Sony PRS-505 eBook Reader

Публикувано на 03.10.2007 от в Новини 30 коментара

Портативните устройства за четене на електронни книги на Sony, също както и пилците, се броели наесен…

Една година след старта на продажбите на PRS-500, Sony извади на пазара за мобилни четящи устройства нов модел : Sony PRS-505 eBook Reader.

Новият модел ще се предлага в два цвята: сребрист и тъмносин, като за разлика от стария навигационните бутони са изнесени в дясно. PRS-505 се произвежда с ново поколение eInk екран (Vizplex, въпреки че в спецификацията на устройството не е указано изрично) и с по-голям капацитет памет.

Sony Reader PRS-505:


30 Коментара

 1. ju says:

  Силно се интересувам дали мога да чета PDF-и с компютърна литература на това устройство? Понеже разбрах, че няма ZOOM на PDF 🙁

  The real slowdowns kick in when you open up large files, especially PDFs. Bad PDF rendering was the PRS-500’s biggest weakness, and I’m sorry to say it hasn’t been improved at all in the PRS-505. Rendering large PDF files takes a long time, and most PDFs don’t even look very good. In fact, PDFs meant to be printed on 8.5″ x 11″ paper (or A4 size, or anything larger) are often entirely illegible on the Reader.

  The problem is that there’s just no way to zoom in to a PDF page very far. The best you can do is switch the display into landscape mode and use the “Medium” zoom setting to put the width of the printed area across the screen. But that isn’t good enough for many textbooks, product brochures, maps, etc.

 2. wakeop says:

  Четенето на pdf файлове е проблем кажи-речи за всички устройства, не само за модела на Sony.

  Нямам опит с PRS-505 на живо, но LBook V3, който се продава в България също поддържа pdf, но четенето не е удобно. Специално при този модел има възможност страницата да се завърти в landscape и да се отреже на 2, с което увеличава шанса да прочетеш нещо от пдф-а.

  Друг проблем е, че пдф-ите често са с цветни картинки, надписи или фонове и това допълнително затруднява четенето на устройство с 4 степени на сивото. Отделно голямото бяло поле около текста, което обикновено съдържат и което е чудесно за печатно издание, но адски дразни в електронното.

  Ако ще четеш основно pdf-и и не държиш на поддръжката на кирилица – iLiad (http://www.irextechnologies.com/products/iliad) е най-подходящото eInk базирано устройство за целта. Скъпичко е обаче.

 3. ju says:

  Благодаря много за изчерпателният отговор 🙂

 4. alvin says:

  Аз успях да разгледам 505-ицата на живо преди седмица, едно приятелче (хола, Канада :Р) погостува на рОдината и ми го показа. За пръв път видях какво е ‘цифрово мастило’ и ми се стори перфектно решение (единствения минус в сравнение със светещия лцд е, че не можеш да зяпаш, докато жена ти спи на тъмно до теб). 300 долара в САЩ и Канада е цената, мисля.

  Също така разбрах, че с новия фърмуеър вече няма проблеми с пдф формата и документите .pdf вече не се разглеждат като снимки, а като текст, който може да бъде оразмерявам, пренасян и прочие, т.е. – както си трябва.

  Евала за сайта иначе, де. Зарибен съм 🙂

 5. wakeop says:

  Хммм, ако си купиш 505-ца, ще склониш ли да съберем джаджите за един тест? 🙂

  Иначе ако може да обръща пдф в текст ще е супер, но се съмнявам, че ще става със всеки… често ми попадат такива, в които текста е обърнат в криви преди това и се държи като картинка.
  Но с пдф-и, правени специално за електронна книга сигурно ще се справя добре.

 6. alvin says:

  Между другото, видях, че СОНИ предлагат осветление за екрана, с което решават, кажи-речи, почти всичките си проблеми с мен (като потенциален потребител) 🙂
  За пдф-а ще попитам пак и ще докладвам. Важно е. В момента у нас циркулира пдф формат на български на неиздавана книга на Пратчет и много ме е яд, че ще трябва да я ям от екрана или да принтвам :}

 7. wakeop says:

  Мдам, това е достатъчна причина 🙂

  бтв докато бях със стария модел ел. книжка правех една галимация с конвертиране на пдф във вградения за книжката формат – минавах я през едно редакторче, където можех да резна белите полета отстрани, за всяка страница (или всички пакетно или за всички с изключения за отделни страници), да наместя някакви настройки (ориентация на страницата, рязяне до някъде – т.е. цепене на 2, вмъкване, махане и т.н.)
  Вършеше работа, за да направя някакъв пдф в нещо по-удобно за четене, ама… играчка си е все пак.

