WakaWaka соларна лампа за четене

Публикувано на 04.01.2013 от в Обзор Остави коментар

Четенето нощем в леглото е чудесно, ако спиш сам и огромен проблем за този, с който делиш леглото си. Малко са хората, които могат да заспиват на нощна лампа, а четците с електронна хартия губят много от добавянето на осветление на екрана.

Старите ми лампи

Така се случи, че в рамките на 4 години пробвах 2 различни модела лампи за четене. Да, вършат някаква работа, но имат и няколко съществени недостатъка:

В крайна сметка стояха забутани някъде в нощните шкафчета и ги изравяхме основно, когато се наканяхме да пътуваме някъде. После Боби откри WakaWaka проекта и ни хареса идеята. Поръчахме си по-стария модел, пристигна за Коледа и дори успях да почета достатъчно на нейната светлина, за да си създам мнение.

WakaWaka соларна лампа

   

Предимства

WakaWaka има 2 светодиода (LED) от по 0.5W и всеки от тях генерира по 60 лумена светлинен поток. Може и да не успява да замести изцяло осветлението в стая на европейски дом, но за целите, за които е създадена е напълно достатъчно.

Има 4 режима на светене:

WakaWaka има и SOS режим на светене, който се задейства при задържане на бутона за включване натиснат за 3 секунди.

Батерия

3 бр. АА NiMh батерии от 800 mAh. Позволяват около 500 цикъла презареждане (около 3 години при всекидневно ползване), след което могат да се сменят. Нормално й трябват 8 часа за пълно зареждане (има индикация за заредена батерия). В облачен януарски ден на нас ни се наложи да дозареждаме на следващата сутрин.

Реално по-бавното зареждане по нашите географски ширини и климат не е проблем, защото заредената батерия на WakaWaka осигурява:

Захранваната от светлина лампа е предназначена за страните от третия свят и по тази причина управлението й е безкрайно просто – има само 1 бутон, режимите се превключват чрез последователното му натискане.

Фотоволтаичният панел е по патент на холандска компания, която му гарантира 10 години живот. Заема целия гръб на лампата и зареждането започва като го насочиш към светлината.

Корпусът е от изключително здрав материал, а цялата WakaWaka е устойчива на прах, може да бъде излагана на дъжд до 20 минути и пластмасата е обработена така, че да не старее при излагане на слънчева светлина.

Светлината е равномерна и с приятен цвят, не прави окръжности на осветеност по страницата на книгата, еднакво подходяща е и за хартиени, и за електронни книги.

WakaWaka е много удобна за поставяне на маса: има прибиращо се рамо-стойка. Може да се закрепи стабилно и на стандартна бутилка, пълна с течност.

Недостатъци

Лампата не е проектирана точно за четене на електронни книги и няма подходящо закрепване за корпуса или корицата на книгата. Успях да измисля начин да я придържам с помощта на стойката и калъфа на книжката ми и всъщност се получи доста удобно, но вероятно няма да е подходящо решение за всеки модел.

Фотоволтаичният панел няма предпазен капак и на практика се дозарежда при всяко излагане на слънчева светлина. Имам известни опасения, че това би довело до съкращаване на живота на батериите, така че държа лампата прибрана в кутийката или легнала върху фотоволтаичния панел, когато не я зареждам или ползвам.

От къде да се купи?

WakaWaka се продава през официалния си сайт. Купувайки 1 фотоволтаична лампа спонсорирате 2 семейства от места без електричество с по 5$ всяко за закупуване на WakaWaka лампи.

Лампата може да се поръча и от Amazon: WakaWaka Solar Lamp.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.