Bookeen Cybook Muse Frontlight – подходящ за възрастни и хора със слабо зрение

Публикувано на 08.08.2016 от в Обзор 4 коментара

Електронните четци са много удобни за хора с проблемно зрение, но в някои случаи дори и при тях стандартните модели не успяват да осигурят подходящ размер шрифт и използваема навигация.

Преди 4г купих за майка си Sony PRC-T1 и дълго време й служи добре, но… книжката в един момент издъхна непоправимо, Sony вече не предлагат четци, а и майка ми през последната година четеше на най-големия по размер шрифт. За известно време решихме проблема със същия модел втора употреба, но се оглеждах за друг четец. Тогава ми попадна Bookeen Cybook Muse Frontlight и купих един за проба с уговорката, че ако не върши работа, ще остане за мен. Две седмици по-късно вече бях поръчала и втория.

Първи впечатления

Книжката е окомплектована минималистично: освен нея, в кутията има само Micro-USB кабел за зареждане от компютър и качване на книги. Четецът е тънък и фин, гръбчето е с матова пластмаса, по която… е, остават отпечатъци.

Откъм лицето корпусът е едно цяло с екрана, което е много удобно за почистване и не позволява по ъглите под корпуса да се завират трохички и прашинки, които да пречат на сензорния екран. Има 2 удобни, еднакви на вид бутона: за прелистване и навигация. В долната лява част корпусът е скосен, вероятно за по-голямо удобство при държане в ръка. В долната част се намират и MicroSDHC слота за карта памет, USB конектора и бутона за включване. И това е всичко 🙂

Първоначалната инициализация е елементарна: Muse поиска само да избера екранен език. В списъка имаше български, което е чудесно за възрастни хора, позабравили училищния френски 🙂

Екран

muse_04

Имах под ръка Nook Simple Touch и BeBook Pure за сравнение на външния вид и екрана и този на Muse леко жълтее (и напомня повече хартиена книга), но е също толкова ярък и контрастен, както на Nook (на снимката Muse е с изключено осветление). За сравнение екранът на Sony PRS-T1 е  по-тъмен.

Muse е с E-Ink Carta сензорен екран (1024 x 758 px), с резолюция 213 dpi. Буквите са с добър антиалайзинг и контраст, като има опция за допълнително удебеляване на шрифта (също много удобно при някои зрителни проблеми).

подсветка

Подсветката е разположена като прозрачен филм над екрана и освен от екранното меню, може да бъде активирана/деактивирана чрез продължително натискане на бутона за меню, което е удобно при започване на четене в тъмна стая без друго осветление. Има 20 нива на осветеност и осигурява плавен преход от четене в облачен ден, в сумрак и на абсолютна тъмнина.

Заради подсветката екранът не е чак толкова чувствителен, колкото на други модели, които съм ползвала, но това всъщност е по-удобно при четене – няма опасност някоя кръжаща винарка да ми активира екрана, както се е случвало при четене с Nook Simple Touch :).

Навигация

Навигацията из книжката е логична и елементарна: контекстно меню се извежда чрез бутона в долната част на корпуса.

Извеждане на съдържанието става лесно чрез докосване на заглавието на книгата в горната част, а прелистване по страниците: чрез докосване на номера на страницата в долната част. Ако докоснете средата на екрана, се извежда менюто за работа с текста.

Настройки на текста

Muse има възможност да работи в инверсен режим “бели букви на черен фон”, като това се намира в опциите за оформление от главното меню, а не от менюто за настройки на текста. На същото място е и възможността да се скрият горните и долни колонтитули (хедър и футър), където е заглавието и страницата на книгата.

Размер и вид на шрифта

Варира от 17 до 106, като при размерите до 41 се променя през 3 пункта, а при тези над 41 –  през 6 пункта. На практика има 20 различни размера и с цели 2 над най-големия на Sony PRS-T1. Известно неудобство е промяната чрез натискане на бутоните “+” и “-“, но е възможно ползването на жестове за увеличаване/намаляване.

При промяна размера на шрифта на книгата се променя и този на заглавието и страниците (над и под линиите), което е много удобно за хора с голям диоптър. При всички други модели, на които съм попадала, тази информация оставаше с непроменен (и много ситен) размер, което налагаше абсурдното решение човек да ползва лупа, за да я види.

