v3 – друг поглед

Публикувано на 01.11.2007 от в Обзор 3 коментара

Златко Петков
(BGReader)

Честно казано, новият V3 предизвиква доста смесени чувства… Има много подобрения, но и лошите неща са доста. Но да караме подред.

1. Опаковка и комплектация

За разлика от V8, кутията на V3 е много по-компакта и добре подредена. Липсват множеството картонени «отделения», които водеха до невъзможност да сглобиш отново кутията без предварителни тренировки. Комплектацията не се различава особено от тази на V8. Добавен е само USB-кабел за директна връзка с компютъра и кожена папка (поради липсата на капак). Останалите елементи са запазени: зарядно устройство, USB-четец на карти, слушалки, допълнително калъфче (за какво ли, след като няма да запази екрана от удар?), ремъци за носене на ръка и т.н. Прословутата отвертка, която би трябвало да служи за достъп до батерията, и заради която производителя отнесе доста шеги, липсваше. Кожената папка, която би трябвало да поеме функциите на капака, е много добра – в крайна сметка се получава по-тънък комплект, отколкото V8 в неговата защитна папка (приблизително 1,5 пъти, ако не и 2). Закрепващите ластични ивици (които шегаджиите нарекоха «траурни лентички») не стоят толкова зле, колкото може да се очаква, и осигуряват надеждно закрепване на устройството.

2. Екран

Да, най-важното – екранът! Нали около него се върти цялото устройство… Екранът във V3 е в пъти по-добър от този на V8. Светъл, контрастен, с по-голяма скорост на опресняване, без никакви остатъчни «артефакти» (следи от предишната страница). Според производителя, през 2008 ще има още по-добри екрани; сега Vizplex има рефлексивност около 40%, очакванията са да се повиши до 45-47%.

3. Корпус

За разлика от доста лъскавата повърхност на V8, във V3 е използвана пластмаса, която предизвиква усещане за твърда гума. Ръката не се пързаля по корпуса, не остават и следи от пръстите. Размерите са малко по-малки от тези на V8, включително и дебелината; цветът също е подбран много удачно – графитено сиво, което придава много добър изглед на устройството. Недостатъци: Дали поради неправилна сглобка, или поради грешка в проектирането, но книгата скръца при притискане на ъглите в долната част. Ръбовете по цялата странична част на книгата също не допринасят за комфорта при използване. И, да – липсата на капак е доста болезнена за мен.

4. Бутони/управление

Реализацията на бутоните е много по-добра от тази на V8. Не изпъкват над повърхността (не можеш да ги натиснеш случайно, ако притиснеш книгата докато е в папката), не се открояват (т.е. не ти отвличат погледа от екрана). Недостатъци: Първо, подредбата. В крайна сметка се получава, че можеш да прелистваш книгата само с лявата ръка. Ако опиташ да направиш това с дясната (бутони 9 и 0), рискуваш да си изкълчиш палеца. Единственото спасение е да завъртиш текста на 180 градуса и да държиш книжката «с главата надолу», но конструкцията не е симетрична и в крайна сметка е доста неудобно. Все още стои проблема с «несработването» на бутоните. Предполагаемата причина все още е в програмата за подтискане искренето на контактите (за предотвратяване на лъжливо многократно натискане).

5. Софтуер

Тъй като V3 работи под Linux, софтуерът е много по-добър от V8. Има поддръжка на FB2 (използва се двигателя на CoolReader), с възможност за настройка на стиловете и директно четене от ZIP-файл. Същият четец се използва и за четене на TXT- и RTF-файлове. PDF-четецът не дава добри резултати, но според мен проблемът е в самия формат. Крайно време е да се разсее всеобщата заблуда, че PDF е формат за електронни книги; всъщност PDF е формат за електронно представяне на хартиени книги, което изобщо не е едно и също.


3 Коментара

 1. TM says:

  Добре де, ама защо на целия сайт никъде не е написано колко струва това нещо? Каква полза изобщо тогава от сайта?!

 2. wakeop says:

  Целта на този блог е да привлече почитатели на технологията и да им предоставя информация на български език и от български потребители за eInk базирани устройства за четене на електронни книги – нещо като електронно списание, посветено единствено на електронната хартия и приложението й.
  Стараем се да запазим характера на блога некомерсиален и мнението ни за устройствата на други фирми да не е повлияно от това, че вече сме щастливи собственици на определени модели 🙂

  LBook V3 все още не се продава в България, а цената на предишния модел V8 е 600 лв. Комерсиалния сайт, чрез който се продават устройствата е lbook-bg.com и съществува от 1 седмица… забелязах, че все още не съм го добавила при линковете и ти благодаря за поста.

 3. TM says:

  Точно lbook-bg.com имах предвид, че никъде не е посочил цени. Все пак се опитва да ни го продаде.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.