Какво става с OLPC XO-3?

Публикувано на 01.06.2010 от в Новини 2 коментара

В края на миналата година Nicholas Negroponte, основателят на One Laptop Per Child представи концепцията си за таблет, който да замести предишния 100-доларов лаптоп за деца от третия свят. Според дизайна на Yves Behar OLPC XO-3 трябваше да е водонепроницаем, без входове и изходи, с пластмасово покритие на Pixel Qi дисплея и да излезе на пазара през 2012 г.

Е, добрата новина е, че ще има междинен вариант, който ще се появи в началото на 2011. Лошата – в този вариант ще липсва всичко, което будеше възторг в амбициозния проект на Negroponte. Според статия във Forbes производител на хардуера ще бъде Marvell и ще се използва тяхната Moby Platform. Този компромисен вариант няма да е водоустойчив и нечуплив, няма да е толкова тънък… в общи линии прилича на стандартен таблет. Надявам се поне ниската цена и ниската консумация на енергия да останат в характеристиките на новия модел.

Повече информация за таблета и красивите екрани от концепцията за XO-3 можете да видите в това видео:


2 Коментара

  1. Kamen says:

    Ужасно е, че докато Епъл и Гугъл се надпреварват да пускат на пазара таблети и телефони, OLPC има такъв ужасно дълъг цикъл на производство. А Pixel Qi съвсем не мога да ги разбера – от две години лъжат хората, че са готови, а още нямат продукт на пазара. Писна ми от тъпи маркетингови стратегии.

    Иначе следя блога ви, така че продължавайте да го поддържате!

  2. wakeop says:

    Ами те OLPC вече няма и да ги произвеждат… таблетите ще ги правят Marvell, за лаптопите… кой знае кой 🙂

    А иначе Pixel Qi, както и моите любимци mirasol прототипи имат (в този смисъл са готови). Единствената причина да не изкарват продукт на пазара според мен е цената – ако не могат да докарат достатъчно ниска себестойност е безпредметно да започват производство.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.