“Героичната” акция на ГДБОП срещу chitanka.info

Публикувано на 22.06.2010 от в Новини 20 коментара

Закусих, изпих си кафето, попрочетох малко какво е ставало по белия свят, докато съм спала, поработих (на законно купения домашен лаптоп със съвсем легално безплатно Ubuntu и OpenOffice, да не си помислите нещо друго 😉 )… и тъкмо стягах колелото, за да тръгвам към офиса, когато новината по “Дарик” ме паркира обратно на дивана.

“Интернет библиотека, разпространявала нелегално книги в интернет пространството, беше разбита днес след акция на ГДБОП. Всеки месец в сайта chitanka.info са били качвани по 600 нови заглавия. До момента като съпричастни към случая са установени шестима души, съобщи пред Дарик експерта по киберпрестъпления в службата Явор Колев.”

източник: DarikNews.bg

Честно казано, изпаднах в недоумение. Шестима души да успеят да сканират, OCR-нат и редактират по 600 заглавия месечно – това е кански труд, абсолютно непосилен за който и да е човек, дори и това да е основната му дейност на заплата. А доколкото ми е известно (поправете ме, ако бъркам) chitanka.info се поддържа и обновява на напълно доброволен принцип – без заплащане, без реклама, без спонсори.

Може би тези така наречените ощетени – Асоциацията „Българска книга“, Съюза на преводачите в България и разни издателски къщи са изпратили ГДБОП с идеята да открият тези тайнствени 6-ма души,  за да им предложат да ги  наемат на работа? Щом шепа ентусиасти са в състояние да вършат работата на целия издателски бизнес в България абсолютно безплатно, какво ли биха направили, ако им се плащаше?

И един съвет към издателите

Вместо да се занимавате с жалби и полицейски акции, защо просто не започнете да издавате и електронни версии на книгите, които печатате? Никой не ви кара да ги раздавате, продавайте ги – на справедливата по-ниска цена от хартиеното копие.

В България вече има пазар на електронни четци и потребителите се увеличават. От къде да си купим книгите ви, след като вие отчаяно отказвате да ни ги продадете?

Това е различен пазар от този на хартиените книги, опитайте се да го разберете. Този, който няма 30 лв за хартиено копие с твърди корици, няма да си го купи със или без chitanka.info.  Но би могъл да даде 5 за същата книга във fb2 формат – ако се престрашите да предложите вариант на този евентуален клиент. Аз ще продължавам да раздавам на приятели тухлите, които съм прочела и не държа да ми заемат място в библиотеката… просто защото предпочитам да ги препрочитам на електронната си книга. Тези хора също няма да си ги купят от вас в хартиен вид, но може да решат, че искат електронната версия.

Не печелите нищо от пазара на книги втора употреба, нито от тези книги, които се разменят дори и между непознати, но акции на ГДБОП срещу сергиите с вехти книги “2 за левче” няма. Не разбирам… толкова ли сте го закъсали, че шайка от 6-ма доброволци успява да ви срине бизнеса?

Допълнителна литература

/* Update */

Спрях да добавям нови линкове, защото пълният и актуален списък на всички писали по темата (без значение защитници или противници на безплатните библиотеки) вече има на страницата на Читанката. Обаче не мога да не споделя мнението на Йовко Ламбрев – просто защото е най-близо до това, което мисля и аз.


20 Коментара

 1. […] Още по темата: “Героичната” акция на ГДБОП срещу chitanka.info 2010-06-22 chitanka.info June 22nd, 2010 | Tags: chitanka.info, Моята […]

 2. GutenbergJunior says:

  Как, според вас колеги, групата от издатели, печатари, разпространители ще се разделят с бизнес за милиони?

 3. wakeop says:

  Печатарите и разпространителите ще загубят, вярно е.
  Но издателите биха спечелили дори и от това, че ще спестят разходи 🙂

  А точно те се дърпат… и преводачите, които реално нищо не губят.

 4. GutenbergJunior says:

  Нов тип мислене и маркетинг им трябват, на всичките… Прогерс с полицейски акции и методи не се спира, всъщност, прогреса изобщо не може да се спре…
  И това всичко на фона на съобщения и хвалебствия от преди три седмици за откриването на нова библиотека в Плевен. В която похвалиха най- много мощният бук скенер, с който за нула време се сканират книги и се раздават копията за дребни суми…

 5. Eneya says:

  Ахахаха, естествено, че 6 души са го сканирали… защото иначе трябва да признаят простият факт, че всъщност цифрата клони към 1000 души.

