Проект “е-Книги” стартира

Публикувано на 04.10.2010 от в Новини 38 коментара

Електронната книжарница/читалня “е-Книги” вчера официално “отвори врати”, т.е. стартира уеб сайта си.  На e-knigi.net ще можем да четем онлайн срещу малка такса или безвъзмездно български автори, както и в някои случаи да отпечатаме или изтеглим произведението в pdf или ePub формат за електронен четец.

Основателите на “е-Книги” Вихра Манова и Йордан Янков споделят в интервю, че основната причина да стартират този проект е “да помогнат за създаването на едно общо пространство за българска литература, където читателите да намират и старите, и новите произведения на любимите си автори и да откриват нови, все още неизвестни имена”.

Планира се годишно да се издават около 100-тина заглавия, като до края на 2010 в “е-Книги” трябва да се появят още 20 книги на български автори. Проектът има и своя страница във Facebook.


38 Коментара

 1. lilia says:

  Най-после да има решение и за българските автори .Браво

 2. alvin says:

  wakeop, ти как виждаш ePub-а от е-книги.нет на своя рийдър? Че се чуват гласове относно визуализирането…

 3. wakeop says:

  Алвине, срам ме е да си призная, ама още не съм тествала.
  Аз ePub така или иначе през конвертор трябва да го мина, че моята книжка директно не го чете…

  Ще пробвам утре с Нано на Теллалов, че вече съм я чела с рийдъра и имам база за сравнение… тъкмо ще докладвам и с плащането ще има ли проблеми, ако се справя де.

 4. wakeop says:

  Тъй, дръпнах, сравних набързо… мога да докладвам за първите бъгове.

  1. Оказа се, че LBook-a с моя фърмуер чете ePub и директно, но специално за това, което дръпнах… чете, колкото да се каже, че има нещо. Шрифта излиза ужасен, форматирането също (в смисъл… директно в този формат при мен не може да се чете – дори и интервали след препинателните знаци няма, мога само да видя за какво иде реч), няма и съдържание, но приемам, че проблемът е в моя телевизор.

  2. Конвертирах във FB2 чрез online-convert.com. Справи се, книгата се отваря, форматирана е прилично – става за четене. Отново няма съдържание. Заглавието на книгата не излиза. Няма болд, италик, бележки под линия. Заглавията на главите са слети с текста.

  База за сравнение ми е файлът (във FB2, визуализира се най-добре за момента), дръпнат от Читанката преди време. Ще пробвам и с техния ePub утре (има някакъв проблем с базата тази вечер), но подозирам, че резултата ще е същия.

  Нещо в софтуера, с който се генерира ePub при е-Книги подозирам…

 5. wakeop says:

  Ъпдейт: ePub на същата книга, директно дръпната от Читанката при мен излиза по същия начин, както и от е-Книги, т.е. от рийдъра ми е бозата.

  След конвертиране може да се чете съвсем нормално и за 2.40 няма да търся под вола теле… стига да има повечко книги за теглене, дори и в пдф 🙂
  Този вюър за онлайн четене с прелистването с анимация искрено го ненавиждам… заради него все още си купуваме сп. Обекти на хартия 🙂

 6. Благодаря за вниманието, което сте отделили на нашия сайт. Ще сме благодарни, ако ни дадете съвет как да генерираме файловете за четци, при положение, че текстовете на книгите са изливани в ИнДизайн, а там май има проблеми очевидно?

  “Този вюър за онлайн четене с прелистването с анимация искрено го ненавиждам… ”

  Какво по-точно ви дразни в него?

 7. wakeop says:

  @Йордан Янков
  Специално за ефекта със “слетите” заглавия – ето какво се получава след конвертиране… не е болка за умиране и може да се чете:
  http://dbs-books.net/wp-content/uploads/2010/10/industrial_fb2.jpg

  Не знам каква е ситуацията с други устройства или софтуери за четене на ePub, но готовите книги в ePub могат да се тестват тук: http://bookworm.oreilly.com
  Аз опитах и 3-те свободни, които имаха този формат и само Вирт мина… въпреки че пак не изглежда много добре.

  Ясно е, че в InDesign е проблема, но има начини за фиксване.
  Като начало – вижте тук: http://www.webvivant.com/fixing-InDesign-epub-1.html

  За вюъра:
  1. Флаш е. Което го прави недостъпен за всички, които нямат флаш плеър- разни ябълкови продукти от сорта на iSektir, примерно. Това са хората, които нонстоп харчат по някой друг $ за поредното безсмислено софтуерно приложенийце, не знам защо ги отрязвате така като пазар.

