. Книги, които много ми се иска и някой друг от обкръжението ми да прочете, а все още по-възможния вариант това да стане е, ако книгата е хартиена.

8. Книги, които скоро (или изобщо) няма да се появят като електронни, а нещо нямам търпение [*2].

9. Научно-популярни.

Колекционирането на такива книги вече си е от чистя фукня и е предимно с цел да представи по-точно характера и интересите на обитателите на дома 😀


*1: Една такава новина би била примерно… “Издателства от цял свят масово се отказват от използване на DRM”. Или “Adobe се отказва от лицензите за Content Server и пуска проекта като Open Source”. Уви, това са само мечти.

*2: За съжаление те най-често пълнят раздела “Книги, които ми е леко неудобно, че съм чела и гледам да сбутам така, че да не се виждат”.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.