Muse има 8 изгледа на шрифта: 4 серифни и 4 несерифни, както и възможност да се ползва вградения в книгата шрифт.

Междуредово разстояние, бели полета

Четецът има 3 размера междуредово разстояние и 3 размера бели полета. Междуредовото разстояние доста варира при промяна вида на шрифта, така че най-вероятно ще използвам и трите. При белите полета (разстоянието от рамката до текста) ме дразни малко, че минималното разстояние не позиционира текста толкова близо до края на екрана, колкото би ми се искало и губя от полезната за четене площ.

Подравняване

Muse има възможност за ляво и двустранно подравняване. В разширените настройки има възможност за сричкопренасяне, което в комбинация с двустранното подравняване би създало илюзията за печатно издание, но за съжаление не работи за български език.

При включване на опция “Издателски стил” се използват настройките, вградени в електронната книга от издателя й.

PDF поддръжка

За демонстрация на pdf поддръжката избрах страница с таблица – един от проблемните случаи при четене на pdf книги с електронни четци.

Muse има достатъчно възможности да направим pdf страницата по-удобна за четене: могат да се отрежат белите полета, да се мащабира, да се завърти… и ако нищо от това не ни задоволява, pdf reflow е вариант да прочетем текста (макар че преподрежда таблицата с колони една под друга).

Библиотека

Библиотеката има възможност за подреждане на книгите както по създадени от потребителя колекции, така и по физически папки в паметта. Имате удобен бърз достъп до новите книги и тези, които са отворени за четене в момента (много удобно за хора като мен, четящи по няколко книги едновременно).

Друга полезна възможност е индикацията за прочетени книги, още повече, че Muse позволява триенето на книги директно в библиотеката, без необходимост от свързване с компютър. Просто влизате в раздел “Завършени” и чрез задържане на пръста върху заглавието на книгата се изважда меню, в което наред с други действия има и изтриване на книгата.

Търсенето (и в библиотеката, и в книгите) извежда клавиатура, чиято подредба зависи от екранния език. За съжаление за български език клавиатурата остава на латиница (въпреки че при руския е направено).

Други

Bookeen Cybook Muse Frontlight има WiFi и WebKit базиран браузър, което е достатъчно за покупка на книга на път. Производителите не са добавили игри,  приложение за рисуване… изобщо целия този софтуер, който работи по-добре на смартфон.

Изборът на предпазен калъф за Muse не е голям, поради специфичните размери и форма, но оригиналният е удобен (макар и малко скъп).

Рестартирането на четеца става чрез натискане на power бутончето за 10 секунди (изключване) и повторното му натискане за 2 (включване), но… за тези няколко месеца интензивно четене от началото на май досега, Muse не заби нито веднъж (нито при мен, нито при майка ми). Имаше 2 случая на саморестартиране, което не е чак толкова неприятно.

В заключение

Въпреки че първоначално го анонсирах като четец, подходящ за възрастни и хора с проблемно зрение, Bookeen Cybook Muse Frontlight е подходящ за всички любители на книгите с високи изисквания към четеца и малко по-нисък бюджет.

Забавих нарочно този обзор, за да мога да посоча и недостатъците на модела, но не успях да намеря нито един съществен. Може би, ако индикацията за батерията беше реализирана като в Nook Simple Touch, щях да съм още по-доволна.


4 Коментара

  1. Макар и рядко, но в нашата фирма за втора употреба техника са попадали подобни устройства. Едно от тях, което продадохме бързо беше именно този модел. Еми само ще кажа, че го купих за себе си без да се замисля. Bookeen Cybook е наистина невероятно удобен за четене. Има и други предимстма като компактните размери и пъргавата работа. Почтя всяка нощ се приспивам с това устройство и почти съм забравил за лаптопа в леглото, който само ми грееше чаршафите и изморява зрението вечер.

  2. Милена says:

    Моето оплакване от този четец е, че не прави връзка с компютър; не може да се свалят/качват книги от компютър, а е трудно да се свалят от безплатните сайтове.

  3. wakeop says:

    Перфектно си прави връзка с компютър, в семейството има 2 такива четеца. Аз си качвам книгите директно през файловия мениджър, майка ми ползва Calibre. С Linux сме и в двете къщи, но съм го закачала и към Windows 7.

  4. […] ли ме какъв четец, винаги препоръчвам Muse. Двете бройки Muse Frontlight 2 в семейството направиха 4 години и когато решихме да […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.