  По мои спомени, според скорошна промяна в законите, можеш да споделиш нещо, което ТИ СИ СИ КУПИЛ с останалия свят, стига да не искаш пари за него. Нещо, което читанката правеха… съответно не знам какво точно са загубили тия издателски къщи, при положение, че аз лично често си купувам книги, които съм прочела онлайн, да ги имам и с корици.

  От друга страна, аз повече няма да си купя нито една книга от издателствата, които са се включили в тази галимация, но пък с удоволствие бих започнала да сканирам тези, които имам. Защото много добре си спомням отношението на “Труд” към сайта за слепи и аудио книгите и забелязвам, че и те са в кюпа. А те не са единствените, които вършат слаба работа и публикуват зле преведени глупости и после се чудят защо хората не щат да дават пари за това.

 6. wakeop says:

  Енея… позволих си да съм иронична, защото аз от 6 месеца сканирам и редактирам книжле от 250 странички. Издание от 76-та някъде, на “Народна култура”. Няма да я преиздадат, просто автора е демоде… ама да си я дигитализирам и да я върна на баща ми, това ми беше идеята 🙂

  И като знам колко често намирам време и с каква скорост я върша тази дейност и как ми отичат очите още след половин час взиране да търся грешките от ocr-a… това по 100 книги на човек месечно ми се видя абсурд… много малоумен трябва да си, за да го напишеш.

 7. Eneya says:

  Знам? Моят коментар е към ГДБОП, не към теб (О.о, боже, не ми казвай, че ми трябват тагове…

 8. wakeop says:

  Знам де :)))
  Ама се сетих колко неразбираем за хората може да е понякога бъзика ми и използвах коментара ти, за да си изясня мисълта :)))

  btw някакви израелци измислили софтуер, който разпознава сарказма в интернет текстовете. Ще трябва да внимавам как се изразявам, да не вляза в някой черен списък :))

 9. GutenbergJunior says:

  За сарказма не знам, но глупостта си личи повече от Великата китайска стена…
  Жълтата фанелка е за ГДБОП…
  Организирана престъпна група за ЧЕТЕНЕ!!!!

 10. Eneya says:

  Опа, да цитираме закона:

  Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. – дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
  Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
  (…)
  9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
  (…)
  § 2. По смисъла на този закон:
  (…)
  3. (изм. – ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) “възпроизвеждане на произведение” е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

  И то какво излезе, че ГДБОП в момента са в грешка, а издателствата подкарват лична вендета и искат да изкарат някой друг виновен, задето не им вървят книгите.
  Типично…

  П.П. На Вузев ви препоръчвам да не си купувате повече неща, защото като видях какво са причинили на последния Пратчет, щях да се гръмна. Само едно ще кажа, последната преводачка не само никога не е учила английски, а може би е ползвала гугъл преводача. Да не коментираме, че явно не се е поинтересувала как са превеждани предишните книги и за самия стил.
  Оу, уел..

 11. wakeop says:

  Енея, този закон май по-често трябва да го цитираме онлайн… Интересно защо “ощетените” тутакси сменят темата, когато някой спомене за тази портичка.

  За осакатения Пратчет четох по форумите… Каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи, така е 🙂

 12. […] Други хора по темата: Пейо, Васил, Марфа, Енея, Григор, Дани. Явно «451° по Фаренхайт» е първата асоциация, която […]

 13. […] „Героичната“ акция на ГДБОП срещу chitanka.info (Дани) […]

 14. Mariyka Famiglietti says:

  Мисля,че е престъпление да се спре четенето.Как може политиците да формират нация от тъпоумници,които се прехласват какво върви по официалните канали,които естествено се контролират много фино и рафинирано.Нация ,която няма достъп до свободното слово и мислене.Те това е ,което най-много тревожи политиците-мисленето и различното мнение от официозите.Тато все още е жив,за съжаление.Да живее посредствеността и послушанието….

 15. sa6ka says:

  Много добре написано наистина!

 16. […] „Героичната“ акция на ГДБОП срещу chitanka.info (Дани) […]

 17. […] „Героичната“ акция на ГДБОП срещу chitanka.info (Дани) […]

 18. […] „Героичната“ акция на ГДБОП срещу chitanka.info (Дани) […]

 19. One good news: ePub Format Converter is a specially designed software for users to complete epub format conversion. You can easily and quickly convert epub file, what’s more, the ePub Format Converter supports converting in batches and with the intuitive and clear interface, it is very easy even for the beginner.
  With the help of ePub Transfer, you can enjoy ebooks after conversion through iPad, iPhone, iPod Touch, Sony Reader or other eBook Readers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.