Плесио? Сиела? Първият български четец и е-книга?!

Публикувано на 03.02.2010 от в Новини 4 коментара

Първият път подминах тази новина подхилквайки се. От няколко месеца насам всеки псевдо журналист, проспал последните 3-4 години, изведнъж се събуди и започна да генерира “новини” за електронни книги и четци.
Подминах с усмивка и поста на Ивелина от MarkBit. Ок, това е блог, авторката, макар и фен на електронните книги, не е задължително да проверява всяка информация, която някой й подхвърли. Не е длъжна, защото не е журналист и не пише в известно многотиражно издание. Усмихнах се, дори коментирах. Точната информация е нещо полезно и ценно, обикновено струва скъпо. Аз също бих се зарадвала, ако някой сподели информацията си с мен безплатно.

Малко повече се ядосах на прес съобщението на Сиела. Едно голямо и уважавано издателство няма нужда от лъжа, за да спечели от една чудесна инициатива, каквато е издаването на електронна книга. Всички ние, феновете и потребителите, така или иначе ще приветстваме поредния опит това да стане предпочитания начин на книгоиздаване.

Вбесих се истински, когато прочетох новината в Дневник. Защото уважавам това издание и очаквам, че там пишат професионалисти, а не скучаещи домакини от бг-мама, цитиращи новини без да ги проверят.

Първият български електронен четец за книги – Turbo-X eBook, ще бъде представен днес. Той е разработен от компютърните магазини “Плесио компютърс” и е по подобие на Kindle на Amazon.

Източник: Дневник

Хайде сега да видим фактите

1. Четци за електронни книги, базирани на eInk дисплеи в България се продават от лятото на 2007-ма година, когато българската фирма “АСКИ” ООД внесе малко количество LBook eReader V8, което всъщност е украинската марка на Jinke V8, четец на китайски производител. Няколко месеца по-късно моделът беше спрян от производство и през 2008-ма продажбата на устройства за четене на електронни книги в България продължи със следващия модел V3. И двата модела бяха напълно пригодени за българския пазар, с поддръжка на кирилица, а V3 и с менюта на кирилица. С гаранционен и извънгаранционен сервиз, който се извършва от вносителите. Информация за моделите продължава да може да се намери на сайта на LBook за България (домейнът lbook-bg.com не съществува от края на 2010 – ред.), а сайта е достатъчно добре откриваем при едно по-умно ползване на Google.

2. LBook може и да не се е произвеждал в България, но софтуер за тази марка – да.  Собствениците на V8 сигурно още ползват конверторите към графичен и текстов wolf, както и останалите екстри, разпространявани впрочем съвсем безплатно.

3. Моделът на Плесио не е български, а тайвански. Марката Turbo-X  е собственост на гръцката фирма-майка и няма нищо общо с България, освен че се продава тук 2 години след излизането на същия модел под друго име в Южна Корея. Подробности за модела и произхода му съм отразила преди 2 седмици. Впрочем българска разработка на четец за електронни книги няма, производство в България – също.

4. Не знам кога точно е “издадена” първата българска електронна книга, но аз чета електронни книги на български от 12-13 години. Знам кога си купих първата българска електронна книга: това беше през 2007-ма, от електронния магазин на фондация “Буквите” – сборник фантастични разкази (доста добри, между другото) от български автори. Платих книгата с sms и макар да беше в pdf формат, все пак успя с малко маневри да излезе доста добре и на двата ми 6 инчови eInk четеца. Впрочем фондация “Буквите” все още издава, раздава и продава електронни книги от млади български автори.

5. Първата издадена онлайн и по своята същност електронна книга, която продължава да се разпространява и в pdf формат е “Сезон за лов на диви кучки” на Rogger Dojh. През 2004-та се излезе и на хартия чрез издателство “Лик” и събра доста овации по форумите, освен номинациите за роман на годината и т.н. Впрочем на сайта на Rogger Dojh има още няколко интересни електронни издания.

6. Безплатна електронна версия в pdf формат на книга, която си купих и на хартия, получих миналата година. Книгата все още може да се намери онлайн, нарича се “Душа назаем” и е от блогъра-писател Тихомир Димитров. Същият, който открих в блог агрегатора на Дневник, между другото.

7. Предстои официалното представяне на книгата на pro, части от която четохме преди известно време онлайн, в блога му.

Изобщо… нищо ново под слънцето. Както се казва – това вече е правено от други, докато вие сте си играли на чичо доктор.

***

Впрочем не всички са преписали прес съобщението буквално. Чест прави на авторите на статията от Download.bg за точно представената информация. Най-сетне някой, който следи и отразява професионално темата и си “позволява” да коригира грешките на малоумните ПР агенции. Ето как според тях (и според мен) трябва да звучи това съобщение:

На 4 февруари 2010 година от 11:00 часа в магазина на “Плесио” в София ще се състои официалната премиера на нова българска електронна книга. Заедно с това ще се представи и Turbo-X eBook – устройство за четене на електронни книги с хартиеподобен екран…

Източник: Download.bg. Цялата новина можете да прочетете тук.

Без определения от сорта на “първата българска електронна книга” и “първия български четец”. Защото просто не е вярно и подобна дезинформация прави смешни тези, които я повтарят като папагали до втръсване.


4 Коментара

 1. stefankr says:

  🙂 Благодаря за отзива. В това събитие първото нещо е може би, че толкова голямо бг-издателство вижда бъдеще в електронните книги и организира днес това представяне. С удоволствие ще отразим lbook V3+, когато се появи, а аз лично вериятно ще си я поръчам.

 2. wakeop says:

  Точно това е новината и с този акцент щеше да е много по-впечатляваща 🙂

  LBook V3+… не знам… на мен са ми по-интересни lbook А6 и A9 🙂
  V3+ е прекалено близък по параметри до Turbo-X eBOOK за по-голямата част от евентуалните потребители.
  Мислиш ли, че този, който е написал “Той е разработен от компютърните магазини “Плесио компютърс” и е по подобие на Kindle на Amazon” ще направи разлика? 😀

 3. […] толкова, не защото като фен и потребител се налага да събирам и сдъвквам информацията за уж професионалистите, които ги мързи или не умеят […]

 4. благодаря за добрата информация !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.