Назад към по-прост модел: BeBook Pure

Публикувано на 16.11.2015 от в Обзор Остави коментар

интерфейс

Малко след като моят Nook Simple Touch навърши 4 години, батерията започна да не издържа и половин ден, а сензорният му екран даде фира. Първоначално проблемът с екрана беше само при паднала батерия, после започнах да не мога да прелиствам, да ми е трудно да навигирам из менютата… докато един ден просто не успях да отключа четеца. Смених батерията, почистих екрана, но проблемът си остана. И тъй като старият ми LBook V3, вече на 7г, все още работи и се ползва от по-добрата ми половина… реших, че ми трябва прост, кретеноустойчив четец без сензорен екран – за пътуване, мъкнене в раници, устойчив на прахоляк, мръсотия и тормоз. И евтин – за да го пенсионирам, когато батерията или нещо друго в него приключи жизнения си цикъл.

В Aliexpress открих съблазнителна оферта за $39 BeBook Pure с безплатна доставка и без да се замислям много, го поръчах. Пристигна за около месец, през което време се мъчих да пътувам с очила и дебели хартиени томчета в раницата, но от седмица книжката е в ръцете ми и вече имам мнение: за тази си цена BeBook Pure е приличен базов, минималистичен четец без никакви излишни екстри.

Комплектовката включва кутия, четец, USB кабел и кратко хартиено ръководство. Не е предвиден адаптер за зареждане от 220V.

This slideshow requires JavaScript.

Технически характеристики

BeBook Pure няма Wi-Fi, сензорен екран, допълнителни приложения от сорта на браузър, игри, речници и т.н. Производителят е вкарал единствено софтуер за четене, организация на книгите (има възможности да се съхраняват в папки), разглеждане на картинки и настройки на книгата.

Въпреки наличието само на 2 бутона за прелистване в дясната страна на корпуса, книгата удобно може да се използва и с лява ръка, защото е предвидена възможност за пълно въртене на екрана на 360°, като по този начин можете да четете както в положение “Пейзаж”, така и със завъртяно с главата надолу устройство. Въртенето на екрана е достъпно без да се излиза от текущата книга.

Четецът е с черен гумиран корпус, меки бутони за прелистване и нормално твърди в долната част. Има отвор за рестартиране с кламер в задната част на капака, а картата, бутонът за включване и USB конектора се намират в горната част на корпуса.

Типография

До типографските настройки се достига лесно: просто отваряте книга и натискате бутон Menu.

Навигация из книгата

Чрез същия бутон Меню се достига и до възможностите за навигация в самата книга: може да се добави отметка, да изберем някоя от вече добавените отметки, има достъп до съдържанието на книгата и навигиране из него, както и възможност да отидем директно на определена страница, като наберем числото чрез виртуална клавиатура.

Има възможност и за търсене из книгата чрез същата виртуална клавиатура (за да можете да пишете на български, трябва да изберете руски като екранен език – това подменя и клавиатурата).

Добавена е и възможност за отбелязване на книги като любими, както и избирането им от този списък.

Като заключение

Все още е рано да давам оценка за издържливост на батерията и устойчивост на корпуса, но на пръв поглед книжката върши работа. За цената си от около 70 лв е добър избор като втори четец или за дете/възрастен човек.

Плюсове: много лек и компактен четец, без излишни екстри, има въртене на екрана, удобна навигация, макар и с бутони. Има възможност за организиране на книгите по папки, в нормална файлова система.
Екранът е бял, контрастен и визуално не се отличава от този на стария ми Nook Simple Touch.

Минуси: няма разнообразие на вградени шрифтове, батерията се сменя трудно. Макар и с достатъчно други типографски възможности (междуредово разстояние, бяло поле), стойностите по подразбиране са визуално най-доброто и са добавени по-скоро за отбиване на номера.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.