Samsung E6: по-премисленият модел

Публикувано на 06.02.2010 от в Новини Остави коментар

След залеза на LBook (Jinke) V8 очаквах с нетърпение модел на четец с толкова удобна навигация. Nook на Barnes & Noble ме зарадва в това отношение, но идеята спомагателния екран да ми се пречка и заема място непрекъснато, докато чета – не. Чудех се, защо ли не са го направили като слайдер? Дори започнах да си скицирам такъв вариант…

Е, вариант със слайдер вече има, макар и не с екран, а с джойстик на него – това е Samsung E6, който беше представен за пръв път на CES 2010, заедно с друг модела от същия производител:  E101,  с 10 инчов екран. Друга 6 инчова концепция – Samsung E61 (с qwerty клавиатура), бе показана на изложението в Амстердам, което се проведе в началото на месеца.

Според официалната прес информация от Samsung, Е6 и Е101 са с e-paper дисплей, имат Wi-Fi и Bluetooth, възможност за писане, драскане и навигация директно върху екрана, посредством стилус – в общи линии нищо повече от iLiad – базовият модел на iRex Technologies, който излезе на пазара към края на 2006-та година, или Sony Reader Touch Edition. И това са доста повече от функциите, които човек ще използва реално в едно устройство с черно-бял екран, предназначено основно за четене.

Отношението към e-paper четците с клавиатура е нееднозначно – от твърдо отричане до уверения, че само това са моделите, които си струват, другите са “орязани” откъм функционалност. Всъщност орязването на функционалността идва от спецификата на дисплея (за сега), за това и почти няма да срещнете друг тип устройство с екран, базиран на технологията “електронно мастило”. Колкото е комфортно да се чете от такъв екран, толкова е и дразнещо да се пише… на него 🙂

Всъщност видеото по-долу демонстрира какво би следвало да се очаква от едно такова устройство (работа с виртуалната клавиатура – от 2:27 мин):

Qwerty клавиатура? Не знам… на мен само би ми пречила. Тази на Kindle, която заема 1/3 от височината на корпуса или малко по-компактната, но съвсем не по-удобно изглеждаща клавиатура на E61, няма значение. През 95% от времето, в което ползвам устройството, няма да ползвам клавиатурата. Спокойно може да е скрита – като виртуална или в слайдер.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.