Отново за цветните дисплеи

Публикувано на 26.08.2010 от в Новини 3 коментара

Според Kit Eaton Qualcomm е на път да направи “малка промяна” за 2 милиарда долара в нов завод за дисплеи Mirasol – всичко това благодарение на “важен клиент”. Фирмата сега е единственият инвеститор в новия завод в Китай. Инсталацията ще започне работа в края на 2011 г., с по-сериозни доставки през 2012 г., като  5.7-инчовите екрани ще бъдат един от основните продукти.

Интересно, кой е този клиент?

***

E Ink Holdings*, компанията, която осигурява дисплеите за новите модели Amazon Kindle и Sony Reader планира най-голямата промяна в своята технология за производство на дисплеи от типа “електронно мастило” до сега.  Цветните екрани са готови като прототип и китайския производител на четци Hanvon вече е отговорил на запитването, като планира да вкара в производство модели с цветни E Ink екрани в края на тази година (източник: engadget.com).

Новият екран ще бъде базиран на Pearl на E Ink Holdings с добавен допълнителен слой – цветен филтър.

[ *В края на 2009-та двата големи производители на дисплеи тип “електронно мастило” E Ink Corporation и PVI се обединиха – PVI купи конкурента си за 215 милиона долара и се преименува на E Ink Holdings Inc. ]

***

Интересни снимки на екраните на Kindle и iPad, направени с USB микроскоп с увеличение 26 и 400 пъти – в блога на Keith Peters. За сравнение са дадени и снимки на страница от вестник, списание и книга със същите увеличения. Войната в коментарите под поста е излишна – наистина, това са просто снимки 🙂


3 Коментара

 1. doni

  Чудя се на кого му трябва цвят за да чете книга? Сигурно е хубаво, ако гледаш списания и комикси, но аз лично предпочитам да пуснат модели със 7 или 8 инчови дисплеи на достъпна цена, отколкото да добавят цвят и да сложат 5.7″ екран на kindle.


 2. За книга цвят не ти трябва, но… за учебник или специализирана техническа литература няма да е зле.

  А за списания е задължително – ние в къщи купуваме основно нАучно-популярни… NG, Geo, Knowedge и Обекти… чат-пат трупам и архитектурно-дизайнерски (Abitare, Домът).
  Купчините списания са на път да превземат квартирата ни, при това 2 пъти в годината ги разчистваме 🙂

  Обекти и Капитал поне и сега могат да се четат електронно… но за списанията това е бъдещето. Няма смисъл да се печата периодика, а без цвят подобни издания няма да се наложат в електронен вид.

  П.С. Впрочем 8-9 инчов екран за четене на книга е излишно голям. От такъв екран има смисъл точно ако четеш списания, вестници и разни учебници с графики и дълги формули (на 6 инча е гадно, пробвала съм). А точно в тези случаи ще ти трябва и цвят.
  Вариантите за мен са 5-6 инчови евтини черно-бели екрани за книги и големи цветни – за пресата и за ученици/студенти. Естествено, всеки предпочита и големите цветни също да са евтини :))


 3. Pingback:
  Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive » Разочарованието Nook Color

Leave a Reply