Разговор с Диана Бойчева от БГ Книга

Публикувано на 03.02.2011 от в Интервю 1 коментар

Когато вчера писах за новата инициатива M-Tel eBooks, не подозирах, че ще възникнат толкова въпроси. Зададох ги на Диана Бойчева от “БГ Книга”, партньор в тази инициатива и тя отговори достатъчно изчерпателно на всички. Публикувам ги без съкращения и промени.

Въпрос:  Само за М-тел ли се правят всички тези електронни версии на книгите и защо БГ Книга не ги предлага и на сайта си, заедно с хартиените? Въпрос на договор с М-тел или просто е въпрос на време да стартирате и собствен електронен магазин за е-книги?

Отговор: Към момента имаме ексклузивен договор с М-тел за период от 1 година, в която те ще бъдат единствения търговец на е-книгите предлагани от базата с данни на БГкнига. На въпроса – Защо? Мога да отговоря кратко с два довода- името на М-тел, ни отвори вратите пред много издателства, които преди това изобщо не желаеха да дискутират евентуални продажби на електронни варианти.  Второ, но не по важност, е че наистина разчитам М-тел да утъпчат широка пътека по която да тръгне и да се развие в последствие бизнеса с е-книги, като част от бизнеса с електронно съдържание. Бизнес, в който М-тел имат опит доста по- голям от БГкнига или други фирми от книжната сфера. Те ни научиха на доста неща през последната половин година.

Въпрос: Планирате ли да предлагате “на едро” вашата база дигитализирани книги и на други търговци със собствени електронни магазини?

Отговор: Да, нашата цел като фирма е да бъдем дистрибутор на съдържание „на едро” , като предлагаме услугата на други интересуващи се книжарници. Към момента, не планираме интегриране на услугата в сайта www.bgkniga.bg, който облужва Книжна борса ИСКЪР.

Въпрос: Планирате ли, подобно на Amazon, да предоставите някакви банери, widgets и изобщо варианти за физически лица да печелят някаква малка комисионна, рекламирайки и продавайки харесвани от тях е-книги (или други стоки) от вашия каталог?

Отговор: Това е идея, която си струва да предвидим в бъдещи проекти и сътрудничестава с търговци на е-книги.

Въпрос: Само ePub и pdf ли са файловите формати, с които ще се ограничите? Да, разбрах, че ползвате софтуер за предпечат на Adobe, от който генерирате електронните книги и съм наясно с ограниченията, но все пак такива като нас с устройства, неподдържащи ePub, няма да има как да конвертират книгите си в други формати, ако са с DRM и това донякъде ще ограничи покупките.

Отговор: Софтуерът, който използваме, е по-скоро система от хардуер и софтуер – Adobe Content Server, чието приложение не е да генерира електронни книги. Чрез системата ние осигуряваме управление на съдържанието и защита на готовите файлове. Чрез системата може да се наложи DRM само на файлове PDF и ePUB. Наясно сме с ограниченията, които това налага, но единственото условие за да се получат права за разпространение на преводни книги в електронен вид е наличието  на разпознаваема DRM технология и коректна отчетност за осъществените продажби. В  случая отчета идва централно от Adobe, за извършените от тях защити на книги, и не е нещо върху което ние можем да влияем. Това ни помага да създадем доверие у издателите и литературните агенции, което към момента не съществува.

Въпрос: Ако успеете да добавите и azw (това е DRM формата на Amazon), това ще приобщи и увеличаващите се потребители на Kindle към идеята е-книгите да се купуват 🙂

Отговор: Бихме могли да включим това в нашия план за развитие относно безплатните книги. Не съм сигурна дали правото да генерираш книги в azw формат с търговски цели съществува. Последното нещо, което бихме искали е конфликт с Амазон. Факт е обаче, че те не желаят под никаква форма да продават книги на български език, поради ограниченията които фигурират в договорите за авторско право – например книгата да се продава само на територията на България, както и невъзможността да контролират качеството на файлове съдържащи знаци извън стандартната кодова таблица. Това важи с пълна сила дори за огромни пазари като Китай и Япония.

И един въпрос от alvin: Диана, има нещо кофти във форматирането на книгите, текстът не е подравнен двустранно (“изпънат” от край до край) и на екран до 6 инча изглежда зле. Или проблемът е само в моя телевизор?

Отговор: Честно казано книгите се форматират от издателствата, и все пак всички страдаме от липса на достатъчно опит в подготовката на ePUB.

Ще взема коментара в предвид и ще го включа в списъка с добри практики за създаване на ePUB  (статии за добрите практики в създаването на ePub има в блога на БГ Книга – бел. ред.) .

От коментарите останах и с впечатление че pdf-а е предпочитан. В приоритетите ни влиза това да дадем възможност клиента да избира pdf или epub при покупка, но все още работим над това.

***

Благодаря на Диана за бързия и изчерпателен отговор на всички въпроси, както и за съгласието да ги публикувам тук.

Желая успех на “БГ Книга” в тежкото начинание да преговаря с издателите. А за тези от нас, които не са абонати на М-тел – ще трябва да почакаме само още 364 дни, за да пазаруваме електронни книги от издателствата, представени от “БГ Книга”. Надявам се чакането да си струва.


Един коментар

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Dani Velkova, ©FENNECUS STUDIO. ©FENNECUS STUDIO said: Устройства за четене на електронни книги. » Blog Archive …: Да, разбрах, че ползвате софтуер за предпечат на A… http://bit.ly/i5ZMJ2 […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.