  2. На 12 инчовия екран на моя нетбук с този вюър e невъзможно да се чете без лупата. Т.е. имаме освен движението встрани (стрелките ляво и дясно) и движение нагоре-надолу по страницата (опс… тук не са стрелките, те са за зум-а). Опитвайки се да синхронизира движението на ръцете си, човек тотално забравя, че всъщност иска да чете книга.
  Прелистването с анимация и ефектите на сянка по страниците товарят излишно системата. Имам чувството, че се опитвам да управлявам марсоход.

  Навиците на хората, четящи от книга и от електронно устройство са сходни в едни моменти и адски различни в други.

  Всички обичаме да четем в леглото или докато пътуваме, т.е. за онлайн четене ще ползваме лаптоп, нетбук или нещо подобно, не стационарния си компютър в офиса с огромен екран.
  От друга страна – концепцията за 2 страници е конструктивна особеност на шитите/лепени печатни книги и е безсмислено да се пренася буквално при електронните. Точно това никой не държи да запази като навик.

 8. “Несъществуващият вирт” и “Орфеус слиза в Ада” на Георги Малинов са пуснати за свободно четене. Опитах се да отстраня някои от бъговете, виждат се добре (според мен) в емулатори, като фирефокса, калибрито и този уеб сайт дето го посочихте по-горе. За четците обаче не знам какво е положението.

 9. radi says:

  Днес се пробвах да сваля една книга в .epub формат от сайта (от безплатните разбира се) и … не става, пристига ми .zip с 2 директории с шрифтове и картинки и един mime файл 🙁

  Според моите разбирания трябва да получа готов .epub файл …

  Някой да има някаква идея ?!?!

  Предполагам, че това не е LEGO конструктор и не трябва сам да си сглобявам книгата …

 10. wakeop says:

  Някаква идея имам… той .epub всъщност е .zip архив.
  Не знам какво става при теб, че ги разопакова при смъкване, обаче.

  Всъщност ако му смениш разширението на архива обратно на .epub дали се чете?

 11. wakeop says:

  @radi

  Я хвърли 1 поглед тук:
  http://www.webvivant.com/zipping-epub-files.html

 12. radi says:

  Update:
  през IE 8 – пристигат гореописаните папки
  през Google Chrome – сваля се нормално
  през Firefox – сваля се нормално

 13. radi says:

  @wakeop

  благодаря за идеята, като сменя разширението се отваря на четеца

 14. wakeop says:

  @radi
  А на какъв модел тестваш?

  Че току-що помолих една приятелка да опита на Sony PRC-300 при нея изобщо не се отваря книгата… появява се заглавието на български и някакво съобщение за грешка.

 15. Опитваме се да отстраним проблемите с epub файловете на нашите книги. С емулаторите няма проблеми, но с четците определено има. Има ли доброволци за тестване? Това, което е достъпно в момента на сайта не са последните варианти, при които сме се опитали да оправим неща.

 16. wakeop says:

  А, така кажете… ние си мислехме, че на сайта са вече фикснатите версии 🙂

  Желаещи да тестват ще се намерят… но защо не пуснете една дискусия / покана / молба във фейсбук страницата ви? Струва ми се, че така по-бързо ще се намерят хора с разнообразни устройства, някой може да има и информация как да се реши проблема.

  Аз мога по всяко време да направя проба с Lbook V3, мога да опитам и с друг фърмуер на същото устройство – за да е по-пълен експеримента.
  Мога да помоля отново приятелката ми да тества на 5 инчовото Sony и евентуално да осигуря тестер за Amazon Kindle 3.
  Но някакъв линк с тестовата книга ще ни трябва все пак.

 17. Както ми съобщиха от myebook.com и този тест е неуспешен. По някаква причина epub файла излиза целият с въпросителни (?????? – вместо нормални знаци) на четците, а при конвертиране в FB2 се губят всички форматирания и навигацията в съдържанието. Сега пак ще ровя за инфо откъде идва проблема и като съм готов със следващия тест ще свиркам. 🙂

 18. ЕPUB формата на Възход и падение на индустриалната цивилизация (свободна книга в “Твоите е-книги” за регистрирани потребители) е променен отново. Ако някой може да я тества за тези въпросителни …

 19. wakeop says:

  Пробвах снощи с моя LBook V3:

  1. Директно в ePub не излизат въпросителни, текстът си е на кирилица, но пак не става за четене де… прилагам снимка, защото е трудно да се обясни какъв му е проблема 🙂
  http://dbs-books.net/wp-content/uploads/2010/10/epub.jpg

  2. При конвертиране във FB2 проблемите са същите, като при myebook.bg… логично 🙂
  Все пак файлът е използваем… единствено сливането на заглавията с текста е проблем, който ще дразни по-често.
  http://dbs-books.net/wp-content/uploads/2010/10/fb2.jpg
  Форматиране иначе има – италик-а излиза, параграфите са на мястото си. Съдържание няма (неприятно, но не фатално).

