“Аз мога да работя само с клавиатурата!”

Публикувано на 24.06.2010 от в Полезно 6 коментара

От 14 години разказвам тази история като виц, но всъщност това е една тъжна история.
В една от първите фирми, в които съм работила се пусна обява за работа – за секретарка. Не знам защо системния администратор трябваше да се занимава с интервютата, но понеже едно от изискванията беше компютърна грамотност – кандидатите ги препитвах аз. Една от първите явили се беше жена на около 35, с добро образование, с не помня какви сертификати за машинопис и стенография. На въпроса ми какъв софтуер за текстообработка владее (за да й подбера някое от подготвените тестчета), жената гордо заяви:

– Аз на компютъра мога да работя само с клавиатурата!

Оказа се, че  компютър е виждала само на снимка. И понеже имаше и други привлекателни кандидатури, а жената не прояви интерес към курсове за преквалификация… разделихме се по живо, по здраво и извиках следващата.

Тогава ми хрумна, че един служител може сравнително лесно да замени пишещата машина с компютър (стига да поиска), но от производителите на пишещи машини, производители на компютри става по-трудно.

За какво ви разказвам тази история?

Защото изпаднах в потрес, когато прочетох, че издателство “БГкнига ЕАД” е закупило Adobe Content Server (цена за версия 4 на българския пазар 4,991.25 евро), за да може да започне да издава електронни книги с DRM защита. Защо?! Не защо DRM (не съм фен на криптираните формати, защото често сменям устройствата за четене, но разбирам, че е почти невъзможно да се уредят авторските права на преводна литература от чужди издателства, без книгите да са с DRM). Защо стартирате дейност, от която не е ясно ще има ли печалба, като закупувате този тежък и скъп софтуер?!

Има достатъчно безплатни решения за начало

Например Mobipocket Creator 4.2 – напълно безплатна система в 2 варианта (за домашни потребители и за професионални издатели), с чиято помощ можете да да генерирате електронна книга, която се чете на компютър (чрез безплатен четец), на повечето смартфони и eInk четци. Ето ви списък с поддържаните устройства.

Чрез Mobipocket Creator 4.2 можете да създадете електронна книга с DRM само с едно чекване на опция. Има и вариант за защита с парола. Има и вариант за напълно незащитени или безплатни електронни книги в този формат (примерно дарените или тези с изтекли права).

Впрочем Mobipocket е собственост на Amazon от 2005-та. Защитеният формат AZW на техните собствени четци Kindle е базиран на mobi формата. Мен лично този формат не ме урежда (и не заради себе си го анонсирам), но аз и малкото собственити на eInk четци, които не го поддържат или ще ъпдейтнем фърмуера си, или ще сменим устройството, когато наближи края на експлоатационния си срок. Важното е вие да сте доволни и щастливи.

/* Update */
Не бях влизала отдавна в този сайт и не съм забелязала, че в раздела за publishers вече има съобщение, че не приемат заявки за нови издателски акаунти от 09.2009.  Препращат желаещите към Amazon.

Аааа, не. Нас формата на MobiPocket не ни устройва. Искаме ePub или PDF.

Е, да. За тези формати, в случай, че искате книгите да са с DRM, вероятно ще трябва да се бръкнете и за софтуера за създаване. Все пак безплатните и незащитени ePub книги могат да се генерират и с друг софтуер. Примерно Calibre – отново безплатен и лек софтуер. Ако ви хареса софтуера, направете дарение (хинт -има бутонче “Donate”, след като изберета операционната система, за която да го изтеглите. Отново хинт – това е модерният начин да заплатите, когато нещо безплатно ви хареса и мислите да го ползвате често).

Впрочем InDesign (която вероятно ползвате за предпечат) нямаше ли също опция за експорт в ePub?

Не е лошо и да знаете, че има и разни тулчета за премахване на DRM защитата. Не… хората, които ги ползват не са пирати. Те просто искат да могат да четат книгата, която са купили на различните си собствени устройства.


6 Коментара

 1. Божо says:

  “…но от производителите на пишещи машини, производители на компютри става по-трудно.”

  Хм, сещам се за една такава фирма – IBM.
  Те всъщност не само пишещи машини са произвеждали, а и машини за рязане на месо, да речем 🙂

  Е, това може би е по-скоро изключение, но пък какво изключение 🙂

 2. wakeop says:

  Замени “по-трудно” с “по-скъпо” (аз често ги бъркам) и става съвсем вярно 🙂

  Точно за IBM се сетих и си помислих какви инвестиции им е коствало за онези времена.
  А машинописките какво – един компютърен курс и айде – в новата ера сме 🙂

 3. alvin says:

  Има четци, които се разбират само с DRM на Adobe. Например NOOK…

 4. wakeop says:

  Руснаците не му ли намериха чалъма вече на Nook-а?

  Доколкото мернах… и FB2 ще му вкарват…
  http://mynook.ru/

 5. alvin says:

  e, az imah predvid izdavane na ofic. e-knigi, nali za tova taq g-ja govori za adobe. Ne moje da pusne6 takava kniga i da iziska6 klienta da si hackne readera 🙂

 6. wakeop says:

  Единственото, за което може да послужи DRM е да се замажат очите на държателите на права за чуждоезична литература :))

  Оттам нататък всеки се оправя самосиндикално, то се знае 🙂

  Nook официално се продава само в САЩ и единствено за книги, купени от Barnes&Nobile… така че те изобщо не влизат в сметките… ясно е, че който си вземе такова устройство тук, ще му се наложи да го хакне малко. Най-малкото заради кирилицата 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.