Bookeen Diva – крачка напред, две назад

Публикувано на 01.09.2020 от в Обзор Остави коментар

Като стар фен на Bookeen, попитат ли ме какъв четец, винаги препоръчвам Muse. Двете бройки Muse Frontlight 2 в семейството направиха 4 години и когато решихме да купим четец за подарък, потърсих следващите модели с идеята, че всяко ново би трябвало да е по-добро от предишното. Пропуснах Saga, заради противоречивите отзиви за вградения силиконов калъф и поръчах директно Diva.

Първи впечатления

Отново минимализъм в комплектовката – освен книжката в кутията има само USB кабел за зареждане и една листовка с кратко ръководство как се пуска четеца. По кутията дори липсват подробности относно техническите характеристики.

Корпусът е бял, приятен на допир, но е от същия материал, от който е калъфчето на Saga – силиконов. Не оставя отпечатъци и пръстите не лепнат по него, но подозирам, че ще се почиства трудно.

Калъфчето е от изкуствена кожа и се купува отделно. Захващането му е просто – само с магнити. На пръв поглед изглежда несигурно, но книжката не пада 🙂

За разлика от Muse, при който няма физическа рамка между корпуса и екрана, в Diva (и Saga) има връщане назад в това отношение – отново ще чистим краищата на екрана с клечка за уши. Но пък формата напомня повече за книга или поне бележник.

И следващото разочарование

При първоначалното пускане на Diva в менюто нямаше български език. Нямаше и наличен ъпдейт (това беше първото, което проверих). Преглътнах, че ще се наложи хора на възраст да избират на френски или руски да им е интерфейса и продължих да разглеждам книжката, но… след около час разцъкване и четене батерията падна от 70 на 9%. Включих я да се зарежда цяла нощ и на следващия пак тествах батерията, но ситуацията беше същата. Ресетнах четеца до фабрични настройки, за да го подготвя за връщане (поради явен проблем с батерията) и о, чудо – появи се ъпдейт от версия 1.0.0. до 1.2.0. След като го инсталирах се появиха допълнителни опции за език на интерфейса (сред които и български), БДС клавиатура за търсене в библиотеката и батерията започна да се държи нормално.

Та в случай, че имате някой от гореизброените проблеми (език и/или батерия) – решението е с връщане на фабричните настройки и ъпдейтване на фърмуера до версия 1.2.0, а аз се зарадвах, че няма да се налага тази разправия с гаранционната замяна.

Екран

Четецът се предлага в две разновидности на екрана:

DivaDiva HD
Екран: 6″ E lnk Carta;Екран: 6″ E lnk Carta HD;
Резолюция 1024 x 758 px;Резолюция: 1448 x 1072 px;
dpi: 212;dpi: 300;
16 нива на сивото, REGAL режим за опресняване;16 нива на сивото, REGAL режим за опресняване;
Сензорен екран: капацитивен мулти-тъч.Сензорен екран: капацитивен мулти-тъч.

Разлика има и в батериите, като по-евтиния модел е с Li-Ion 1200 mAh капацитет на батерията, а при Diva HD са сложили 1900 mAh.

И двете версии имат подсветка, като бутонът за активиране е разположен директно на корпуса. За разлика от Muse нивата на осветеност се контролират с плъзгач, а в менюто е добавен и чек-бокс за активиране на нощен режим (черен фон и бели букви).

Този обзор е за модел Diva, тъй като прецених, че в случая потребителите, за които е предназначен няма да направят голяма разлика между двете разновидности. И както вече споменах – за разлика от Muse и двете версии на Diva са с екран, хлътнал в корпуса.

Навигация

Това е нещото, което определено е подобрено, в сравнение с Muse – навигацията е още по-интуитивна и логична. Има 4 физически бутона на корпуса, като вляво е за осветлението, а вдясно за менюто и 2 за прелистване напред и назад. Контекстните менюта на двата функционални бутона се появяват точно до тях и са логични. Все така при докосване на центъра на екрана при отворена книга се появява менюто с типографските настройки и навигацията по глави / страници.

Diva има вградено кратко интерактивно ръководство за работа с навигацията, така че първия досег с книжката да мине плавно и без лутане 🙂

Отиди на страница

Този режим в навигацията определено е подобрен в сравнение с Muse: има преглед на страницата, до която сме избутали плъзгача и може фино със стрелките в превюто да се навигира с точност до страница.

Навигацията по страници е възможна и при докосване на страницата в долния колонтитул, но поради много малкия размер на шрифта там това действие е доста неудобно.

Премахнали са отварянето на съдържание при докосване на заглавието горе, което го имаше в Muse.

Библиотека

Присъстват същите раздели за непрочетени книги, в процес на четене и завършени, но преходите между тях стават с по-малко цъкане по екрана.

Запазено е изтриването на книга директно от четеца, което е много удобно при много качени книги и дълга ваканция.

Сериозен недостатък за мен е много дребния шрифт на менютата, в сравнение с Muse. Четците се използват от много хора с лошо зрение, за които то е основната причина да четат електронни, а не хартиени книги и необходимостта да ползват лупа, за да си променят настройките обезсмисля малко нещата.

Типография

На пръв поглед Diva има всичко необходимо за чудесно изживяване с книгата, стига, разбира се, да имаш добро зрение. Тук отново Bookeen са направили крачка назад, в сравнение с Muse, като основните проблеми са:

В горният и долният колонтитул са добавили повече информация, но и тук размера на шрифта е много малък и трудно се вижда надписа.

Оставили са възможността да се сменят положенията на бутоните за хора, боравещи с лява ръка, но са премахнали опцията да въртиш екрана с пръсти или да го завъртиш на “пейзаж”.

И нещо наистина хубаво: сричкопренасянето на български вече работи за всички книги, не е само отметка, която нищо не прави, както в Muse 🙂


В заключение

От целият обзор някак изглежда, че не харесвам този четец. Всъщност не е така – Bookeen Diva е чудесен избор, просто високата летва на Muse по отношение удобството за ползване от хора с проблемно зрение оставя впечатлението, че този модел е връщане назад.

Очаквах в новите модели повече внимание към тези детайли в интерфейса. При наличние на толкова еднотипни като функции четци, ако не предложиш нещо по-специфично, губиш пазар.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.