  Версия на фърмуера:
  http://dbs-books.net/wp-content/uploads/2010/10/firmware.jpg

  Мързеш ме да преписвам, за това така, на екранче… но и устройството, и фърмуера ми са доста стари – в България едва ли има повече от 100-тина потребители с подобна на моята версия.
  Тестовете на myebook ще са по-важните май 🙂

 20. GutenbergJunior says:

  В myebook.bg тестовете се правят, като имаме окончателни (по-скоро изчерпателни) резултати, първото място, на което ще ги публикуваме са тук…

  Предварителните резултати показват следното:

  Аматьорство и ентусиазъм, колкото и да са симпатични не са равни на професионализъм и перфекционалност… за съжаление.

 21. Уви, след като myebook.bg не иска да се занимава с неокончателни резултати, ще трябва да продължим с тестовете на ентусиасти като нас.

  Благодаря ти wakeop, поне въпросителните знаци сега са отпаднали. Можеш ли обаче да дадеш снимка на някакъв пасаж от текста, където има заглавие и/или подзаглавие от варианта epub? Това може по-добре да ме ориентира какво става. FB2 формата ще го мислим после, тъй като така или иначе ние не можем директно от нашите текстове да генерираме този формат и там нещата ще са въпрос на намиране правилните сетинги за конвертиране от ebub в fb2.

 22. Dari says:

  @Йордан Янков

  г-н Янков, не знам на каква база твърдите “Уви, след като myebook.bg не иска да се занимава с неокончателни резултати, …” при положение, че тесттове се правят на всички изпратени от Вас файлове, както и че е направена специална тема във форума ни (http://forum.myebook.bg/index.php?topic=13.0), точно с тази цел да се съберат възможно най-голям брой мнения на едно място с цел по-бързо преодоляване на проблемите, които имате към момента.

 23. wakeop says:

  Хей, не се карайте, проблемът не сме го създали ние, че да се ядем взаимно.

  Професионалистите от Adobe и професионалистите в китайските заводи са виновниците за проблема… както винаги – има ли един файлов формат като спецификация, всеки производител на нещо си го интерпретира както му дойде.

 24. wakeop says:

  @Йордан Янков
  Нямам в момента фотоапарат, но книгата е в мен – заглавия има, визуализират се с по-голям размер на шрифта. Обаче разстояние между последния параграф и заглавието няма – има разстояние само след заглавието.
  Не ми се дават аматьорски предположения, в офиса имам InDesign, ще разгледам как генерира ePub.

  @Dari
  10x за линка, ще надничам често 🙂
  Може би е добра идея да прехвърлим разговорите за техническите подробности в темата във вашия форум – по-удобно е за писане, най-малкото.

 25. @ Dari

  Извинявам се, става някакво недоразумение – просто така разтълкувах това от GutenbergJunior пуснато на 10.10.2010 в 22:48. Ако това не е човек от mybook.bg извинявам се най-учтиво. Лично аз останах с много добри впечатления от нашата беседа на живо и затова съм изненадан от това “аматьорство и ентусиазъм” по наш адрес.

  @wakeop

  Благодаря за инфото. Изглежда четците от една страна не разбират форматирането чрез css в epub, от друга поддържат шрифтовете по доста странен начин. В последната качена версия (тази която вие сте я тествали) фонтовете са вкарани допълнително на ръка в epub файла (не при генерацията в ИнДизайна) и това май помага за изчистването на питанките (защото май ИнДизайна криптира ембеднатите фонтове и по този начин гиправи нечетими за четците), но тогава не знам откъде идва този грозен разреден шрифт във вашия четец. Една възможност е вашия чeтец да не поддържа OpenType шрифтове и да слаг анякакъв дифолт, ама не знам тогава как въобще чете UTF-8 текст. Тук определено ще имам нужда от помощта на mybook.bg за тестване върху по-нови четци, стига те да не ми се сърдят за това неразбирателство по-горе.

 26. GutenbergJunior says:

  Господин Янков,

  Прав сте за едно, и не толкова за друго.

  Ако бях адресирал поста си към Вас, щеше да е адресиран към Вас еднозначно. извинявам се, че сте останал с такова впечатление.

  Освен това по изпратените от Вас файлове поработихме доста, и продължаваме да работим. И наистина е рано за окончателни резултати.

