Bookeen Cybook Muse Frontlight – подходящ за възрастни и хора със слабо зрение

Публикувано на 08.08.2016 от в Обзор Остави коментар

Електронните четци са много удобни за хора с проблемно зрение, но в някои случаи дори и при тях стандартните модели не успяват да осигурят подходящ размер шрифт и използваема навигация.

Преди 4г купих за майка си Sony PRC-T1 и дълго време й служи добре, но… книжката в един момент издъхна непоправимо, Sony вече не предлагат четци, а и майка ми през последната година четеше на най-големия по размер шрифт. За известно време решихме проблема със същия модел втора употреба, но се оглеждах за друг четец. Тогава ми попадна Bookeen Cybook Muse Frontlight и купих един за проба с уговорката, че ако не върши работа, ще остане за мен. Две седмици по-късно вече бях поръчала и втория.

Първи впечатления

Книжката е окомплектована минималистично: освен нея, в кутията има само Micro-USB кабел за зареждане от компютър и качване на книги. Четецът е тънък и фин, гръбчето е с матова пластмаса, по която… е, остават отпечатъци.

Откъм лицето корпусът е едно цяло с екрана, което е много удобно за почистване и не позволява по ъглите под корпуса да се завират трохички и прашинки, които да пречат на сензорния екран. Има 2 удобни, еднакви на вид бутона: за прелистване и навигация. В долната лява част корпусът е скосен, вероятно за по-голямо удобство при държане в ръка. В долната част се намират и MicroSDHC слота за карта памет, USB конектора и бутона за включване. И това е всичко 🙂

Първоначалната инициализация е елементарна: Muse поиска само да избера екранен език. В списъка имаше български, което е чудесно за възрастни хора, позабравили училищния френски 🙂

Екран

muse_04

Имах под ръка Nook Simple Touch и BeBook Pure за сравнение на външния вид и екрана и този на Muse леко жълтее (и напомня повече хартиена книга), но е също толкова ярък и контрастен, както на Nook (на снимката Muse е с изключено осветление). За сравнение екранът на Sony PRS-T1 е  по-тъмен.

Muse е с E-Ink Carta сензорен екран (1024 x 758 px), с резолюция 213 dpi. Буквите са с добър антиалайзинг и контраст, като има опция за допълнително удебеляване на шрифта (също много удобно при някои зрителни проблеми).

подсветка

Подсветката е разположена като прозрачен филм над екрана и освен от екранното меню, може да бъде активирана/деактивирана чрез продължително натискане на бутона за меню, което е удобно при започване на четене в тъмна стая без друго осветление. Има 20 нива на осветеност и осигурява плавен преход от четене в облачен ден, в сумрак и на абсолютна тъмнина.

Заради подсветката екранът не е чак толкова чувствителен, колкото на други модели, които съм ползвала, но това всъщност е по-удобно при четене – няма опасност някоя кръжаща винарка да ми активира екрана, както се е случвало при четене с Nook Simple Touch :).

Навигация

Навигацията из книжката е логична и елементарна: контекстно меню се извежда чрез бутона в долната част на корпуса.

Извеждане на съдържанието става лесно чрез докосване на заглавието на книгата в горната част, а прелистване по страниците: чрез докосване на номера на страницата в долната част. Ако докоснете средата на екрана, се извежда менюто за работа с текста.

Настройки на текста

Muse има възможност да работи в инверсен режим “бели букви на черен фон”, като това се намира в опциите за оформление от главното меню, а не от менюто за настройки на текста. На същото място е и възможността да се скрият горните и долни колонтитули (хедър и футър), където е заглавието и страницата на книгата.

Размер и вид на шрифта

Варира от 17 до 106, като при размерите до 41 се променя през 3 пункта, а при тези над 41 –  през 6 пункта. На практика има 20 различни размера и с цели 2 над най-големия на Sony PRS-T1. Известно неудобство е промяната чрез натискане на бутоните “+” и “-“, но е възможно ползването на жестове за увеличаване/намаляване.

При промяна размера на шрифта на книгата се променя и този на заглавието и страниците (над и под линиите), което е много удобно за хора с голям диоптър. При всички други модели, на които съм попадала, тази информация оставаше с непроменен (и много ситен) размер, което налагаше абсурдното решение човек да ползва лупа, за да я види.

Muse има 8 изгледа на шрифта: 4 серифни и 4 несерифни, както и възможност да се ползва вградения в книгата шрифт.

Междуредово разстояние, бели полета

Четецът има 3 размера междуредово разстояние и 3 размера бели полета. Междуредовото разстояние доста варира при промяна вида на шрифта, така че най-вероятно ще използвам и трите. При белите полета (разстоянието от рамката до текста) ме дразни малко, че минималното разстояние не позиционира текста толкова близо до края на екрана, колкото би ми се искало и губя от полезната за четене площ.

Подравняване

Muse има възможност за ляво и двустранно подравняване. В разширените настройки има възможност за сричкопренасяне, което в комбинация с двустранното подравняване би създало илюзията за печатно издание, но за съжаление не работи за български език.

При включване на опция “Издателски стил” се използват настройките, вградени в електронната книга от издателя й.

PDF поддръжка

За демонстрация на pdf поддръжката избрах страница с таблица – един от проблемните случаи при четене на pdf книги с електронни четци.

Muse има достатъчно възможности да направим pdf страницата по-удобна за четене: могат да се отрежат белите полета, да се мащабира, да се завърти… и ако нищо от това не ни задоволява, pdf reflow е вариант да прочетем текста (макар че преподрежда таблицата с колони една под друга).

Библиотека

Библиотеката има възможност за подреждане на книгите както по създадени от потребителя колекции, така и по физически папки в паметта. Имате удобен бърз достъп до новите книги и тези, които са отворени за четене в момента (много удобно за хора като мен, четящи по няколко книги едновременно).

Друга полезна възможност е индикацията за прочетени книги, още повече, че Muse позволява триенето на книги директно в библиотеката, без необходимост от свързване с компютър. Просто влизате в раздел “Завършени” и чрез задържане на пръста върху заглавието на книгата се изважда меню, в което наред с други действия има и изтриване на книгата.

Търсенето (и в библиотеката, и в книгите) извежда клавиатура, чиято подредба зависи от екранния език. За съжаление за български език клавиатурата остава на латиница (въпреки че при руския е направено).

Други

Bookeen Cybook Muse Frontlight има WiFi и WebKit базиран браузър, което е достатъчно за покупка на книга на път. Производителите не са добавили игри,  приложение за рисуване… изобщо целия този софтуер, който работи по-добре на смартфон.

Изборът на предпазен калъф за Muse не е голям, поради специфичните размери и форма, но оригиналният е удобен (макар и малко скъп).

Рестартирането на четеца става чрез натискане на power бутончето за 10 секунди (изключване) и повторното му натискане за 2 (включване), но… за тези няколко месеца интензивно четене от началото на май досега, Muse не заби нито веднъж (нито при мен, нито при майка ми). Имаше 2 случая на саморестартиране, което не е чак толкова неприятно.

В заключение

Въпреки че първоначално го анонсирах като четец, подходящ за възрастни и хора с проблемно зрение, Bookeen Cybook Muse Frontlight е подходящ за всички любители на книгите с високи изисквания към четеца и малко по-нисък бюджет.

Забавих нарочно този обзор, за да мога да посоча и недостатъците на модела, но не успях да намеря нито един съществен. Може би, ако индикацията за батерията беше реализирана като в Nook Simple Touch, щях да съм още по-доволна.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.