“Комбиниран” дисплей на Pixel Qi

Публикувано на 26.06.2009 от в Новини 5 коментара

3qi

Pixel Qi е компанията, заела се с разработването на евтини и икономични LCD дисплеи за нетбуци. Съвсем логично, като се има предвид, че е създадена от Mary Lou Jespen – бивш главен технологичен директор на OLPC (One Laptop Per Child).

В края на миналия месец  Mary Lou Jespen публикува в блога на Pixel Qi снимки и информация за прототипа на 10.1 инчовия им дисплей (3qi), който се отличава с 2-та си режима на работа: като обикновен цветен LCD дисплей с подсветка и в режим “електронна хартия”, хм… познахте – черно-бял и без подсветка 🙂

Както изрично са написали и в сайта си, дисплеите на Pixel Qi нямат нищо общо с E Ink и технологията “електронно мастило”.  Идеята е да се получи многофункционален евтин екран с ниска консумация, който да е подходящ за както за четене на електронни книги, така и за гледане на филм. Явно не лоша идея, като се има предвид колко много хора мрънкат, че с E Ink четците само се четяло.

С няколко думи:

Малко повече инфо за 3qi


5 Коментара

 1. Tvel

  Хубаво е че фирмата се стреми дисплеят да не е по-скъп от нормален LCD, защото ползва материали и технологии използващи се в произвеждането на LCD дисплеи.

  Надявам се да има добри устройства с такъв дисплей, защото ми се струва много удобен за малки устройства и нетбуци.


 2. А, определено има хляб в тази идея, още повече, че тези дисплеи биха могли лесно да подменят съществуващите екрани за нетбуци.

  Иначе за електронна книга продължавам да си предпочитам eInk подобните технологии.


 3. Tvel

  Така е, но този дисплей ще е по евтин от eInk такъв и е възможно да се появят по-евтини четци с повече приложения за сметка на батерията 🙂


 4. Нали знаеш кога една технология става евтина – когато стане масова 🙂


 5. Pingback:
  Устройства за четене на електронни книги, електронна хартия. » Blog Archive » Пак за хибридния дисплей на Pixel Qi

Leave a Reply