 27. @ GutenbergJunior

  Съжалявам още един път за недоразумението. Ако тествате, най-добре е това да се прави върху текущата версия на “Възход и падение …”. Върху нея ще правя последните експерименти от моя страна.

 28. wakeop says:

  Хм… wakeop подходи съвсем аматьорски и направо редактира конвертирания FB2 файл.

  С малко досадни поредици find-replace всички погрешно интерпретирани от calibre
  <a id="calibre_link-2 /> се заменят със <section> и прилежащите им <title>… задължително се затварят всички оставени висящи тагове и резултата е съвсем прилично форматирана книга със заглавия, подзаглавия и работещо съдържание.

  Ако на някой не му се чака професионално решение, устройството му не поддържа ePub коректно или FB2 го устройва повече и разполага с обикновен ASCII редактор от сорта на Notepad или Notepad++, може да се справи и по аматьорския метод за около половин час, заедно с четенето на спецификацията на FB2.

 29. @ wakeop

  това проблеми нa calibre-то ли са или произтичат от недобре генериран epub?

 30. Dari says:

  @wakeop

  “Може би е добра идея да прехвърлим разговорите за техническите подробности в темата във вашия форум – по-удобно е за писане, най-малкото.”

  Заповядайте, ще се радвам да сме полезни и да се обособи място в нета посветено на дискусии (технически или не) на тема електронни книги 🙂

  Всички резултати от текущите ни тестове ще се публикуват там 🙂

  P.S. Ако прецените, че ще е подходящо да се отворят и други дискусионни секции (бордове), пишете ни!

 31. wakeop says:

  @Йордан Янков

  Ако успея да намеря време да изчета и спецификацията на ePub, ще мога да отговоря и на този въпрос.

 32. З. Петков says:

  … това проблеми нa calibre-то ли са или произтичат от недобре генериран epub?
  Нито едното, нито другото. Пълното конвертиране на FB2 към ePub е възможно, но обратното – не.
  И изобщо, може би трябва да се замислите за коренна промяна в подхода. Сегашната ви схема (ако правилно съм я разбрал) – форматиране в InDesign, експорт в ePub, с последващо конвертиране в FB2 – е тромава и предразполага към грешки.
  А, и още нещо – като казах “грешки” – ePub-файловете от e-knigi.net, както и конвертираният с calibre FB2-файл са напълно некоректни в структурно отношение, което лесно може да се провери с произволен валидатор.

 33. @ wakeop

  Правя всичко както си го пише в калибре, но не знам защо игнорира таговете, които отбелязват главите и подглавите. Освен това защо залепва заглавията за предишния параграф също не ясно.
  Ако искаш отговаряй във форума на mybooks.bg в съответната тема, ако искаш тук. Благодаря за помощта.

 34. @ З.Петков

  myebook.bg са направили успешни тестове на най-новата версия epub. Вижте тук: http://forum.myebook.bg/index.php?topic=13.0

  Ще преформатираме всички epub файлове, а за fb2 ще мислим допълнително. Но да правим отделно страниране и форматиране в друга програма само за да генерираме fb2 просто не се връзва.

 35. wakeop says:

  @З. Петков

  Подозирам, че тази схема с InDesign ще я пробват и други издателства, престрашили се да предложат електронни книги. За това беше важно да се фиксне подхода, иначе от всички щяхме да си купуваме бози 🙂

  А конвертиране във FB2 си беше моя идея… по-лесно ми е да човъркам 1 файл с познат синтаксис, отколкото директориите на ePub-a.

  Гледам във форума – тестовете им са успешни, оправили са формата 🙂

 36. З. Петков says:

  @wakeop
  Не знам какво са оправили, но ePub-овете им са некоректни.
  За мен е по-логично такъв екип (за e-публикации) да не включва само издатели, а и специалист по предлаганите формати. Че сега въпросите на г-н Янков звучат малко като “Искам да направя дърворезба; разполагам с ковашки чук и ножче за пържоли”. 🙁 И съответно генерират лоши резултати, като прехвърлят вината върху инструментите.

 37. З. Петков says:

  @Йордан Янков
  Видях тестовете; според мен не са особено коректни, но това е без значение.
  Не съм казвал, че за FB2 е необходимо страниране в нова програма. Вие и без това сами си създавате достатъчно неприятности с текущия си инструментариум.
  И изобщо… вижте горния коментар.

 38. wakeop says:

  Ей сега ще видя новите ePub-ове… само хвърлих поглед на форума преди кафето.
  Сори, сега ставам 🙂 Снощи бачках до рано сутринта 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.