nook. Или как всяка книжарница пуска свой четец

Публикувано на 22.10.2009 от в Обзор 11 коментара

Идеята* сигурно не е лоша – инвестираш известна сума в разработка (всъщност основно в дизайн) на устройство за четене и го “връзваш” към твоята търговска верига. По този начин си осигуряваш твърди клиенти поне за времето на живот на джаджата. По пътя на Amazon тръгна още една верига книжарници: Barnes & Noble.  Тяхното устройство за четене Nook ще започне да се продава от 30 ноември, но вече може да се направи предварителна поръчка през сайта им.

nook_angle-view

И така, какво е различното в Nook?

Nook ще измести ли Kindle?

Въпросът е глупав 🙂 Има достатъчно eInk базирани четци, които не са обвързани с определена търговска верига и четат много повече файлови формати. Ако някой е решил да смени Amazon с Barnes & Noble, няма да го направи единствено заради якия дизайн на четеца им.

Ще измести ли Nook така наречените “свободни” четци (тоест четците, работещи на принципа “качваш книги от където искаш, четеш ги където искаш”)? Определено не!

А какви файлови формати чете Nook?

Тоест забравете за txt, FB2, DJVU, rtf, html и всякакви подобни не-DRM формати. Издателите не ги обичат. Онлайн книжарниците не ги обичат. Все още не са успели да вдянат, че могат да печелят и от свободен обмен на книги.

Добре де… какви са техническите характеристики на Nook все пак?

Много подробно, с картинки и видео са представени в сайта на Barnes & Noble. Доста систематично са изложени и във wiki-то на mobileread.com.

________________
* Идеята сигурно е печеливша, но за търговците. Потребителите определено са прецакани.


11 Коментара

 1. Tvel says:

  Дизайна е хубав, тъчскриина е хитро, андроид е добре. Жалко че е ограничена.

 2. wakeop says:

  И мен дизайна доста ме зарадва.
  Още повече ще се зарадвам, ако някой успее да й “хване цаката”, т.е. да добави нови софтуерни четци. Примерно за FB2.

 3. Tvel says:

  Да, някой може да успее да хакне андроида.

 4. alvin says:

  Обаче цената му в момента е 355 български пари, екранът е 6″, а всички формати, които не поддържа, могат лесно да се превърнaт в PDF.
  В тоя ред на мисли не изглежда никак зле.. (още повече, че на тоя андроид братята руснаци сигурно ще му стопят ограниченията до нова година :-Р )

 5. wakeop says:

  alvin-e, това с лесното конвертиране… лесно е, наистина, но е мега досадно да го правиш всеки път, когато ти се чете нещо. Повярвай ми, конвертирала съм във Wolf за V8-цата всичките си книги, после още веднъж ги преконвертирах във FB2 за V3 (не че не можеше да ги чете и във стария формат, но не ме кефи). И всеки път, като си дърпам нещо за четене, го минавам през конвертора – правя по 10-15 книги накуп в пакетна обработка и ако конвертора ми не го може това, просто не се занимавам с него.

  PDF е кофти формат за електронна книга, може би трябва да си купиш най-сетне една такава джаджа, да почетеш малко в pdf, за да се увериш 🙂 Губи се цялото предимство на електрониката – не можеш да влияеш на типографията, не можеш да отредактираш пропусната правописна грешка, дето ти вади очите… и не излиза толкова перфектно отчетлив шрифта, както на xml-базираните формати.

  ePub е по-добрия вариант… и все пак ще чакам братята руснаци – ако успеят да го хакнат да чете FB2 и txt, значи си струва 🙂
  Или ако го пуснат и за Европа, както направиха Амазон.

 6. wakeop says:

  Колкото за цената – не ти ли се струва, че е малко нагло да те карат да плащаш цели 355 български пари (без доставката и аксесоарите) за джаджата, с помощта на която ще те принуждават да си купуваш книгите само от тях (защото това е целта)?

  Според мен трябва да дават устройството безплатно на по-отдавнашните си клиенти поне или да смъкнат цената още. Както мобилните оператори правят с телефоните, като те закеркенечат с 2 годишен договор.