  (ще е нахално да го поискам директно този Пратчет, ама ако мога да помогна в конвертирането му в нещо по-удобно за четене… така де, предлагам си услугите 😉 )

 8. alvin says:

  а, нахално.. пиши ми на някой от мейлите, които попълвам, когато коментирам тук и ще ти пратя 🙂 Доскоро линкът беше активен онлайн, ама ‘Вузев’ са се събудили точно по тоя повод (иначе за издаване са на командно дишане) и някак са ‘потулили’ връзката 😉

  поздрави!

 9. Skeptic says:

  Това устройство го видях за пръв път преди 3 дни и моментално се влюбих. Имам стотици електронни книги, но не ми се четат от лаптопа.
  Продават ли се тези устройства в България вече? Ако да, кой модел е най-добре направен?
  Могат ли да четат doc-файлове? Една програмка много лесно превръща pdf-файла в doc.
  Мейлът ми е tefter@yahoo.com

  Благодаря.

 10. wakeop says:

  Устройствата на Сони не се продават официално в България. Доколкото ми е известно, единствено украинската марка LBook се продава тук. Като параметри е най-близо до до PRS-505 на Сони, а като външен вид прилича на стария им модел.

  http://lbook-bg.com/main.php?page=v3 – това представлява устройството.

  Могат да се четат директно doc файлове, но от личен опит – RTF четеца е много по-добър.

 11. Вяра says:

  Здравеите,живея в щатите,и скоро си купих сони PRS-505,но нямам кирилица,някои да помогне..как да чета книги на български?

 12. wakeop says:

  Здравей,

  Ако четеш руски, на този линк има инструкции за кирилизация на твоя модел:
  http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?t=7155

  Естествено, няма гаранция, че всичко ще е наред… чети внимателно и запази копие на стария си firmware – ако нещо не се получи както трябва, да можеш да върнеш поне старото положение.

  Успех!

 13. РУМЕН РАЙКОВ says:

  Не можах да разбера в крайна сметка продава ли се този модел в България, колко пари струва,
  и ако се продава то къде?Аз мога да платя само в кеш.И още няколко въпроса.може ли 505 да показва текст в “RRF” и едновременно с това да просвирва зададена песен от тия 100 които са зададени в него?Може ли да се променя формата на буквите които са изписани на екрана, въобще може ли уреда да прави някаква редакция на текста или това трябва да е направено предварително още на лаптопа?

 14. РУМЕН РАЙКОВ says:

  сбъркал съм формата който съм написал преди малко. става въпрос за: wordpad-RTF – дали се потдържа от уреда 505?

 15. wakeop says:

  Официално нито един от четците за електронни книги на Sony не се продава в България. Мисля, че все още важи забраната да се продават извън USA, но трябва да проверя…

  Sony PRS-505 поддържа директно RTF без конвертиране. Редакция на текста директно от устройството не може да прави, текстовете си ги редактирате предварително на компютъра и ги прехвърляте във въд, удобен за четене (само).

  Ако четете руски, на този линк има много подробен обзор за предишния модел:
  http://www.the-ebook.org/rus/?p=136
  и за следващия модел:
  http://www.the-ebook.org/rus/?p=866

 16. wakeop says:

  А, да… можете да четете текст, докато прослушвате mp3-ка през него.

 17. Бисер Дуков says:

  От малко овече от година ползвам този модел на Сони и съм доста доволен от него.
  За да можете да четете книги на кирилица вариантите са два. Вариант 1 – “обръщате” всичкките си книги в PDF формат според инструкцията на SONY от този линк http://www.sonystyle.ca/html/pdf/reader_createPDF.pdf . Ще ви трябва Acrobat Professional или нещо подобно на него. Доста от книгите ми, които съм изчел на книжката ми, са направени точно според инструкциите и съм доволен. Ще трябва доста да си поиграете докато улучите вярната комбинация колко да е големината на шрифта на оригиналния документ и как ще изглежда на екрана на рийдъра ми. Този вариант има още “но”-та около себе си, поради което ви препоръчвам Вариант 2 – добре да прочетете форума на братята руснаци за електронните книги. Там има подробна инструкция за начина на “кирилизация” на рийдъра. Или ако трябва да бъда по-точен – “русификация”. Прекрасна работа на братята!!! След което ви остава само да си изтеглите една безплатна програма за конвертиране на книгите във формата на Sony (Bookdesigner) и мога да ви пожелая приятно четене.

