Amazon купи Liquavista, стартира нова виртуална валута

Публикувано на 15.05.2013 от в Новини 2 коментара

Liquavista

От известно време се носи слух, че Amazon се кани да купува придобитата през 2011 г. от Samsung холандска компания Liquavista. Е, тази покупка вече е официално потвърдена.

Вероятно тази покупка има връзка и с новината, че в понеделник Amazon стартира своя собствена цифрова валута: Amazon Coins, позволявайки на собствениците на Kindle Fire да купуват приложения и игри за цветния таблет с нея. Още едно устройство с цветен екран за видео и игри само би помогнал на новата валута и на Amazon.

Предистория

Liquavista е рожба на Philips Research Labs и е основана през 2006-та като тяхно поделение със седалище в Айндховен. Компанията работи върху създаването на цветни екрани, които да заменят съществуващите LCD или както рекламира на сайта си своята технология – това е LCD 2.0.  Чрез обвързването на Liquavista със Samsung се появи известен шанс тази технология да се появи на пазара в най-различни устройства.

За съжаление след като в края на януари 2011 Samsung купиха Liquavista и месец по-късно се откри Samsung LCD Netherlands R&D Center (SNRC), за гъвкави цветни екрани базирани на electrowetting технология спря да се говори.

Принцип на действие

При electrowetting екраните идеята е да се използва свойството на капка течност (в случая цветна маслена капка) да променя площта на намокряне на повърхността при подаване на напрежение. Има разработени 2 варианта архитектура на цветни дисплеи по тази технология:

 1. Еднослойни: за намаляване на разходите цветния екран се реализира, като над монохромен electrowetting слой (маслените капки са оцветени в черно) се разполага RGB филтър.
 2. Трислойни: това е комбинация от 3 разположени един над друг CMY (циан, магента, жълто) electrowetting слоя.

Освен ниската консумация на енергия (т.е. дълъг живот на батерията между 2 зареждания), технологията на Liquavista има и предимството, че чрез нея могат да се реализират гъвкави и прозрачни екрани.

Източници


2 Коментара

 1. Малин says:

  Дано да сте здрави,
  че няма новини е ясно.

  Гложди ме една мисъл.
  ” Че сме прост народ – е ясно, но и умните са ни много прости… “.

  Не е моя мисъл, пак боли.

  Не ми се чете.

  За първи път ме е от 50 години.

 2. wakeop says:

  Здрави сме, просто сме се заринали с офлайн проекти… още не ни е минал щурия ентусиазъм да правим разни неща с ръцете си или в градината.
  Дори не успявам да изчета алертите по темата с четците.

  П.С. На мен четенето ми е дрогата за бягство от реалността. Откакто се прибрахме от Исландия преди 30-тина дни, книгите ми заместват половината нощен сън. Много неща не ми харесват извън скромното ни половиндекърово царство.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.