Калъфи за книжки

Публикувано на 24.11.2010 от в Обзор 9 коментара

Нуждата от защитен калъф или “корица”  е едно от слабите места на електронните четци. Не само заради чувствителната електроника или чупливия екран. Докато една хартиена книга я прочиташ (или препрочиташ няколко пъти) и след това отлежава в библиотеката, то през електронната има вероятност да минат всички останали книги до края на живота ти.  Казват, че по компютърната клавиатура се събирали повече микроби, отколкото в тоалетната. Е, след малко повече от 3 години употреба, мога да гарантирам, че и по корпуса на книжката задържа не малко мръсотия. Хубавото е, че за разлика от хартията, пластмасата се почиства лесно.

И все пак – ако мога да дам някакъв универсален съвет за електронен четец, той ще е: “Ползвайте защитен калъф!”

Корпус с капак

Макар и рядко, срещат се модели, в които самият корпус има капак и книжката няма нужда от допълнителна корица. Такъв модел до 2008-ма беше LBook V8, а от актуалните и до момента е 5 инчовия PocketBook 360. Недостатък на тази концепция е, че ако ти се счупи капака, цялото устройство загубва хубавия си завършен вид.

Стандартни корици “made in China”

Добре е, ако корицата е бонус към електронната книга и не се налага да я купувате отделно. По-често моделите са изчистени от всякакви екстри с цел да се получи колкото се може по-конкурентна цена и разни аксесоари от сорта на адаптер, карта или калъф се купуват отделно.

Ако все пак се наложи да си поръчвате калъф допълнително – разнобразни модели от изкуствена или естествена кожа, текстил, неопрен и др. се срещат на цени между 5 и 75$.

Ръчно изработени корици от естествена кожа

Ако ви липсва усещането за древна книга, решението се нарича Oberon. Имат страхотни калъфи и корици за какво ли не (мобилни телефони, iPad или просто стандартен хартиен органайзер), обаче моделите за електронни книги са само за Kindle и Nook. Хубавата новина е, че в тази кройка вероятно ще влезе и друг модел… лошата –  скъпи са и ще се наложи да се поръчват онлайн от САЩ.

(Някой знае ли  дали в България има производител, който се е ориентирал вече да прави калъфи за електронни джаджи? На “Произведено в България” в НДК миналата седмица видях само китайски кожени чанти и портфейли и някакви кожено-метални украшения, но ръчно ушити калъфи… не.)

Текстилни калъфи и корици

Естествено, при наличие на шевна машина и умение да се борави с нея, калъфче от плат може да се ушие лесно и евтино от отпадъчни парчета плат, стари джинси и някое интересно копче. Но ако не ви се занимава – текстилни калъфчета се продават.

Плетени калъфи

На една или две куки, плетените калъфчета са романтични, придават индивидуалност и ще са забавно занимание за баби и лели. Може и да не си сложите каренцето-подарък, плетено на една кука върху телевизора, но ако обясните на майсторката къде да остави отвори, може да се окаже, че корицата “на една кука” е по-удобна от кожената.

DIY корица за електронна книга

За желаещите да пробват да си направят сами калъфче, ето няколко линка към интересни модели:

На желаещите да опитат сами – успех! И се похвалете с кориците си 🙂


9 Коментара

 1. GutenbergJunior

  1. Корпуси с твърд капак:

  Prestigio Libretto PER5062B
  iriver Cover Story
  Pocketbook 360

  2. Плетените калъфи са естетични или не, общото е, че защиттата е леко илюзорна.

  3. Текстилните – тип джоб са много подходящи за пътуване – за пренасяне на устройствата.

  4. Шити от естествена и изкуствена кожа – български – в петък, 26. 11 ще бъдат налични тези от изкуствена кожа, чети точки за захващене. Другите – надявам се около Нова година.

  “Ползвайте защитен калъф!” – присъединявам се.


 2. wakeop

  За плетените – зависи с какво са пълни. Ако натъпчеш корицата с вата и твърд картон за подложка… не защитават по-зле от текстилните.

