Pocket-LBook

Публикувано на 23.05.2008 от в Новини 5 коментара

pocketlbook.jpg

От няколко месеца в най-големия руски форум за електронни  книги се обсъжда възможността (и целесъобразността) да се проектира и произведе джобно бюджетно устройство за четене на електронни книги с екран “електронна хартия”.

Идеята е да се създаде модел, подходящ за четящите в градския транспорт, здрав, удобен за държане и управление с една ръка, като в същото време да бъде по-евтин и достъпен за масовия потребител. Доколко показаното на снимката устройство е ергономично и удобно за ползване трудно мога да преценя, преди да го хвана в ръка. Батериите ще бъдат в удебелената част при навигацията, като се предвижда устройството да има капак, подобно на V8.

Евентуалната хардуерна спецификация:

* Посочените компоненти са за вариант “deluxe”, част от които по всяка вероятност ще отпаднат (излишно оскъпяват модела).

На мен лично ми се струва излишно устройството да има WiFi (ще хаби батерията, а и с тази опростена навигация ще си е мъчение да се прави нещо по-завъртяно от просто прелистване на страниците), но ако технологично е възможно и бюджета го позволява, бих се радвала на подсветка. Все пак в нашия градски транспорт рядко има добро осветление вечер…

Във всички случаи едно такова разнообразие в асортимента и ценовите нива няма да е излишно.


5 Коментара

 1. Интересно :)

  Разгледах останалите устройства и наистина са много скъпи , за 600 лв можеш да си вземеш сносно покет РС което ще ти свърши същата ако не и по добра работа (е да ще ти пържи очите но все пак). Да видим ще излезе ли нещо от тези идейки за ефтина джаджа 🙂


 2. wakeop

  Надявам се да не я накачулят пак с куп излишни функции, които да я оскъпят ненужно 🙂

  Иначе по въпроса за цената… ами това са си джаджи за маниаци все още. Плюс-минус 100-200 лв няма да накарат някой да си купи електронна книга, ако чете 2 user manual-a (за телевизора и телефона) годишно, а последният му роман е бил “Под игото”, в даскалото, с голям зор 🙂

  Принципно устройствата тип “швейцарско ножче” са удобни, ако не си наясно каква функция ще ти дотрябва, докато си в движение и нямаш вариант да помъкнеш качествен еквивалент на всичко, обаче… когато човек има под ръка нормален тирбушон, си отваря виното с него, а не с оня от джобното ножче, ако има готин фотоапарат и е фен, предпочита да снима с него, а не с мобилния си телефон, а и музика е по-яко да си слушаш на читава уредба, а не с плеъра на телефона.

  Та в това е въпросът де – не в това може ли да й се намери на джаджата по-евтин заместител (има такива… има и електронни книги, които не са с електронна хартия и са доста по-евтини), а ще я ползваш ли за нещо и доколко книгите са ти такава страст?

  Имам познати, които си купуват велосипеди на цената на малко употребявана лека кола, имам приятели, които са “инвестирали” половин гарсониера в аудио-визуална техника… и в общи линии всеки намира това за нормално. Хоби, страст… нека си пазаруват техника хората, щом ги влече :).

  Просто вече има подходяща техника и за любителите на книгите – с основна функция четене и стремеж към максимален комфорт точно при тази функция.

  (уффф… това си стана направо за отделна тема 🙂 – сори за дългия отговор)


 3. Pingback:
  Устройства за четене на електронни книги, електронна хартия. » Blog Archive » 5” електронна книга (Pocket-LBook update)

 4. valka_smiley

  аз имам телефон LG Viewty който върши абсолютно същата работа, чета си книги без проблем..даже изглежда нещо подобно


 5. ъъъ… какво общо има между 3 инчов LCD дисплей и 5 инчов eInk, че не хванах връзката 🙂


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.