Режим "Четене"

Избиране и отваряне на книга

Можеш да продължиш с четенето на започнатата книга, като в началния екран (ако не си там, натисни бутон "Home") докоснеш голямата корица горе в ляво или заглавието до нея. Можеш да избереш някоя от последните 3 добавени книги, като докоснеш кориците им под голямата горе.

Можеш да отвориш някоя друга книга, като избереш "Books" от началния екран и после докоснеш заглавието или корицата на книгата от списъка.

Промяна на вида и размера на шрифта

 • Настройка на шрифта

  При отворена книга натисни бутон "Меню". В долния край на екрана ще се отвори менюто с настройките. Избери "Font" (буквите aA в дясно).

  Избери си желан размер на шрифта и ако книгата позволява - вид на шрифта.

Ако при отварянето на книгата вместо текст на кирилица се виждат въпросителни, трябва по описаната горе процедура да смениш шрифта от Original, на който и да е друг от списъка. Единствено шрифта по подразбиране Original не поддържа кирилица.

Прелистване

Можеш да прелистиш страниците със същото движение, с което прелистваш и хартиена книга: просто докосни екрана и плъзни пръст по него наляво или надясно. Ако задържиш пръста върху екрана, ще започне прелистване на повече страници. Вдигни пръста, щом стигнеш до желаната.

Можеш да прелистиш страниците, като използваш хардуерните бутони. Задръж бутона натиснат, ако искаш да прелистиш повече от 1 страници.

Бързо прелистване

Бързо прелистване по дебелината на книгата можеш да направиш и като докоснеш номера на страницата долу в центъра. В появилия се прозорец мръдни скролера до желаното положение.

 • Как да направиш това толкова привично разлистване като при хартиена книга?
 • Докосни номера на страницата долу. Ще се отвори менюто за навигация по книгата.
 • Дължината на скролера отговаря на дебелината на книгата. Просто го придвижи в желаната посока.

Търсене в съдържанието

При отворена книга, натисни бутон "Меню" и избери "Navigate Page" (горе в ляво, отворена книга със стрелка). В долния кран на страницата ще се отвори навигационното меню. Докосни нарисувания бутон "Table of Contens" (горе в дясно).

Същото меню е достъпно директно и като докоснеш номера на страницата долу в центъра на екрана.

Отиди на страница номер...

При отворена книга, натисни бутон "Меню" и избери "Navigate Page". В долния кран на страницата ще се отвори навигационното меню. Докосни нарисувания бутон "Enter Page #" (долу в ляво). Ще се отвори прозорче за въвеждане на номер на страница и виртуална клавиатура с цифри. Напиши номера и докосни нарисувания "OK".

Същото меню е достъпно директно и като докоснеш номера на страницата долу в центъра на екрана.

Завъртане на страницата

Още едно удобство, което липсва при хартиените книги: можеш да завъртиш страницата по широчина (нарича се режим "Пейзаж"). Ако увеличиш много размера на шрифта, това ще е по-удобния режим за четене, защото няма да накъсва толкова текста на екрана.

 • При отворена книга, натисни бутон "Меню". От появилата се табличка с икони, докосни "More" (кръг със стрелка долу в дясно).

 • Щом се появи менюто с 3 реда, докосни средния - "Orientation". Екранът ще се завърти.

 • Всички свързани с режима за четене софтуерни менюта и бутони по екрана също ще бъдат ориентирани по широката страна. Физическите бутони остават в ляво и се ползват нормално.

Бележки под чертата

В PRS-T1 бележките под чертата се появяват като линк на цифрата след думата. При докосване на линка се отива на бележката и след прочитането й, можеш да се върнеш обратно, като докоснеш нарисувания бутон за връщане долу в ляво.

Листчето между страниците, подгъване на страницата или как да отбележим нещо интересно

Sony PRS-T1 помни до коя страница сме стигнали за всяка отваряна книга поотделно. Ако искаш да отбележиш някое друго специално място в книгата, просто докосни горния десен ъгъл под индикатора за батерията. На страницата ще се появи подгънато крайче - отбелязка.

Можеш да махнеш отбелязката, като я докоснеш отново.

Списъкът с всички отбелязки е достъпен, като при отворената книга натиснеш бутон "Меню" и после докоснеш "Notes" (горният ред, в средата).

Настройки, които вероятно няма да ползваш

Споменавам и тези настройки, защото вероятно ще попаднеш на тях и ще ти е любопитно за какво служат. Ако някой друг е променил настройките на книжката ти, трябва да знаеш от къде можеш да върнеш тези, които са ти удобни.

Customize View

Тук имаш 3 възможности:

 1. Page Mode: Можеш да избереш текста в страницата да е разположен в 2 или 3 колони. Можеш да зададеш текста да се събере по-удачно в режим "Пейзаж". Връщането в нормалното състояние е като избереш "Original" в този режим.
 2. Crop Page:Тук имаш възможност да отрежеш бялото поле около текста - ако самата книга е генерирана така, че да има повече бяло поле от необходимото за електронна книга. Ползвай внимателно средната опция "Manual" (ръчен режим), защото лесно можеш да отрежеш и част от текста. Първата опция, "Uncrop", връща книгата в нормален режим, без отрязване на бялото поле, а последната: "Auto" прави отрязването автоматично, според преценката на софтуера. Ако "Manual" или "Auto" са включени, в долния ляв ъгъл на екрана под текста стои малка правоъгълна иконка.
 3. Adjust View: Можеш да промениш яркостта и контраста на екрана в режим на четене. За съжаление само в посока влошаване на четимостта :)

Notes

Това е режим, в който можеш да преглеждаш или да редактираш / изтриеш създадените бележки върху страниците на книгата. Бележки от този тип се създават, като се маркира част от текста и от появилото се меню се избере "Add Note" - "by Keyboard" (ползва се виртуална клавиатура на латиница) или "by Drawing" (ползва се писалката и се пише ръкописно).

Handwriting

Това е режимът "драскане по страницата". С помощта на стилуса можеш да подчертаваш, задраскваш, оставяш бележки в белите полета на книгата и т.н.

Ако бележките и драсканиците пречат, но не искаш да ги изтриваш, можеш само да ги скриеш, като от бутона "Меню" избереш "More" и после "Settings" (третото долу). Махаш отметката от "Show Notes", за да ги скриеш и я слагаш, за да се показват.

Търсене по дума или фраза

Клавиатурата за момента поддържа само писане на латиница, така че такова търсене в книгите по думи или фрази на български няма да можеш да правиш.

Намира се като от бутон "Меню" избереш "More" и после "Search" (първото горе).