  (Аааа, забравих – много щедро ти разрешават да споделиш книгата, която си купил с приятел, който също има nook.)

 7. alvin says:

  🙂
  Ако се наложи да си купувам книга на английски, ще си купя от тях, защо не? Както бих купил от Амазон ако съм с Kindle или от магазините, които работят със Sony, ако най-накрая си купя техния четец. Но аз книги на английски ще купувам 1 път на година (това ми е темпът с хартиените в момента).
  Останалото е а-ла-ФрансисДрейк, на български има стотици книги в цифров формат, които не съм чел. А докато се справя с тяг (4-5 години), току-виж някоя бг книжарница започнала да предлага е-книги 🙂
  Освен ако nook е отрязал всички възможности за четене файлове, в което се съмнявам 🙂
  За PDF-a си взимам поука, ще имам едно на ум. И си записвам ePUB 😉
  A ако го пуснат за европата.. ехеее.. Мисля, че до 2-3 месеца ще се разбере какъв му е случая на тоя четец – софтуер, възможности, поведение 🙂
  И си признай, че изглежда по-добре от Kindle ;)))

 8. wakeop says:

  Значи ако аз се наложи да си купувам книги на английски, ще си ги купя оттам, от където ми е най-изгодно и удобно в момента (имат отстъпки, имат новоизлезлите книги, сайта им не се дъни и има удобни екстри). Ама мразя да ме ограничават само в един доставчик, защото книгите, които са ти кодирани за nook, в kindle и sony не можеш да ги четеш. Дори и да се смениш джаджата след 2 години (защото се е счупила или вече не те кефи), ще се наложи да останеш пак на същия бранд, за да не си купуваш всички книжки наново. Платил си ги вече, нали? Дори и да не искаш да ги препрочиташ, някой от семейството може да иска.

  Изобщо с всички DRM формати имай едно наум, но с тези, който те привързват към конкретно устройство – най-много.

  nook-а изглежда по-добре от kindle, признавам 🙂 И на мен ми хареса дизайна, даже тръгнах да разцъквам нещо подобно в solid-a като корпусче… просто за забавление 🙂
  Обаче и двата четеца не се справят с кирилицата за момента, така че ги забравям.

  (Sony-то е по-добър избор, 5 инчовия им модел е на много приемлива цена, може и да се кирилизира… не се занимавай с този nook за сега :)) Аз мога да се назландисвам, защото 2 години вече си чета с v3-ката и ми е прекалено удобна, макар и грозноватичка. Обаче като за 1-во устройство гледай да има поне форматите, в които най-лесно ще си намериш книги тук.)

 9. alvin says:

  Искаш да кажеш, че ако си купя книга от Амазон и я прочета с Kindle, след време с тази книга мога да мигрирам безболезнено към Sony, да речем? Тия DRM алабалистики не са ми силна страна, да ти призная, но и мисля, че не ме касаят кой знае колко. Аз съм карибски пират, а повечето превеждана у нас фантастика – заровено съкровище! 😉
  Виж, кирилица засега е ОГРОМЕН проблем, очакваме развитие :))

  пс – а и с тези таблети напоследък.. Искам цените надолу 😉

 10. wakeop says:

  Ми… за тези, които си купил всъщност няма да е безпроблемно 🙂 – в това отношение и двете са един дол дренки. Кодирани ли са към устройството ти, забрави.

  Но Kindle-то чете txt и още някой други хубави формати… за които островните библиотеки са се погрижили да има изобилие.

  Ей това е от амазон – last edition: Content Formats Supported: Kindle (AZW), TXT, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion.

  За кирилицата ще проверя допълнително имат ли планове да добавят, че Kindle-то май се канят официално да го продават в Русия и по офлайн магазините… или поне нещо такова прочетох в http://www.the-ebook.org одеве 🙂

  (И аз искам цените надолу, че доста неща си харесах напоследък :))

 11. […] нетърпение модел на четец с толкова удобна навигация. Nook на Barnes & Noble ме зарадва в това отношение, но идеята спомагателния […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.