Google Book Search – сега

Публикувано на 21.02.2009 от в Новини 5 коментара

В блога на Владимир Тодоров видях линк към хитра програмка за теглене на хмм… не съвсем достъпните  заглавия в books.google.com и поразцъках по-подробно последните промени в тази търсачка за книги. Честно казано отдавна не бях минавала натам – доста постничко беше в началото.

И тъй, вече има доста заглавия на български, както и качена информация за книгите. Автор или издател може да се регистрира в партньорската програма на сайта и да популяризира книгите си – безплатно. Най-добрите практики за издатели и автори, партньорската програма, условията за ползване и т.н. вече ги има и на български. 

На мен като читател ми хареса опцията “Моята библиотека”. Ако имате гугъл акаунт, в страницата на Google Book Search горе в дясно би трябвало да имате “Моята библиотека”, “My library” или нещо подобно на езика, на който ползвате гугъл. Книгите, които имате, можете да добавяте в своята библиотека, да напишете рецензия за книгата, да пишете кратки бележки или да им слагате етикети. Рецензията се появява публично под името на книгата при търсене, като по този начин оставяте и линк към вашата библиотека.

Това, което ми липсва, е пълен достъп до книги на български. Поне за българските автори.


5 Коментара

 1. Ето моята библиотека. Ползвам я от доста време, макар че е най-удобно като място, където да си запазваш нещо намерено, не да организираш нещо по-мащабно. (За целта, ако е интересно, мога да препоръчам други проекти.) Върши, обаче, страхотна работа, когато правиш някакво изследване и трябва да се ориентираш по отношение на библиографията. Повечето от последните неща, които съм добавял, са за едно изследване върху образованието, по което работех през последните месеци на миналата година.

  А ето една книга на български с пълен достъп: http://books.google.com/books?id=SRVJ7NZffykC (Е:то от ВБВ). По принцип Гугъл имат програма, чрез която авторите или държателите на правата могат да пращат сканирани книги и те да ги пускат за пълен достъп. Просто малко от пишещите и издателите в България явно са склонни на това или са наясно с възможността. Попадал съм и на други подобни книги, но са малко.

  Другия проблем е, че няма свестни библиотеки, които активно да дигитализират фонда си и да пускат нещата, които са обществено достояние в някаква подобна форма. Честно казано, дори ми се ще да поработя в тази насока, но засега имам само идеи.


 2. От форума на програмката:

  “where are in google books the “book codes”?

  – The URL in your browser will be something like this:

  http://books.google.com/books?id=CtxZTWVh-30C&printsec=frontcover&dq=decision&as_brr=3

  CtxZTWVh-30C is the code.”


 3. wakeop

  @Юнуз
  Благодаря за линка… мисля, че схванах идеята за “Моята библиотека” и метнах Е:то там за четене по-нататък 🙂
  Иначе не виждам какъв е проблема на издателите да сложат първата книга от една голяма поредица да се чете свободно… доста книги съм накупила точно на принципа, че съм прочела някаква част и ми е харесало.
  Както и за млади, световно неизвестни автори да добият някаква популярност и читатели, преди да питат за хонорара.

  @maki
  Честно казано, не се зачетох много в сайта на програмката… видях, че искат някакъв последен дотнет и оставих за понеделник в офиса. Благодаря ти и на теб 🙂


 4. wakeop

  Хм, за дигитализирането… за стари издания не може по друг начин, съгласна съм, но за всички онези книги, които са издавани и преиздавани в последните 20 години издателите би трябвало да имат поне постскрипт някакъв, ако не набрания текст.


 5. Да, добрите издатели би трябвало. Но съм чувал такива истории за търсене на забутани бройки от някое издание от преди пет-десет години, че… Не знам.

  Във всеки случай за немалка част от онова, което се издава, няма особен смисъл да бъде на хартия. Но ще трябва да почакаме аудиторията да се ориентира.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.