Qualcomm Mirasol – цветен дисплей

Публикувано на 05.03.2010 от в Обзор 3 коментара

В началото на годината в myebook.bg публикуваха статия за този дисплей, но понеже технологията е много интересна и определено би била чудесна алтернатива на E Ink  екраните на устройствата за четене – ще дублирам темата с малко повече подробности.

Какво е Mirasol?

Фирмена технология на Qualcomm за цветни бистабилни рефлективни дисплеи. Работят с отразена светлина, характеризират се с ниска консумация на енергия, комфортен за очите контраст на изображението, добра видимост от всякакъв ъгъл, работа при широк температурен диапазон.

Принцип на работа на екрана

Основен градивен елемент в дисплеите mirasol са така наречените IMOD (интерферометричен модулатор)  елементи, които представляват простa микро-електро-механична система (MEMS), състояща се от две проводящи плочи. Едната плоча представлява тънък филм, нанесен върху стъклена подложка, а другата – самоподдържаща се рефлективна мембрана. Между двете плочи има тънък слой въздух, като разстоянието между тях е от порядъка на няколкостотин нанометра.

Един IMOD елемент всъщност представлява оптична резонансна кухина, подобно на еталона на Фабри – Перо. Изображението на IMOD елемента е 1 bit и се променя от черно към цвят чрез промяна на състоянието на мембраната. При подаване на напрежение, електростатичните сили карат мембраната да се деформира и да се приближи към подложката. Тази промяна на разстоянието между плочите води до интерференция с дължина на вълната в ултравиолетовия спектър, което не се вижда с човешко око и на практика този елемент от екрана изглежда черен.

Един пиксел от mirasol екрана представлява матрица от IMOD елементи с различни за 3-те основни цвята (червен, зелен, син) разстояния между плочите.

Предимства

Кога ще се появят на пазара?

Qualcomm е потвърдила, че първите електронни книги с цветни дисплеи, изпълнени на основа на фирмената технология mirasol трябва се появят на пазара тази есен. Съществува прототип на такъв екран с диагонал 5,7 инча и резолюция 1024 x 768px. Носят се слухове, че Amazon проявяват интерес към екраните на Qualcomm за следващото поколение Kindle.

Източници


3 Коментара

  1. Pingback:
    Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Отново за цветните дисплеи

  2. Pingback:
    Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Pocketbook с Mirasol екран

  3. Pingback:
    Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Mirasol отново закъснява

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.