  Някакви цени на кориците?


 3. билката

  Има едни добри хора, изработващи красоти от кожа – ръчно изработени кожени книги, свитъци, сувенири, дипломи и какво ли не, с доста добре уцелен баланс между ентографското и утилитарното, почти са избягали от кича, само в някои модели (и там е въпрос на вкус). Със сигурност биха изработили и кожени калъфи за е-книжки, не отстъпващи на онази английска красота по нищо, освен по цената. просто да им се даде задание с параметри. Само трябва утре сутрин да им изровя визитката да ти дам линк към сайт или поне телефони. Имат магазин някъде в центъра, ама и адреса ми се губи в паметта.

  Сега ми хрумва, че това е чудесен вариант за подарък 😉


 4. wakeop

  Бил, за какво мислиш я пускам чак сега тази тема :)))
  Иначе линковете съм ги заделила от месеци, а мерак за DIY имам, ама нямам с какво да ушия чудото… за сега.

  Между другото, корица и за хартиена книга ще е супер яко от кожа да се направи. Така де… за подарък 🙂
  Като подарява човек книга, поне да има нещо уникално в нея – примерно корицата 🙂

  (мятай ги координатите на тези хора с кожените работи, като ги намериш)


 5. nevenski

  Отдавна не е писано тук, ама и аз да се включа. От днес съм горд собственик на Pocketbook 613, обаче калъфите съм ги осигурила още преди месец. По това време калъфите тук струваха 60 лв (сега, като минаха Коледа и Нова година гадовете ги намалиха, ама… здраве да е). Затова се заоглеждах какво има по света и накрая стигнах до една украинска фирма от Харков:
  http://covers.kh.ua/index.php?route=product/product&path=65_58&product_id=882 – това е за моя модел. Донесе ми го позната, която горе-долу веднъж месечно пътува до там. Тя го поръча, на мен го прати с куриер, защото не живее в София и всичко ми излезе 40 лв.
  Мен обаче ме беше хванала рийдър краста и докато чаках калъфа да пристигне, си уших сама друг. Без шевна машина ми отне 4 дни проектиране и изработка. Получи се дървен и със стърчащи конци, но с голяма сантиментална стойност. Изработен е с подръчни материали, които ми се намираха в къщи. Купила съм само 1 парцал за прах от микрофибър от магазин за левче, за уплътнение. Картонът за кориците го омотах в стреч-фолио исега е непромокаем 😀
  Ето го:
  http://prikachi.com/images/293/5902293D.jpg
  http://prikachi.com/images/294/5902294O.jpg
  http://prikachi.com/images/295/5902295i.jpg

  Иначе, в момента shop.myebook.bg имат добри промоции, включващи калъфи. Аз си взех само четеца от там. Ако нямах вече два калъфа, щях да се пробвам с промоцията.


 6. wakeop

  nevenski, много добре ти се е получило 🙂

  Иначе подобна на твоята купешка обложка, но от Амазон и за Nook ми беше донесла една приятелка, 13$ струваше. От тези на myebook.bg бях взела на майка ми (барабар с четеца, точно промоция), но не са толкова удобни като захващане.

  Аз съм си ушила само “зимно яке” за книжките – един топъл и мек допълнителен “джоб”, в който ги мушвам барабар с кориците през зимата, за да не замръзват в чантата (това са първите модели, текущия ми е още по-опростен):
  http://homes.gruh.org/?p=1686

  (не знам защо не съм ги блогнала тук, а на мястото за другите ми пристрастия, ама така е… човек с много хобита накрая спира да пише за тях 🙂 )


 7. nevenski

  Много добре са ти се получили якенцата. Аз също преди 2 седмици си взех машина, но нямам приятели с електронни четци. Освен да започна да ги зарибявам…


 8. wakeop

  При сегашните цени е доста по-лесно зарибяването 🙂
  Около мен почти всички си купиха, недоволни няма май.


Leave a Reply