 18. viki says:

  molq vi kajete mi koi model e nai dobar za da si go vzema :S

 19. viki says:

  dali 6te e sony , dali 6te e samsung dali 6te amazon – nqma zna4enie 🙂

 20. wakeop says:

  Вики, значи много зависи за какво искаш да ползваш устройството – за четене на книги на български, за четене на техническа литература (с графики и формули) в pdf или djvu, за четене на книги на друг език…

  Няма такова понятие “най-добър модел”. Всеки модел е добър за едни цели и неприемлив за други 🙂

  Ако се спираш на Sony – купи си 505. Новият модел 700 има доста недостатъци и в общи линии го водят като по-лош избор.

 21. viki says:

  mnogo blaagodarq 🙂

 22. Панайот says:

  Здравейте,
  Исках да ви попитам за sony ereader 505, дали все пак става за четене на статии (научни примерно) с фигури, схеми и такива неща на тях или някой от другите производители на такива устройства предлага по-добър вариант. Иначе съм на крачка да си го взема тоя модел. Мерси предварително.

 23. wakeop says:

  Само ако са конвертирани в pdf (djvu не чете) за размер на екрана 6 инча и с графики и илюстрации в степени на сивото или черно-бели – тогава ще е подходящо.

  По-подходящи за научни текстове са моделите на iRex – http://www.irextechnologies.com/products
  Но тяхната цена е доста по-висока… :-/

 24. wakeop says:

  @Бисер Дуков

  ако все още хвърляш по някой поглед на тази тема, дай знак… 🙂
  Една приятелка има нужда от хелп с кирилизацията на PRS-300, а на мен концепцията на Sony ми е доста чужда… (а и съм на 500 км от нея). Трябва ни помощ от някой, държал джаджата в ръка.

  Накратко – firmware upgrade е прецакал връзката с eBook Library, а кирилизацията не е успяла, доколкото вдянах от обясненията й. Няма бекъп на стария фърмуер.

 25. Панайот says:

  а да знаете от къде да си намеря пълна версия на pdfcropper?

 26. Панайот says:

  и още нещо, как точно да направя копие на стария фърмуеър.

 27. wakeop says:

  @Панайот
  За въпрос 2: можеш да проваш от тук: http://esupport.sony.com/US/perl/swu-download.pl?mdl=PRS505&upd_id=3622

  Т.е. дърпаш си фърмуера, не правиш бекъп… сони не са дали инструкции как се прави това.
  Ама тяхната ОС е някакъв линукс, така че сигурно има и друг начин.

 28. Бисер Дуков says:

  @wakeop
  Отдавна не съм хвърлял око на страницата, заради което моля да ме извините…. 🙂
  По повод проблемите с PRS-300 и кирилизацията на твоята ориятелка, ако все още не се е оправила. Пишете ми ти или тя на bdukov@gmail.com за да се разберем и евентуално да се опитам да помогна.
  Апропо – използвам повода да се “похваля” – успях да счупя дисплея на книгата си (PRS-505)… Добре че са братята руснаци, че единствени май им се занимава със смяна на дисплеи… Срещу $200 с работата + чакане за доставка в Москва и обратно вече отново чета.

 29. wakeop says:

  @Бисер Дуков
  10х… но, дето се вика, вече си изтърка бутоните от прелистване :)) Приятелката ми се справи почти сама с кирилизацията и е много доволна от Сони-то си.

  За дисплея… сори, наистина тук вече никой май не се занимава с подмяна на екрани. За LBook имаше много добър сервиз навремето, но за останалите модели, които се продават тук…

  Един приятел си счупи екрана на Kindle и подмяната тук щеше да струва колкото ново устройство. Е, купи си ново. И пак го счупи 🙂

 30. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it?€™s rare to see a nice blog like this one these days..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.