Sony PRS-T1 е удобен и за възрастни хора

Публикувано на 07.04.2012 от в Обзор Остави коментар

При почти месец ползване на четеца и след като вече седмица е при майка ми (която за това време изчете 3 книги на него),  наблюдавам реакциите и начина й на работа с книжката, мога да преценя предимствата на този модел – подходящ е за членове от семейството на всякаква възраст.

Повече възможности за зареждане на книги

1. Онлайн покупка / наемане на книга.

PRS-T1 има пълнофункционален браузър и възможност за връзка с различни онлайн библиотеки и книжарници. През четеца успях да си купя книга от biblio.bg, от e-knigi.net и от Хеликон. Майка ми категорично отказа да опита, след като видя как излизат книжарниците на екрана на четеца.

Проблемите, доколкото ги имаше, бяха по-скоро от липсата на добри мобилни версии на сайтовете. Странно защо се получава така, че дори и през неудобен браузър на четец най-лесно се ползва “Моята библиотека“, а не комерсиалните книжарници, на които единствения смисъл за съществуване е да продават.

    

По принцип тази възможност за снабдяване с книги може да се използва и от по-възрастни хора, но е-книжарниците трябва да положат усилия да направят мобилните версии лесни и удобни за ползване от четец с 6″ eInk, иначе губят тази аудитория.

2. Dropbox и подобни облачни услуги

При наличие на регистрация в такава услуга, това е един от начините да заредиш книга в четеца без usb кабел и връзка с компютър. Достатъчно е само да има Wi-Fi наоколо. Колекцията от книги (без DRM) трябва да е качена в Dropbox и остава възможността човек да ползва книгите си с произволен четец или от компютър на друго място. По-удобно е на четеца да се ползва мобилната версия на Dropbox: http://www.dropbox/m.

Стори ми се, че това ще е добър начин да заредя книги на майка ми дистанционно, но се оказа, че за нея е по-трудно и неразбираемо. Но пък много лесно свикна с Calibre.

3. Calibre и Sony Reader Library.

Оригиналният софтуер на Sony е по-неудобен от Calibre и ми се стори безсмислено да затруднявам майка ми да разучава и него. Все пак през Reader Library лесно може да се обнови версията на фърмуера и да се управляват бележките и рисунките.

Calibre от друга страна вече има връзка към 2 български сайта с електронни книги и се оказа много лесно да обучиш възрастен човек да борави с програмата, без да се задълбавате във файлови операции и физическото местоположение на книгите по хард диска и паметта на четеца.

От версия 0.8.44 на Calibre има поддръжка на Sony Reader PRS-T1 и софтуерът директно разпознава четеца при включване към компютъра. Трансферът на книги от Calibre към PRS-T1 е само 2 клика с мишката.

PRS-T1 разпознава етикетите в Calibre и ги трансформира в колекции, което е една възможност да организираш удобно (и със заглавия на колекции на български) библиотеката си на четеца и без рутване и кирилизация на виртуалната клавиатура.

Сензорният екран е удобен

Колебаех се по този въпрос, но се оказа, че майка ми много бързо свикна със сензорния екран и доста й харесва да борави с него.

За разлика от Kindle, наличието на иконки в интерфейса доста облекчава разпознаването на функциите на менютата. Ако собственикът на четеца не познава езика и терминологията, това се оказва много важно.

Ориентация на страниците “Пейзаж”

Смятах, че това ще е от голямо значение при четене с по-голям размер на шрифта, но се оказа, че майка ми не иска да ползва тази възможност. Мнението й е, че навиците да чете книга в ориентация “Портрет” са прекалено силни и не се чувства удобно да ги променя.

По същия начин прецени, че липсата на възможност да променя междуредовото разстояние изобщо не е пречка за нея, защото стандартното чувства достатъчно добре.

Екстрите от втора страница

Както и предполагах, майка ми не прояви интерес към аудио възможностите, както и към интернет браузъра. Ако имаш стационарен компютър с интернет и стоиш предимно вкъщи, това наистина ще е от най-малко ползваните функции.

Ако беше лесно, бих преместила и речника на втора страница – за възрастни хора, които искат да четат само художествена литература на български език е излишен.

PRS-T1 има възможности за скициране и драскане на бележки по екрана. Бях решила, че на родителите ми ще им хареса възможността да забавляват внуците си и по този начин, но и двамата бяха категорични, че няма да свикват децата да драскат по книгите, пък били те електронни и с възможност лесно да се отървеш от рисунките по страницата 🙂

“Командировката” при родителите ми и обучението с четеца приключи, но майка ми вече свободно борави с устройството: качва и трие книги, сменя си шрифта и размера му, отбелязва си страници, прелиства по няколко начина, търси в съдържанието и по номер на страница… а това са най-често използваните функции на един четец, така че смятам задачата си за изпълнена.

Забравихме да тренираме рестартирането при забиване – не се е случвало все още и се надявам да не се налага да го прави често :).


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.